Az önálló irodáig vezető út

A több szakterületen helytálló Kacsala Krisztinát kérdeztük nagykőrösi könyvelőirodája megnyitásáról. A Konyvelok.hu interjúja.

Mindig vannak kihívásokMik voltak a fő pontok a karrierjében, amiknek köszönhetően eljutott idáig?

Az általános iskola elvégzése után közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, majd elvégeztem nappalin a mérlegképes könyvelői iskolát. A mérlegképes könyvelői iskola elvégzését követően nehezen találtam könyvelői állást, hiszen pályakezdőként nehéz volt elhelyezkedni Budapesten is. Első munkahelyemen - azonnal a sikeres vizsgám után - az Oktatási Minisztérium főigazgatójának titkárnője lettem. Szerettem a munkámat, de mindig bennem motoszkált, hogy a szakmámban szeretnék dolgozni. Így egy év után pénzügyi ügyintézőként helyezkedtem el egy budapesti iskolában. De még mindig a könyvelői szakma vonzott. Egy év után sikeresen munkát találtam egy budapesti multi cégnél könyvelő gyakornokként, ahol a főkönyvelő hölgy (Amália) segítségével beletanulhattam a könyvelői szakma szépségeibe. Ezt követően már csak könyvelő irodákban dolgoztam. Többször váltottam, mert egyre több területen szerettem volna kipróbálni magamat. 5 éve nyitottam könyvelőirodát Nagykőrösön, mivel 9 éve ide házasodtam. 2008-ban elvégeztem a bér- és TB szakelőadói iskolát is, mert fontosnak tartottam megszerezni a regisztrált mérlegképes könyvelői végzettségem mellé ezt a szakmát is.

A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

Valóban annak tartom. Nem a számlák rögzítése, hanem a rengeteg gondolkodás, a mindennapos tudás bővítése nagyon fontos, hiszen az ügyfeleimnek nem csak a könyvelési anyagát kell rögzítenem, hanem tanácsot adni, informálni őket a változásokról és lehetőségekről.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Mindig vannak kihívások, hiszen ez a szakma és a törvények sokat változnak. Naprakésznek kell lenni. Új ügyfél esetén tájékozódni, és az ügyfelet is tájékoztatni, hogy neki is minél kedvezőbb legyen vállalkozni, persze mindezt a törvények határain belül. Nagykőrös nem nagy város. Itt kicsit mások a vállalkozások és az emberek. Sokáig Pesten dolgoztam. Ott sokkal nagyobb cégeket és vállalkozásokat könyveltünk. Két évig egy olyan irodában tevékenykedtem, ahol csak gyógyszertárakat könyveltem. Nagyon érdekes volt számomra, hiszen teljesen új területet ismertem meg. Az újdonságok és új ismeretek fontosnak számomra.

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Igen, nagyon büszke vagyok arra, hogy 10 év után saját irodámban dolgozhatok. Az irodám nagyon családias, s bár egyedül dolgozom, de fontos számomra, hogy mikor jönnek az irodámba az ügyfelek jól érezzék magukat. Hiszen ha nyugodt a környezet és a könyvelő, sokkal jobban lehet kommunikálni, tanácsot adni.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

A könyvelőiroda mellett a párommal fakitermelésben is tevékenykedünk, így a mi vállalkozásunkban is tevékenyen részt veszek. Több lábon állunk, mivel két gyermekünk van, így van kiért és miért dolgozni.

Kacsala Krisztina 2016 óta a tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ