Fontos, hogy ne az olcsó könyvelőt keressük!

Ki a legjobb könyvelő? Minden vállalkozásnak egyedi igényei vannak, úgyhogy mindenkinek más a megfelelő. De vannak olyan alapvető feltételek, melyekből egyik cégnek sem szabadna engednie. A Könyvelők.hu interjújában a jó könyvelő ismérveiről kérdeztük Samai Mónikát, aki több mint 30 éve dolgozik könyvelőként.

1. Mit gondol, mi egy jó könyvelő fő ismérve? Melyek a legfontosabb tulajdonságok ebben a szakmában?

Elhivatottság, pontosság, szakértelem, lelkiismeretes munka, lojalitás. Naprakész tudással rendelkezik, figyelemmel kíséri a jogszabályváltozásokat, a változásokról, valamint a pénzügyekről, kintlévőségekről, esetleges határidőkről és fizetési kötelezettségekről időben tájékoztatja ügyfeleit. Biztonság, tájékozottság, rugalmasság, szakértelem, precizitás, anyagi felelősségvállalás (rendelkezzen szakmai felelősségbiztosítással), legyen írásos szerződés, NGM regisztráció. Fontos, hogy ne az olcsó könyvelőt keressük! A fenti ismérvekkel rendelkező könyvelői tudásnak, továbbképzéseknek, felkészültségnek, felelősségbiztosításnak bizony ára van. A könyvelőnek is ki kell tudnia termelni a járulékait, a fentebb felsorolt egyéb költségeit, és természetesen a saját munkabérét is. A könyvelő és ügyfele között bizalmi kapcsolatnak kell lennie. A titoktartási kötelezettség mindkét fél részéről elengedhetetlen. Mindegyik ügyfele cégét egy kicsit a sajátjának is kell éreznie.

2. Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?

Nálam a fő szempont, hogy egyedül dolgozom. Nem vállalok több ügyfelet, mint amennyit egyedül, illetve kisebb családi segítséggel, felelősségteljesen, becsületesen el tudok látni. Amennyiben mégis munkatárssal dolgoznék, akkor a leendő munkatársam bizonyítványokkal is igazolt szakmai gyakorlatát tesztelném. Már az interjú során is kisebb szakmai feladat megoldására volnék kíváncsi és megkérném, hogy néhány napot dolgozzon nálam azért, hogy a gyakorlatban is le tudjam mérni a szakmai felkészültségét. Természetesen hivatalosan, lepapírozva, tisztességesen számfejtve. Amennyiben a munkájával elégedett volnék, csakis utána venném fel, és még akkor is csak próbaidőre.

3. Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?

Sokan azt gondolják, hogy a könyvelő „szükséges rossz”. A könyvelő csak tologatja az iratokat, nem nagy munka, amit csinál, emiatt fizetni sem kell a munkájáért. Holott a könyvelés igenis felelősségteljes, nem lebecsülendő, nem lekicsinyelésre méltó, összetett munka. Egy jó könyvelőn a vállalkozás sikere is múlhat! Ahhoz, hogy a cég vezetője a bevételszerzésre tudjon koncentrálni, szüksége van egy nyugodt, megbízható háttérre; fontos, hogy vállalkozása pénzügyeit jó kezekben tudhassa.

4. Milyennek írná le az ideális ügyfél-könyvelő kapcsolatot?

Kölcsönös bizalomra épülő, az „ élni és élni hagyni ” elven működő kapcsolat.

5. Mit gondol a hazai könyvelői szakma jövőjéről? Idővel kedvezőbb, jobban megbecsült helyzetbe kerülhetnek a számviteli szakemberek, vagy éppen az ellenkező irányba haladunk és nehézségekre kell felkészülni?

Bízom abban, hogy a jövő pozitív lesz. Már ma is vannak szerencsére olyan vállalkozók, akik elismerik a számviteli szakemberek munkáját és tudják, hogy nagy szükség van rá. Bármennyire is „képben van” a cég vezetője, a mi tudásunkkal nyilván nem tudja felvenni a versenyt. A jó könyvelők munkája, tudása, szakmai felkészültsége a vállalkozásoknak kincset ér. Fontos, hogy felkészült, az NGM-nél regisztrált, szerződést kötő és számlát adó, felelősségbiztosítással rendelkező könyvelőt válasszanak!

 

(Adatlapja a Könyvelők.hu-n: http://konyvelok.hu/szaknevsor/monika-konyvelo-iroda-esztergom-dorog-budapest-es-vonzaskorzete)

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ