Csinálja a könyvelő úgy, hogy jó legyen?

A csömöri Erév Könyvelőiroda vezetője, Tóth Éva Olga válaszolt a Konyvelok.hu kérdésire. A családi vállalkozásként, néhány főt foglalkoztató iroda az interjú-felkérésünkre nehezen állt kötélnek, arra hivatkozva, hogy 'az embert csak a munkája alapján lehet értékelni'.

Mit gondol, milyen az ideális könyvelő?

Nehéz kérdés, ezt inkább az ügyfeleink tudnák megválaszolni, legtöbbjükkel hosszú évek óta együtt dolgozunk. Gondolom, azért könyveltetnek velünk, mert felkészültek, naprakészek, pontosak vagyunk. Egy jó könyvelő többfelé tud figyelni, ismeri az általa vállalt cégek anyagát, működését, segítőkész, türelmes.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

1994 óta főleg utazási irodákat könyvelünk. A könyvelők is szakosodnak, ami nem baj, mert abban az irányban tud az ember elmélyülni. Mit emelnék ki bemutatkozáskor? Nagy szakmai gyakorlat, állandó továbbképzésen való részvétel, szakmai felelősségbiztositás. Ezek a sablonok, majd ezt követően jön a személyes találkozás során kialakult szimpátia. Ha ez utóbbi nincs meg, akkor nem tudunk együtt dolgozni, mert nincs meg a közös bizalom. Megjegyezném, hogy olyan ügyféllel nem tudok együtt dolgozni, aki azt mondja, hogy én a számvitelhez nem értek, csinálja a könyvelő úgy, hogy jó legyen. Na, ettől a mondattól irtózom és azonnal tudom, hogy nem fogunk együtt dolgozni.

Az Ön városában nagy a verseny a könyvelői szakmában?

Nincs verseny, mert kicsi település és Budapest határában vagyunk, szinte minden itt működő iroda budapesti cégeket is könyvel, különböző szakirányokban.

A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

Vannak olyan cégek az ügyfeleim között, akikkel kezdettől fogva, 1994 óta dolgozom, ezek a számok magukért beszélnek. Jó kapcsolatot ápolok az ügyfelekkel, igyekszem mindig megtalálni a legális kiskapukat és a hangsúly a legális kiskapukon van, keresem a törvények között a lehetőségeket, melyek szerint a törvény előírásait betartva minél több eredményt realizáljanak a vállalkozások.

Ha újrakezdhetné, ugyanezt a szakmát választaná

Igen!

Köszönjük a beszélgetést!

Tóth Éva Olga könyvelőirodája, az Erév Könyvelő és Kereskedelmi Kft. 2011 óta a Konyvelok.hu tagja.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ