A könyvelői digitalizáció mellett vagyunk

Legújabb könyvelői interjúnkban Nyári Melinda a vállalkozóként bejárt útról mesél, amely a könyvelőiroda felépítéséhez vezetett.

Ha jól tudom, a saját vállalkozásának beindítása előtt dolgozott alkalmazottként is. Milyen volt megélni a felismerést, hogy most már Ön irányít másokat, és Ön az, akinek döntéseket kell hoznia?

Igen, a vállalkozás beindítása előtt 17 évig dolgoztam egy könyvelőirodában. Őszintén bevallom, az első tárgyalások idején nagyon izgultam. Hatalmas boldogság volt minden sikeres szerződéskötés. Örültem, mikor valaki mellettünk döntött.

MG Könyvelés könyvelői interjú

Az első szerződésfelbontás is nagy kihívás volt, de ezt is megtapasztaltam. Nagyon sok tanácsot kaptam a férjemtől, aki nagy rutinnal rendelkezik a tárgyalások tekintetében. Ma már vele együtt építjük ezt a vállalkozást.

Milyen lényeges változások történetek az elmúlt évek során mind szakmai, mind pedig ügyfélszerzési vagy akár ügyfélkezelési szempontból ahhoz képest, mint amikor vállalkozása elindult?

Rengeteg változás történt az elmúlt időszakban az elejéhez képest. Megismertem az ügyfeleimet és megtanultam, milyen igényeik vannak. Ennek köszönhetően az új ügyfelek részére már sokkal könnyebb tájékoztatást adni. Ügyfélkezelésünknél már az elején magasra tettük a lécet. A lehető legrövidebb időn belül válaszolunk a feltett kérdésekre és kérésekre. Minden emailre reagálunk, hogy tudják, láttuk.

Az ügyfélszerzés területén is voltak változások. Kezdetben ismerősöknek és a Könyvelők.hu-nak köszönhetően sikerült ügyfeleket szereznünk. Ma már ajánlás útján is keresnek meg leendő ügyfelek, ami óriási elismerés. Létrehoztunk egy Facebook oldalt és készülőben van a honlapunk is, hogy minél több információval szolgáljunk meglévő és leendő ügyfeleinknek.

Szakmai téren folyamatos kihívásokkal kell szembenézni könyvelőként. Minden folyamatosan változik. Annyit változtattam, hogy online továbbképzéseken és webináriumokon veszek részt. Így nem kell utaznom, amivel rengeteg időt spórolok.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Vannak céljaim igen. Szeretném, ha az iroda a digitális lehetőségek széles skáláját használná. Rengeteg ilyen újdonság segíti ma már a könyvelőket. Irodánk is például felhő alapú könyvelőprogramot használ, melyből ügyfeleink számlázhatnak, sőt azonnali jelentéseket kaphatnak vállalkozásukról telefonjukon is, mert applikációban is rendelkezésre áll. Ez óriási dolog. Nekünk is nagy segítség hiszen nem vagyunk az irodához kötve. Akkor is tudunk válaszolni kérdésekre, ha éppen nem tartózkodunk ott.

Úgy látom, hogy ma a fiatal vállalkozók nagy része már mindent online végez. Az ő világukba már nem fér bele hogy minden hónap 5-én a kinyomtatott számlákkal elsétáljanak a könyvelőhöz. Sőt ma már a NAV is elektronikusan ellenőriz. Szeretném, ha az összes ilyen lehetőséget biztosíthatnánk ügyfeleinknek. 

Az Ön vállalkozása által nyújtott szolgáltatások közül melyik tevékenységet emelné ki?

A vállalkozás indítása előtti tanácsadás miatt keresnek meg sokan. Erre hatalmas igény van. Ma már elmondhatom, hogy sok ilyen beszélgetésen vagyok túl és eddig mindig sikerült a legjobb adózási formát megtalálni az erdeklődőnek.

A másik amit kiemelnék, hogy a digitalizáció mellett vagyunk. Ügyfeleink nagyon szeretik, hogy emailen, viberen vagy messengeren is elérnek. 
Szívesen használják ezeket a csatornákat. Könyvelőprogramunk remek lehetőségeiről az előbb már beszéltem. 

Ha újrakezdhetné, ugyanezt a szakmát választaná?

Amikor nekem 14 évesen szakmát kellett választanom, nem igazán tudtam, mit szeretnék csinálni. Édesanyám és az akkori osztályfőnököm tanácsolták, hogy jelentkezzek közgazdasági szakközépiskolába. Bár voltak hullámvölgyek, azt gondolom, hogy a nekem megfelelő szakmát sikerült megtalálnom. 
Úgyhogy igen, ezt választanám!

Az MG Könyvelés Nyári Melinda 2018 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ