Ez már nem munka, hanem életforma!

Sok induló vállalkozás csak cégalapítás után tájékozódik a működése feltételeiről. Szöllösi Zsuzsannát, a Tuti-Kontír Kft. ügyvezetőjét a Könyvelők.hu arról kérdezte, miért fontos már a cégalapítás előtt egy számviteli szakembert felkeresni.

1. Milyen vonalak mentén gondolkodott, ami a vállalkozása beindítását illeti? Mennyire volt kompromisszumkész egy-egy döntési helyzetben? 

Szerettem volna egy önálló vállalkozást, ahol a magam ura lehetek minden szempontból. Nagy kihívás volt egyedül nekiindulni, hiszen ez pont az a szakma, ahol nagy segítséget jelentenek a szakképzett munkatársak. Fontos volt számomra, hogy olyan vállalkozást tudjak felépíteni, ahol az ügyefelek elégedettek a szolgáltatással, jó légkörben, közvetlen viszonyban tudnak velem együtt dolgozni, meglegyen a szükséges bizalmuk felém, érezzék azt, hogy szinte "sajátként" kezelem vállalkozásaikat. Ez rengeteg lemondással és munkával járt, sőt jár ma is, de úgy érzem, megéri. 

2. Az elmúlt év piaci folyamatai hogyan befolyásolták az Ön vállalkozásának működését?

Voltak nehéz pillanatok, sajnos az én ügyfélkörömben is akadtak olyan vállalkozók, akik nem bírták fenntartani vállalkozásukat. Akik talpon tudtak maradni, ott is voltak hosszú hónapos likviditási gondok, ami természetesen rám is kihatott. Ennek ellenére bíztam a jövőben, igyekeztem pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, és a pánikolás helyett még jobban nyomtam a gázpedált. Úgy gondolom, ennek eredményeképpen sikerült átvészelni a nehéz időszakokat és stabil lábakra állni.

3. Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Folyamatosan ötletelek. A jogalkotóknak hála nagyon pörgős és információteli a szakma, ennek ellenére mégis megvan a maga monotonitása. Emiatt most szeretnék kialakítani egy olyan szolgáltatást - megmaradva mégis a szakma margóján belül -, ahol kezdő vállalkozásoknak nyújtanánk segítséget az induláshoz, beleértve ebbe például a cégjogi segítséget is, amiben közvetlen házon belül lévő ügyvéd kollégák is részt vesznek. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan úgy vágnak bele vállalkozásba, hogy egyáltalán nem járják körül annak feltételeit, felelősségeit, kötelezettségeit. Ebből aztán hatalmas gondok keletkezhetnek, akár már az elején. Jó lenne tudatosítani az emberekben, hogy érdemes rászánni némi időt, energiát arra, hogy felvegyék már az alapítás elején a kapcsolatot a könyvelőkkel és jogászokkal, akik megfelelő tájékoztatást tudnak nyújtani, és nem utolsó sorban kemény forintokat tudnak "spórolni" az adó és cégjogban járatlan leendő ügyfeleknek.

4. Használja vállalkozásként a közösségi médiát? Ha igen, milyen kérdésekben támaszkodik rá?

Természetesen. Közösségi portálon rengetek jól képzett, kiváló kolléga van regisztrálva, akikkel napi szinten tudjuk megvitatni kérdéseinket. 16 évvel ezelőtt is hatalmas segítség lett volna az ilyen közvetlen kapcsolat, de akkor még maximum csak a papíralapú keresgélés volt a jogszabályok rengetegében. Nagyon jó dolognak tartom az ilyen típusú "klubokat", sokat tudunk segíteni egymásnak és sokat is tud tanulni az ember a többiektől, ráadásul nagyon jó hangulatban zajlik mindez.

5. Önt vállalkozóként mi inspirálja, a vállalkozás működtetése mellett mi motiválja a mindennapokban?

A legfontosabb ügyfeleim elégedettsége, amibe rengeteg energiát fektetek. Nem sajnálom az éjszakába nyúló munkát, keresgélést, jogszabály értelmezést, mert tudom, hogy van eredménye. Nekem az ügyfeleim pozitív visszajelzése, vállalkozásuk zökkenőmentes működése hatalmas sikerélmény és egyben visszaigazolás, hogy jól csinálom, amit csinálok. Ebben a szakmában kívülről elég kevés elismerést kapunk, pedig nagyfokú hozzáértést, türelmet és odafigyelést igényel. Sokszor úgy remekelünk, hogy mások számára észrevétlen marad, ezért méginkább jóleső tud lenni, ha kapunk elismerést akár egy szóban is. Meg merem kockáztatni, hogy aki lelkiismeretesen végzi a könyvelést, annak már nem is munka ez, hanem életforma. Jelenleg bele sem tudok gondolni, hogy mi mást csinálnék 12-én, vagy 20-án, mint bevallásokat. Szerintem halálra unnám magam.

 

(Adatlapja a Könyvelők.hu-n: http://konyvelok.hu/szaknevsor/tuti-kontir-kft)

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ