A talpon maradáshoz nagyfokú rugalmasság szükséges

Zanyi Csaba legszívesebben utazó sportriporterként járná a világot, mégis 20 éve vezeti a Company Express könyvelőirodát. Erről mesélt a Konyvelok.hu riporterének.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Természetesen mindig megvannak a tervek, melyek folyamatosan változnak, újjászületnek. Napjaink állandóan változó üzleti környezetéhez tervek és azok kivitelezése, megvalósítása nélkül nagyon nehéz alkalmazkodni. Cégünket nem egyedül irányítom, időnként természetesen összeülünk „ötletelni” a jövőt illetően. A jövőképhez a magabiztos talpon maradás mellett az észszerű portfólió-bővítés, illetve a kapacitások által behatárolt biztonságos növekedés tartozik. Semmiképp sem szeretnénk a szakmai szolgáltatási minőséget beáldozni a túlzottan gyors növekedés oltárán, ragaszkodunk az ügyfeleink által igényelt színvonalhoz.

Csak olyan megbízásokat vállalunk el, melyeket felelősséggel tudunk teljesíteni.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

Irodánk pontosan húsz éve jött létre. A tulajdonosi és ügyvezetői kör változatlan, az alkalmazotti, alvállalkozói fluktuáció is alacsony. A felhalmozott tapasztalat, az ügyfélközpontú attitűd, a segítő szándék és a szakmai felkészültség elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfeleink és saját magunk által elvárt színvonalon tudjunk szolgáltatni.

Már a kezdetektől igyekeztünk komplex szolgáltatáscsomagot nyújtani, tehát az általánosnak tekinthető könyvelésen és bérszámfejtésen kívül más, kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtunk ügyfeleinknek. Szoros együttműködésben jogász, könyvvizsgáló és adótanácsadó partnereinkkel koordinálunk hazai és nemzetközi társasági jogi aktusokat, cégalapításokat stb. Versenyelőnyként az utóbbit mindenképpen kiemelném, a komplex szolgáltatáscsomag nagyon népszerű ügyfeleink körében.

Mi a legnagyobb kihívás egy könyvelőirodának ebben az évben? Kiemelkedik valamelyik változás, ami a többinél jelentősebben befolyásolja a működést?

Nyilván ez régiónként is változó, de a digitalizációs folyamat véleményem szerint komoly próbatétel minden könyvelőiroda számára. Főként, hogy olyan elemek kerülnek többek között bevezetésre, melyek nem kiforrottak, bizonytalan és gyakran esetleges háttérszolgáltatás kapcsolódik hozzájuk.

A szakmánkban egyértelmű, hogy a talpon maradáshoz nagyfokú rugalmasság szükséges.

Nagyon gyors ütemben változik a technikai és szakmai környezet, folyamatos új impulzusok nehezítik-könnyítik a könyvelők és a velük együtt dolgozó kollégák munkáját.

Átalakulnak a feladatok, egyre inkább teret nyerhet a tanácsadói tevékenység az adatrögzítés pedig nyilván veszíteni fog súlyából.

A tanácsadás mellett azonban előtérbe kerül egyéb, nem adatrögzítés jellegű adminisztrációs feladat is, például a hivatalokkal történő kapcsolattartás, egyéb ügyvitel, mely tevékenységek - többek között - számos vállalkozónak komoly megterhelést jelentenek.

Az Önök irodájában az egyéni vagy a csapatmunka jellemzőbb?

Irodánkban az egyéni és a csapatmunka is meghatározó a munkafolyamatokban. Néhány éve bevezetésre került a „home office” rendszer, mely nem kötelező érvényű, hanem választható a kollégák által. Ez nyilván az egyéni problémamegoldás felé tolja a hangsúlyt, azonban itt sem teljesen egyértelmű a helyzet. Gyakori a kölcsönös konzultáció, egyeztetés a felmerülő kérdések esetén. Érdekes megfigyelni azt, hogy nem mindenki kedveli az otthoni, kötetlen munkavégzést. Van, aki inkább szigorúan elkülöníti a szabadidejét a munkaidejétől, és továbbra is irodánkban végzi el a feladatait. A „belsős” munkatársak pedig kölcsönösen segítik egymás munkáját, igazi csapatként dolgoznak.

Ha a számviteli szakma nem létezne, milyen szakmában tudná elképzelni önmagát?

Teljesen más területen! Nagyon szeretem a sportot, a természetet és az irodalmat. Utazó sportriporter lennék, aki bejárja a világot és hosszabb-rövidebb cikkeket ír a feltörekvő tehetségekről, tudósít az érdekes sporteseményekről 

A Company Express Kft. 2019 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ