Lényegesen több, mint a bizonylatok rögzítése és a bevallások elkészítése

A budapesti BGO Magyarország Kft. alapítóját, Kaptás Pétert kérdeztük azokról a dolgokról, amelyek szerinte ösztönzően hatnak a könyvelő szakember számára.

Mit gondol, mi egy jó könyvelő fő ismérve? Melyek a legfontosabb tulajdonságok ebben a szakmában?

Véleményem szerint a jó könyvelő az elégedett, eredményesen gazdálkodó és sikeres ügyfelei által mutatkozik meg. Munkánk során törekszünk arra, hogy az általunk képviselt vállalkozások számára magas színvonalú, komplex szolgáltatásokat biztosítsunk, amelynek elengedhetetlen feltétele a szükséges idegen nyelvi és szakmai ismeretek elsajátítása, a folyamatosan változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás, a folyamatokra épülő precíz munkavégzés és a megbízható eredményt elősegítő ellenőrzés. Ebben a szakmában nagyon fontos szerepe van a kommunikációnak, amely mindkét fél kölcsönös érdeke. Az ügyfeleink által támasztott igényekre és kérdésekre igyekszünk adekvát szakmai megoldásokat biztosítani, legyen szó akár egyszerű technikai problémáról, vagy egy komolyabb üzleti döntés meghozataláról. Ahhoz, hogy partnereink sikeréhez ily módon hozzájáruljunk, szükséges, hogy mi is megismerjük a vállalkozásban végbement változásokat, az aktuális állapotokat és jövőbeni terveket. Minden információt diszkréten kezelünk és az általunk elvégzett munkáért felelősséget vállalunk, szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Az új ötletekre mindig nyitott vagyok. Különösen örülök annak, ha munkatársaim részéről megmutatkozik egy új gondolat, vagy elképzelés. Ettől függetlenül a BGO Magyarország Kft. fejlődését és növekedését konkrét célok és stratégiák kitűzésével tudom elképzelni. Korábban olvastam egy idézetet, amely így hangzik: „A nehézség leküzdéséhez kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több”. Céljaink megvalósításán - ezen gondolat jegyében - folyamatosan dolgozunk. Egyrészt kiterjesztenénk a különböző szakmai szervezetekkel való kapcsolatainkat, másrészt szolgáltatásainkat igyekszünk bizonyos területeken az igényeknek megfelelően kibővíteni, csapatunk létszámát pedig ezzel párhuzamosan kívánjuk növelni. Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy IT-környezetünk az adatbiztonság, a hatékonyság és innováció tekintetében a XXI. századi megoldásokat tükrözze.

Az Ön meglátása szerint mennyire lehet partneri kapcsolatról beszélni a könyvelőiroda és az ügyfelek között? Az Ön esetében hogyan alakult ez?

Szerencsésnek érzem magam abból a szempontból, hogy jelenlegi ügyfeleinkkel szoros partneri, sok esetben pedig szinte „családi” kapcsolatban állunk. Természetesen ez egy hosszútávú folyamat gyümölcse, ahol alapvető feltétel a két fél közötti kölcsönös bizalom megszerzése és megtartása. Büszke vagyok arra, hogy cégünk közel 10 éves múltjában az üzletfejlesztés nagyrészt ezen bizalomra építve, ajánlás útján valósult meg. Az elismerés ezen formája számunkra többet ér, mint bármilyen szakmai oklevél vagy minősítés.

Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?

Azt a gondolatot szeretném elsőként eloszlatni, amely szerint a könyvelő feladata a bizonylatok rögzítésére és a különböző bevallások elkészítésére koncentrálódik. Sokan talán így tekintenek a szakmára, de valójában ennél lényegesen többről van szó. A könyvelő - többek között - támogatja az általa képviselt vállalkozást, szakmai tanácsokat ad, döntések előkészítésében, pénzügyi tervezésben vesz részt. A BGO Magyarország Kft. például olyan kiegészítő szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek, amelyekre tényleges igény mutatkozik: székhelyszolgáltatás; anyavállalat felé történő rendszeres beszámolás; idegen nyelvű kommunikáció; deviza alapú könyvvezetés; számlázás; banki tranzakciók lebonyolítása; EKÁER ügyintézés stb. Bizonyos esetekben az ügyfél által meghatározott ügyviteli rendszerben végezzük el a könyvelési feladatokat.

Szolgáltatási díjaink meghatározásakor figyelembe vesszük az adott feladat komplexitását, az ügyfeleink lehetőségeit és igényeit. Cserébe, garantált minőségű és színvonalú szolgáltatást biztosítunk. Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy a könyvelő kiválasztásánál a legalacsonyabb ár helyett inkább azt mérlegeljék, hogy cserébe milyen szolgáltatást fognak kapni.

Önt vállalkozóként mi inspirálja, a vállalkozás működtetése mellett mi motiválja a mindennapokban?

A „vállalkozás” közgazdasági értelemben vett definíciójával ellentétben elsősorban nem a haszonszerzés, sokkal inkább az értékteremtés motivál. Vállalkozóként lehetőségem van arra, hogy szakmai ismereteimet és tapasztalataimat a legszélesebb spektrumon bővíthessem, korlátok és kompromisszumok nélkül. Egy-egy új ágazat megismerése mindig új távlatokat nyit és az azokban rejlő kihívások jelentik számomra az igazi fejlődést. Szinte minden nap tanulok valami újat és ez elégedettséggel tölt el.

A hétköznapokban - a cégvezetésen felül - nagyrészt a családomnak szentelem a szabadidőmet. Kétgyermekes szülőként igyekszem úgy beosztani a szabadidőmet, hogy minél több időt tudjak velük tölteni. Olyan tudást és nevelést igyekszem biztosítani gyermekeim számára, hogy felnőttként - hozzám hasonlóan - megtalálják a maguknak szánt utat és azt végig járva sikeres és boldog emberként élhessenek.

kaptas-peter-bgo

A BGO Magyarország Kft. 2017 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ