Az én hibámból adóbírságot még nem szabtak ki az ügyfeleimre

2020 első könyvelői interjújában Kövi Zsuzsanna, a Kövi és Társa könyvelőiroda alapítója azokról a változásokról beszélt, melyek a könyvelői szakmát az elmúlt két évtizedben jelentősen átformálták.

Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor a vállalkozása elindult? Mennyire ment gördülékenyen az első időszak? Mik voltak a nehézségek akkoriban?

A társas vállalkozásomat 1996-ban kezdtem. A nehézséget az okozta, hogy mivel a saját lakásomban dolgozom, elég nehéz volt összeboronálni a munkát és a családot.
Szakmailag nem volt gond, mert folyamatosan összejártunk a volt kollégákkal és emlékszem, minden évben azzal kezdtük, hogy adónemenként átbeszéltük a változásokat.
Persze akkor még nem voltak ilyen bonyolult adózási módok.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

A referencíákat szoktam ajánlani, büszkén vállalom, hogy közel 20 évnyi működésem alatt az én hibámból adóbírságot még nem szabtak ki az ügyfeleimre. Továbbá valamit bizonyít az, hogy az ügyfélkörömnek 50 százaléka húszéves együttműködés, és kihalás esetén, aki tovább viszi a vállalkozást, azzal is együtt dolgozunk. Már feltételezett versenyt nem látok reálisnak, mert ma már csak az anyagiak a mérvadók. Nagyobb könyvelőirodákkal nem tudunk versenyt tartani.

Kövi és Társa Bt. - könyvelői interjú

Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?

Sajnos szintén csak az anyagi részt tudom kiemelni, mert a köztudatban az van, hogy a könyvelő nagyon sokat keres, és alig dolgozik érte valamit. Új ügyfeleknél ezt tapasztalom.

Mi volt a legnehezebb feladat, amelyet könyvelőként meg kellett oldania?

A legnehezebb feladat az volt, hogy a megfelelő számítástechnikai háttér meglegyen, és hogy a szakmai segítséghez legyen hozzáférésem, hogy mindig felkészült tudjak lenni. Mindez egyre fárasztóbb, mert sajnos a vállalkozók nem partnerek, azt gondolják, hogy minden a könyvelő feladata.

Kövi és Társa Bt. - könyvelői interjú

Ha a számviteli szakma nem létezne, milyen szakmában tudná elképzelni önmagát?

Mindig csecsemőgondozó szerettem volna lenni, de sajnos az élet másfelé sodort. Szeretem a szakmát, de sajnos már magával a könyveléssel nagyon keveset lehet foglalkozni, mert a különböző adatszolgáltatások, a mindenféle bevallások és mellékzöngék elviszik ennek a szakmának a szépségét.

A Kövi és Társa Bt. 2019 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ