Már a Holdon járunk

Almási Éva közel 30 éve dolgozik könyvelőként. A Konyvelok.hu riportere a három évtized alatt történt szakmai változásokról kérdezte.

Három évtized egy szakmán belül... ez manapság egyre ritkább tapasztalatot jelent. Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Nem, egyáltalán nem. A lányom 1995-ben született és kerestem egy olyan munkát, ami mellett el tudom látni őt. Adminisztrációban gondolkoztam, ezért beiratkoztam a közgazdasági iskolába. Ott megtetszett a számvitel és a pénzügy, azonnal tovább is mentem a mérlegképesre. Szerencsém volt, mert a rendszerváltás kedvezett ennek, ugyanis akkor alakult ki a "vállalkozói" szektor és maga a teljes adózás és ügyvitel.

Milyen lényeges változások történetek az elmúlt évek során mind szakmai, mind pedig ügyfélszerzési vagy akár ügyfélkezelési szempontból ahhoz képest, mint amikor vállalkozása elindult?

Hasonlatszerűen fogalmazva már a Holdon járunk. Szerencsém van, volt (mondjuk nagyon „ kütyübarát” a személyiségem), mert együtt haladtam a könyvelőprogramok, ügyviteli programok és a mai kor technikai fejlődésével. Például az elektronikus bevallás kártyaolvasóval indult, amit csak egyes cégek kaptak meg, innen indult az ÁNYK.

Ügyfélszerzés: social media, internet, egyéb reklámfelületek – szerintem ide tevődött át. Régen "szájról-szájra" terjedt a vállalkozások híre, így jöttek hozzám könyveltetni. Mondjuk nem is voltunk ennyien (főleg nem olyan, aki reggel úgy ébred fel, hogy könyvelő leszek, és 10 órakor már hirdeti is magát mint "hatalmas szakmai tudással rendelkező könyvelő és tanácsadó").

Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?

Ez jó kérdés, én személy szerint sose akartam alkalmazottat. Segítségem van, aki régen a rögzítést, ma már inkább a "beolvasási" és egyeztetési munkát csinálja. Nem osztom azt az elméletet (lásd könyvelőirodák), hogy mindenki beülhet (pl. a varrónő, kozmetikus, aki reggel könyvelőnek aposztrofálja magát) és adjuk neki oda az egészet, még beszéljen is az ügyféllel, sőt, adjon neki tanácsokat. Pedig sajnos ez van. Bevállalnak egymilió céget egyenként 3000 Ft-ért és ezzel "beárazzák" a szakmát, a szakmai hiányosságaikat pedig magánjellegű szolgáltatással és mindenféle szépséges beszéddel és hízelgéssel helyettesítik.

Összegezve: nem volt és nem is lesz alkalmazottam, mert magán könyvelő vagyok és nem tudom a tudásom (nem is akarom) áthelyezni más fejébe. Aki hozzám jön, az velem dolgoztat, nem az alkalmazottammal. Van, amikor elvárás, hogy 5000 Ft legyen egy cég. Nálam biztos nem!

1998-ban kezdtem a szakmát a közgazdasági iskolában, utána mérlegképes és könyvelőirodai gyakorlat következett. Ott aztán volt mindenféle vállalkozás: a biztonsági őrtől kezdve a McDonald's üzletekig, bér, munkaügy és persze elektronikus fejlődés, újítások. Sajnos a szakmai hozzáértés ma már nem elvárás, ráadásul ki fizeti meg?

Privát Könyvelés - könyvelői interjú

Az alkalmazottakra akkor van szükség, ha növelni szeretné a vállalkozását. Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Nyitott vagyok minden új dologra, szerintem az új fejlesztések megkönnyítik a munkánkat és egyszerűsítik a folyamatokat. Ezek megtalálnak anélkül, hogy keresném őket. Mivel már évtizedek óta könyvelő vagyok, a munkamenetemen, a vállalási tematikámon és persze az elveimen nem kívánok változtatni, de a munkát segítő újításokra nyitott vagyok.

Mit gondol, a jövőben mennyire lesz jelentősége a személyes kapcsolattartásnak, ami az ügyfél és a könyvelő viszonyát illeti?

Szerintem már egyáltalán nincs semmi jelentősége. Én legfőképp az online kapcsolattartást preferálom már és ilyen megbízásokat is vállalok. Szerintem ez a jövő. Vannak ügyfelek, akik igénylik a bejövök és beszélek az életemről típusú munkát, de ezeket meghagyom másoknak.

Szép szakma, sok mindent igényel, kíván, sajnos felhígult. De ez nem gondolnám, hogy azért van, mert könyvelésnek hívják. Lehet, hogy a mai világ ilyen. 

A Privát Könyvelés 2022 óta tagja a Konyvelok.hu-nak.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ