Kicsit minden vállalkozás tevékenységéhez értenem kell

Horváth Tamás építőmérnökként kezdte pályafutását, mégis tíz éve a könyvelés világában kamatoztatja matematikai képességeit. A Konyvelok.hu riportere kihívásokról, tervekről kérdezte.

Már a tanulmányai alatt is készült a könyvelői pályára?

Sosem készültem könyvelői pályára, a véletlen alakította úgy az életemet, hogy ezzel foglalkozom már közel 10 éve. Mérnöki tanulmányaim során megtanultam a precizitás fontosságát, ami mondanom sem kell, elengedhetetlen a szakmában. Egy dolgot még a mai napig fel tudok idézni, mégpedig közgazdaságtan tanárnőm szavait: „A mérnökök nagy része a Duna túlpartján végzi” célozva a Corvinus Egyetemre, hogy a mérnökök közül sokan pénzügyi, közgazdász pályán helyezkednek el. És mennyire igaza volt…

Horváth Tamás könyvelői interjú

Építőmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen egy, az építőipar számára elég sanyarú időszakban 2010-ben. Sajnos nem tudtam elhelyezkedni, ezért valami másba kellett fognom. Először független alkuszként dolgoztam, viszont hamar rá kellett jönnöm, hogy az a hivatás nem nekem való, de kommunikációs képességeimet ezen idő alatt nagy mértékben tudtam fejleszteni. Ezután apósom szivattyúforgalmazással foglalkozó cégében helyezkedtem el, és az ő ötlete, tanácsa volt, hogy végezzek el egy mérlegképes könyvelői képzést. Hát így kezdődött a történetem.

A képzés után hogyan indult és hol tart most a vállalkozása?

Amint elvégeztem a képzést, jött a lehetőség, hogy gyakorlati éveimet egy közeli ismerős könyvelő hölgynél végezhettem el, nagyon sokat tanulva tőle. Ezúton köszönöm neki az útmutatást. Ügyfeleim a tavalyi évig kizárólag ismeretségi körből kerültek ki és ajánlás útján kerestek fel engem. Sosem kerestem én magam új ügyfeleket, egészen a 2023-as év végig, amikor is jött az elhatározás, hogy szeretném bővíteni a képviselt vállalatok számát, cégépítésbe fogtam. Már magam is elkezdtem ügyfeleket keresni, hirdetni, ajánlatokat adni többek között a Könyvelők.hu-n megjelenő megkeresésekre.

Milyen lényeges változások történetek az elmúlt évek során szakmai szempontból ahhoz képest, mint amikor vállalkozása elindult? Mi változott meg 2023-ban?

Magam is előnyben részesítem azt, ha a könyvelési anyag teljes egészében digitálisan érkezik. Viszont nagy kihívást jelent a digitalizáció a könyvelés terén. És ezt nem a részemről érzem nehéz feladatnak, hanem az ügyfelek részéről. Értem ez alatt, hogy próbálom ösztönözni őket, hogy minden könyvelési anyagot elektronikus formában juttassanak el hozzám, de megvallom őszintén, sokszor ez számukra nehézséget okoz.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Ahogy már korábban említettem, jelentős bővülést szeretnék elérni a következő 5 évben. Üzleti tervet is készítettem már ezzel kapcsolatban, de valójában könnyebb volt papírra vetni, mint ezen célokat elérni. De még nagyon a terveim kezdetén tartok, és bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban. Eddigi munkám során bátran mondhatom, hogy a mostani időszak tetszik a legjobban.

Mi a legnagyobb kihívás egy könyvelőirodának ebben az évben? Kiemelkedik valamelyik változás, ami a többinél jelentősebben befolyásolja a működést?

Nem csak ebben az évben, hanem egész könyvelői pályafutásom során kihívásnak éreztem, érzem, hogy én magam is az ügyfeleim vállalkozásának szerves részeként legyek jelen. Mindig is szerettem tanulni, és az új dolgokat megismerni. Kicsit minden vállalkozás tevékenységéhez értenem kell, a működését, a folyamatait meg kell értsem, hogy a munkámmal maximálisan tudjam segíteni. Szokták mondani: „Egy könyvelő csak egy részben könyvelő, ezen felül részben jogász, részben pénzügyi szakember, részben tanácsadó.” Ezt szeretem a munkámban.

Horváth Tamás 2018 óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ