Szükség van arra, hogy a könyvelő kreatív dolgokat találjon ki

Kihívásokról és azok kezeléséről kérdezte Gunyhó Szabinát, a Hyggelig Agro könyvelőiroda képviselőjét a Könyvelők.hu riportere.

Ön szerint mi jellemez egy ideálisan működő könyvelőirodát?

Egy ideálisan működő könyvelőiroda magasan képzett szakemberekből áll, akik rendelkeznek az aktuálisan érvényben levő számviteli, adózási ismeretekkel. Az ügyfeleket kellő időben és gondossággal tájékoztatják a változásokkal és új lehetőségekkel kapcsolatban. Gyorsan elérhetőek, a felmerült kérdésekre, problémákra szűk határidőben választ kapnak tőlük az ügyfelek.

Gunyhó Szabina - könyvelői interjú

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

Számunkra az ügyfél eredményessége a legfontosabb. Szeretnénk az igényeiket – törvényes keretek között – a legmagasabb színvonalon kiszolgálni. Mi arra törekszünk, hogy a vállalkozásukból a lehető legjobbat hozzuk ki számviteli, adózási és gazdasági szempontból. Havi könyvelési feladatokon túl segítjük őket a pénzügyi élet mindennapjaiban is eligazodni. Előnyök között mellettünk szól, hogy mi nem egy nagylétszámú iroda vagyunk, ahol csak egy szám az ügyfél. Kollégáink fő hivatása a maximális profizmusra való törekedés. Minden egyes részletet megbeszélünk az ügyfelekkel, nemcsak közöljük velük, hogy mikor mennyit kell fizetni. Nyitottság, emberközpontúság, precizitás és a szakmai múltunk - mind az irodánk mellett szólnak. 

A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

Az élet sokszor produkál olyan lehetetlennek tűnő helyzeteket, melyre néha nehéz jó megoldást találni. Ilyenkor szükség van arra, hogy a könyvelő olyan kreatív dolgokat találjon ki, mely megoldást nyújt adott helyzetre. Sajnos a tapasztalatok alapján sokan nem veszik a fáradságot, hogy kellő körültekintés után helyes megoldást adjanak. Ez adott időszakban is okozhat nagy gondokat, de a későbbiekben is eredményez olyan helyzetet, hogy egy könyvelőváltás után az átvevő könyvelőnek kell megoldani egy korábbi gazdasági eseményt. Ehhez már sokkal nagyobb kreativitásra van szükség, hiszen egy elmúlt, rosszul megoldott feladatot nehezebb helyre hozni.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Véleményem szerint nincs olyan könyvelő, aki minden területen maximális tudással bír. Számos ipari, kereskedelmi, szolgáltató vállalkozás működik, melyek egyenként is sokrétűek lehetnek. Egyrészt a legnagyobb kihívást olyan gazdasági események jelentik, melyekkel az adott könyvelő még nem találkozott, ritkán fordulnak elő, vagy nagyon speciális esetek. Másrészt a jogszabályi változások teremthetnek a könyvelőnek olyan esetet, amely nagyobb kihívásokkal állítja szembe. Ezekre nem lehet felkészülni, kezelni kell és a lehető leggyorsabban megoldást találni.

Gunyhó Szabina - interjú

A jelenleg kialakult rendkívüli járványügyi helyzet mennyire érinti az Ön vállalkozását?

Szerencsére a könyvelés a mai világban olyan szintre emelkedett, hogy személyes jelenlét nélkül is elvégezhető. Elektronikus kapcsolattartással a könyvelési anyag percek alatt elküldhető a könyvelőirodának vagy adott platformokra való feltöltéssel is átadható. Felmerült kérdésekkel kapcsolatban e-mailben vagy telefonon történt egyeztetéssel választ kaphatnak az ügyfelek. 

Gunyhó Szabina - Hyggelig Agro Kft. 2020 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ