A könyvelés mellett egyedi adminisztrációt is sokan igényelnek

A budapesti Csekk Könyvelés alapítóját, Csekk Szilviát kérdeztük az önálló könyvelői vállalkozás indításának előzményeiről és a működtetés tapasztalatairól.

Ha jól tudom, a saját vállalkozásának beindítása előtt dolgozott alkalmazottként is. Milyen volt megélni a felismerést, hogy most már Ön irányít másokat, és Ön az, akinek döntéseket kell hoznia? 

Ez valóban így van. Alkalmazottként végig jártam a lépcsőfokokat. Munkahelyek szempontjából szerencsésnek mondhatom magam. Sok tapasztalatot szereztem az évek során és saját vállalkozásomban ezt most kamatoztatni tudom. Kitartásomnak köszönhetően végül egy multinacionális vállalat főkönyvelője lettem. Azonban kislány korom óta mindig is saját könyvelő irodára vágytam. Elképzeltem, hogy édesanyámmal együtt fogjuk csinálni, mert ő bérszámfejtő volt. Sajnos ő már nem élhette ezt meg, de én végre rászántam magam a döntésre és létrehoztam a Csekk Könyvelést. Nem is az emberek irányítása vagy döntéshozás a kihívás számomra. A nehéz döntés inkább az volt, hogy a versenyképes fix fizetést feladva képes leszek-e nyereségesen üzemeltetni egy saját vállalkozást. Szeretem a kihívásokat és világéletemben keményen dolgoztam. De itt végre saját magamért dolgozhatok, illetve saját magam oszthatom be az időmet. Ez a legfőbb pozitívum számomra. Komoly döntés volt ez nekem, de nem bántam meg. 

Van a vállalkozásának olyan szolgáltatása, amely egyáltalán nem jellemző a többi könyvelőirodára? Jár valamilyen előnnyel a szolgáltatás fenntartása?

A könyvelés mellett a cég adminisztrációs szolgáltatást is nyújt. Leginkább olyan vállalkozásoknak jó ez, akiknek vagy nincs még anyagi kapacitásuk saját adminisztrátor alkalmazására, vagy anyagilag megengedhetnék maguknak, de nincs annyi feladat, hogy megérje saját alkalmazottat tartani. Igényektől függően ez szinte bármi lehet: számlázás, ajánlatok készítése, adatbázis kezelés, vevőelégedettségi hívások intézése stb. Egyéni vállalkozók esetén jellemző például, hogy majdnem mindent a vállalkozó csinál. Ezzel a szolgáltatással mi levesszük a vállukról az adminisztrációs terheket, még nekik marad idejük az üzletszerzésre, értékesítésre.

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Nem tudok egy dolgot kiemelni. A legbüszkébb arra voltam, hogy létrehoztam a Csekk Könyvelést. Azóta pedig azon dolgozom, hogy minél sikeresebb legyen és azon, hogy teljes körű, profi szolgáltatást tudjunk nyújtani ügyfeleinknek. 

Mit gondol, mennyire fontos manapság, hogy egy vállalkozásnak - jelen esetben könyvelőirodának - saját honlapja legyen?

Szerintem minden vállalkozás életében nélkülözhetetlen, hogy legyen honlapja, ami alapján az emberek rátalálhatnak. Bár a mi szakmánkban a legjobb reklám valójában az ajánlás, nem szabad csak erre várni. A mai világban, ha sikeres akarsz lenni, a dolgok elébe kell menni. Annyi könyvelőiroda van és sajnos elég sok olyan könyvelő is, aki szakmailag nem felelne meg véleményem szerint, de a nyomott áraival tud ügyfelet szerezni. Az más kérdés, hogy meddig fogja megtartani ezt az ügyfelet. Ezért valahogy ki kell tűnni a többiek közül. Erre a legjobb lehetőség a reklám. Azonban szerintem a honlap mellett fontos, hogy más kommunikációs lehetőségeket is kihasználjunk. Ezért van például saját Facebook és LinkedIn oldalunk is. Mivel az emberek többsége ma már ilyen módon tájékozódik. És pontosan emiatt használom a Könyvelők.hu oldalt is. Mert nem túl nagy összegű éves díjért egy kiváló szolgáltatást kapok. 

A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

A könyvelés valóban kreatív szakma, megvan a maga szépsége. Bár komoly törvényi keretek vannak, azon belül azonban meg kell találni az ügyfél számára legkedvezőbb megoldást. A folyamatos törvényi változások kicsit megnehezítik a dolgunkat. A mi szakmánk örökös tanulással jár. Az ügyfél ráadásul elvárja, hogy egyszerre legyél a könyvelője, adótanácsadója, ügyvédje, pszichológusa. Egyszóval, hogy mindig mindent tudjál. Engem viszont ez motivál. Tudom én akkor leszek sikeres, ha az ügyfél is az. A könyvelés nem könnyű szakma, csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Csak az tud sikeres lenni benne, aki ezt szereti csinálni. Én nagyon szeretem és remélem még sokáig csinálhatom.

A Csekk Könyvelés 2016 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ