Egyre több cég ébred rá, hogy olcsó húsnak híg a leve

A Konyvelok.hu legfrissebb interjújában Bernáthné Tóth Katalint a könyvelők közti versenyről kérdezte.

Ha jól tudom, a saját vállalkozásának beindítása előtt dolgozott alkalmazottként is. Milyen volt megélni a felismerést, hogy most már Ön irányít másokat, és Ön az, akinek döntéseket kell hoznia?

Vállalkozásom beindítása előtt valóban dolgoztam alkalmazottként, hiszen a kellő szakmai tapasztalat megszerzése nélkül ezen a területen nem lehet boldogulni. A mérlegképes könyvelők regisztrációjánál egyébként is feltételként szabják a gyakorlat megszerzését. Széleskörű ismeret megszerzésére van szükség, elengedhetetlen az informatikai eszközök készség szintű használata. Magabiztosan, kellő ismerettel a hátunk mögött kell az ügyfeleinket segíteni döntéseik meghozatalában, illetve képviselni őket a hatóságok előtt. Bár kezdetektől tudtam, hogy egy napon majd a saját lábamra szeretnék állni, tavaly éreztem azt, hogy már készen állok rá. Az, hogy döntéseket kell hoznom, jóleső izgalommal tölt el, és tudom, hogy minden jó választás előrébb viszi a vállalkozásomat. Az alkalmazottakhoz való viszony kialakításánál pedig előny, hogy valamikor én is voltam a "másik oldalon", így ismerem az igényeiket, elvárásaikat.

Hogyan alakult az elmúlt év a korábbi évhez képest az Ön vállalkozásában? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest?

Mivel 2017-ben indítottam a vállalkozásomat, csak az idei évhez tudom mérni a változást. Azt tapasztalom, hogy növekszik a munkamennyiség, köszönhetően az új ügyfeleknek. Már több szakmabelitől elhangzott, és én is csak megerősíteni tudom, hogy az elégedett ügyfél a legjobb reklám. 

Az Ön városában nagy a verseny a könyvelői szakmában?

Azt tapasztalom, hogy nagy a verseny, nehéz megvetnie a lábát a piacon egy induló könyvelőnek. Sok nehézséggel néztem szembe én is, és sok engedményt kellett tennem, hogy beinduljon a cégem. A nagyobb - több alkalmazottal dolgozó - könyvelőirodákban megszokott dolog, hogy egy adott vállalkozással több könyvelő, adatrögzítő is dolgozik, így az információáramlás lassabb. Több ügyfelemet azzal tudtam megnyerni, hogy naprakész voltam a vállalkozásával kapcsolatban, folyamatosan figyelemmel kísértem a működését, a felmerülő kérdéseire rövid időn belül konkrét válaszokat tudtam adni. Sajnos jelen vannak a piacon olyan kollégák is, akik megfelelő képesítés nélkül, mindenfajta felelősségvállalást mellőzve, ám alacsony árakkal dolgoznak. Ez kihatással van a többi könyvelőiroda árképzésére is, mivel a magyar vállalkozók többsége árérzékeny. Szerencsére egyre többen ébrednek rá, hogy olcsó húsnak híg a leve. Vettem már át olyan társaság könyvelését is, amit a korábbi könyvelő hanyagsága a felszámolás szélére sodort. Egyre gyakoribb kérdés a megkeresésekkor, hogy rendelkezem-e felelősségbiztosítással, ami egy korrektül működő szolgáltató esetében - véleményem szerint - természetes.

Rendelkezik valamilyen idegennyelv-ismerettel? Ha igen, milyen előnnyel jár ez ebben a szakmában?

Német nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezem, ám a munkám során nem tapasztalom, hogy kiemelt jelentőséggel bírna az idegennyelv-ismeret. Ügyfélköröm zömmel a KKV szektorból kerül ki, elenyésző külgazdasági kapcsolattal, így néhány német nyelven kiállított számlától eltekintve nem kell a nyelvtudásomra támaszkodnom.

Mi miatt szeretnek az ügyfelei Önnel dolgozni? Milyen visszajelzéseket kap ezzel kapcsolatban?

Alapvetően derűs, optimista beállítottságú, jó problémamegoldó képességgel rendelkező személyiség vagyok. Úgy gondolom, hogy ez az üzleti kapcsolataimban is megnyilvánul. Ügyfeleimmel már-már családias, baráti kapcsolatban állok. Tisztában vagyok vele, hogy minden megbízómnak a saját vállalkozása a legfontosabb, ezért mindent megteszek azért, hogy érezzék, nekem is szívügyem a cégük sorsa.

Bernáthné Tóth Katalin

Bernáthné Tóth Katalin 2017 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ