Hagyom, hogy az új ötletek megtaláljanak

Bényei Zsuzsanna a személyes kreativitását igyekszik a munkájába is átültetni. Bár nagyon sok idejét tölti ügyfeleivel, azt vallja, hogy a könyvelői praxis nem válhat non-stop munkává. A Könyvelők.hu a munkájáról és jövőbeli terveiről kérdezte.

Az Ön vállalkozása milyen területekre specializálódott? Van esetleg személy szerint kedvenc területe?

Az a típusú ember vagyok, akinek meglehetősen szerteágazó az érdeklődési köre. Nem kivétel ez alól a szakmám sem. Szeretek új területeket felfedezni, megismerni, hiszen ez a fajta változatosság egyfajta biztosítékot ad arra, hogy az amúgy bizonyos tekintetben monoton munkát színesítse, a szakmai érdeklődést, éberséget és lelkesedést folyamatosan fenntartsa. Ezért inkább a szakmai diverzifikációra helyezem a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy mindenkinek azt a szakmai utat kell választania, ami a személyiségéhez leginkább passzol, hiszen abban tud eredményes és hiteles lenni. A munkám kedvenc részeként, avagy területeként talán két dolgot tudnék igazán kiemelni. Az egyik az, amikor az ügyféllel együtt gondolkodunk a vállalkozás életének kialakításán, megtalálni azokat az optimális lehetőségeket, mely mentén a vállalkozás egy kiegyensúlyozott üzletmenetet tud produkálni. A másik (rész)terület, az az éves zárás, a beszámolókészítés. Tudom, ez az időszak és munkafolyamat a leginkább stresszes az életünkben, de ilyenkor ölt formát az egész éves munkánk. Kicsit olyan ez, mint amikor egy ruha készül, ahol a részmunkafolyamat is tud izgalmas lenni, de amikor a végén összeáll az a bizonyos "ruha", az jó érzéssel tud eltölteni.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

Az eddigi szakmai pályafutásom alatt multinacionális cégeknél és kisvállalkozásoknál egyaránt bővíthettem szaktudásom. Mindez lehetővé teszi azt, hogy egy komplexebb rálátásom legyen egy vállalat működésére, ami kapcsán olyan működésbeli tanácsot is tudok adni, amit nem feltétlen tud olyan könyvelő, aki csak az egyik, vagy csak a másik (multi és kkv) vállalati működési szegmenst ismeri. Ezen kívül mivel jelenleg egyedül dolgozom, így sokkal inkább többet kell szakmailag tanulnom, és utána járnom mindennek, mint ahol többen dolgoznak együtt. Ez sok esetben előny. Az, hogy egyedül dolgozom azt is maga után vonja, hogy csak annyi munkát vállalok, amennyit ésszerűen el tudok végezni, és jut idő törődni is az ügyféllel, mivel tapasztalatom szerint nagyon is igénylik.

Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?

Jó kollégát, alkalmazottat találni nem egyszerű feladat. Meglátásom szerint egy leendő kolléga alkalmassága több tényezőn alapszik. Az elsődleges természetesen a szakmai kompetenciája. Ezt különböző szakmai kérdésekkel, feladatokkal viszonylag objektíven és egyszerűen fel lehet mérni. Ami viszont már egy nehezebb feladat, de számomra legalább annyira fontos tényező, az az adott ember személyiségbeli kvalitása. Én azon az állásponton vagyok, hogy hiába rendelkezik valaki kiváló szakmai háttérrel, ha az ő személyisége nem passzol az enyémhez, vagy az adott kollegális közeghez, nem lesz zökkenőmentes a közös munka. Tehát nekem fontos az, hogy ha valakikvel együtt dolgozom, akkor emberileg is passzoljunk egymáshoz, hiszen ez tud megalapozni a munka iránt egy olyan lojalitást, hozzáállást, ami egy hosszútávú sikeres közös munkánál elengedhetetlen. Mindehhez adott esetben az emberismeretemre és az intuíciómra hagyatkoznék. 

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Jelenleg nagyon gyorsan változó világban élünk, ami szinte lehetetlenné teszi a hosszútávú célok kitűzését. Így alkalmazkodva, inkább hagyom, hogy új ötletek találjanak meg. Szeretek új dolgokkal foglalkozni, sőt a személyiségem igényli is, hogy legyenek új ötletek amik inspirálni tudnak. Érdekelnek és nyitott vagyok azon ötletek iránt, amelyek a szakmámat más területekkel kapcsolhatják össze. Lehetnek ezek akár rokon szakterületek, vagy egészen más területek, pl. informatika, infokommunikációs területek ötvözése a könyveléssel, és több más ehhez hasonló ötletek, amelyek mind az ügyfelek, mind a kollégák munkájának támogatását biztosítaná.

Mindezeken kívül, ami egy kicsit konkrétabb terv: Jelenleg egy intenzív nyelvi kurzuson veszek részt, ami után a jövő év folyamán egy középfokú üzleti szaknyelvi angol nyelvvizsgát teszek. Ez azért is fontos most számomra, mert a szaknyelvi ismeretemmel a jövőben tudok olyan külföldi ügyfelet is fogadni, akinél fontos, hogy a szakmai ügyekben meg tudjuk érteni egymást.

A könyvelőiroda egyszemélyes üzemeltetése mellett Ön hogyan kapcsolódik ki?

Ez valóban nehéz feladat. De muszáj bizonyos szabályokat kialakítani erre vonatkozóan, hiszen a könyvelő is ember, családdal, magánélettel. Véleményem szerint hiba hagyni azt, hogy a könyvelő vállalkozása egy non-stop vállalkozássá váljon. Ennek legfontosabb oka az, hogy muszáj pihenni, feltöltődni, és erre időt szánni, ellenkező esetben egy folyamatosan fáradt, túlhajszolt könyvelő akár nagyot is hibázhat. És itt a nagyot hibázás "életveszélyes" lehet, ezt az ügyfeleknek is be kell látniuk, mert ez legalább annyira az Ő érdekük is. Én eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert az ügyfeleimmel sikerült kialakítani egy olyan közös munkát, amiben a munkaidő, az munkaidő, és az azon kívüli időszakot tiszteletben tartják. Kikapcsolódásban pedig segít a családdal, a baráti társaságommal töltött idő, a vidéki házunk, a telkünkön való szabadtéri tevékenységek, jó könyvek, filmek "társasága", valamint az elsődleges hobbim a kóruséneklés, amit szintén életem egyik nagyon fontos szegmense.

Köszönjük az interjút!

Bényei Zsuzsanna profilja a Könyvelők.hu oldalon >>

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ