Az ügyfelek visszajelzései adják a legnagyobb motivációt

Duhonyi Andrea nem készült könyvelőnek, az élet azonban úgy hozta, hogy alig négy év leforgása alatt mellékállású vállalkozóból alkalmazottat foglalkoztató könyvelőirodává alakult. A Konyvelok.hu szakmai interjúja következik.

Eleve könyvelő szeretett volna lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Egyáltalán nem. Az általános iskola után mezőgazdasági iskolába jártam, mert lovakkal szerettem volna foglalkozni. Két év múlva viszont rájöttem, hogy ebből nem fogok tudni megélni és a kollégiumi élet sem nekem való. Ekkor még fogalmam sem volt, hogy könyvelő leszek. Egy dologban biztos voltam, hogy tovább szeretnék tanulni, ezért egy lényegesen közelebbi iskolára esett a választásom, itt érettségiztem autószerelő szakon. Középiskola után elvégeztem egy menedzserasszisztens képzést, ahol újfajta ismereteket szereztem. Első munkahelyem egyéni vállalkozóként egy biztosítótársaságnál volt, így a vállalkozásomhoz könyvelőt kellett szerződtetnem. Foglalkoztatni kezdett, hogy mit is csinál pontosan egy könyvelő és honnan tud ennyi mindent. Ez a kérdés és a biztosító társaság motivált, hogy pénzügy-számviteli szakon folytassam tanulmányaimat. Persze egy kicsit rögösen indult, 21 éves voltam és levelező tagozatra jártam, munka mellett. A főiskolán adott volt a lehetőség mérlegképes könyvelő képzés elvégzésére is, amit sikeresen teljesítettem. Itt tudatosult bennem, hogy mivel is szeretnék igazán foglalkozni.

Kalandos úton jutott el a számviteli szakmához. Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

Főállás mellett 2017-ben kezdtem el otthon könyvelni egy kis élelmiszerboltot, aki az első ügyfelem volt. Nem terveztem további bővülést, de egy évvel később úgy hozta az élet, hogy ajánlás útján kerestek meg további ügyfelek, így lett egy ügyfélből egy kis csapat. Innentől kezdve pedig már megállíthatatlan volt a folyamat. 2020-ban már annyi vállalkozást könyveltem, hogy nem tudtam összeegyeztetni a főállásommal. Így otthagytam a munkahelyemet, hogy több időt tudjak fordítani a saját vállalkozásom fejlesztésére. Nemrégiben pedig megnyitottam a könyvelőirodámat Mogyoródon, immáron egy alkalmazottal. Még nagyon gyerekcipőben jár, hiszen 2 hete költöztem be és az „építési-szépítési” munkálatok sem fejeződtek be teljesen, de már nagyon közel járunk. most még apróbb bővítési munkálatok mellett, de megnövekedett munkakapacitással várjuk a leendő ügyfeleinket.

Gratuláunk a váltáshoz! A könyvelőiroda által elért eddigi eredmények mennyi belső motivációt adnak?

Az elmúlt 4 év eseményei, a rohamos ügyfélszámemelkedés és a sok pozitív visszajelzés hatására belső késztetést éreztem, hogy szélesebb körben is tudjam őket tájékoztatni, ezért elkezdetem egy adótanácsadó tanfolyamot. Szeretek tanulni, szeretem a kihívásokat és ez adott esetben még az ügyfeleim hasznára is válik. Számomra az ügyfelek visszajelzései adják a legnagyobb motivációt.

Milyen eszközökkel tartja a kapcsolatot ügyfeleivel? Mennyire tartja fontosnak a személyes kapcsolattartást?

Ügyfeleimmel a népszerűbb online csatornákon keresztül tartjuk a kapcsolatot és természetesen telefonon is. A tájékoztatást személy szerint e-mailben preferálom, mert mindenki számára visszakövethető. A személyes találkozó főleg az első időkben fontos, a kapcsolat elején. Amikor már kialakult egy kölcsönös bizalom és ezzel együtt a lojalitás is, a személyes találkozások száma természetesen csökkenthető. Az anyagokat személyesen, postán, futárszolgálattal vagy online küldik, nálam mindenki maga választhatja.

Duhonyi Andrea - könyvelői interjú

A jelenlegi helyzet mennyire érezteti hatását a könyvelőiroda működésében?

Jelenlegi helyzet egyáltalán nem befolyásolta a fejlődésemet, fontos döntések elé állított, de bízom benne, hogy mindenben helyesen döntöttem. Többnyire olyan szektorokban könyvelek, melyeket nem érintett a pandémia.

Duhonyi Andrea 2019 óta tagja a Konyvelok.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ