Az én érdekem is, hogy az ügyfelem vállalkozása nyereséges legyen

Tóth Zsuzsanna alkalmazottként tanult bele a szakmába és mára egy könyvelőiroda tulajdonosa. A Konyvelok.hu riportjában a főállása és mellékállásban végzett vállalkozása kapcsolatáról is kérdeztük.

Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Mindig is könnyen boldogultam a számok világában. A középiskolában közgazdasági osztályba jártam, itt ismerkedtem meg a számvitellel és már ekkor eldöntöttem, hogy ebbe az irányba szeretnék továbbmenni. Az érettségi után számviteli szakügyintéző végzettséget szereztem. Mindenképpen könyvelőként szerettem volna elhelyezkedni, egy könyvelőirodában képzeltem el magam, de erre csak később került sor. Úgy gondoltam, ott tudom a legjobban elmélyíteni az iskolában tanultakat. Jó döntést hoztam, mind a mai napig örömmel végzem munkámat.

Ki az a személy, aki ebben a szakmában a legnagyobb hatással volt Önre? Hogyan alakította át / befolyásolta az Ön véleményét?

Szerencsémre sok jó szakemberrel sodort össze az élet, akik mellett fejlődhettem. Nehéz is kiemelni közülük néhányat. A középiskolai számvitel tanárom szerettette meg velem a könyvvitelt, azt hiszem, ő is kellett ahhoz, hogy ezt a pályát választottam.

Pályakezdőként kissé nehezen ment az elhelyezkedés, de egy véletlen folytán az akkori főnökasszonyom felkarolt. Még ma is jó visszagondolni az ott eltöltött évekre és a csapatra: ott lett belőlem könyvelő. Az akkori főnökasszonyommal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, támogat és szakmai tanácsokkal lát el. Felnézek rá, példaképnek tekintem.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

13 éve dolgozom a szakmában. Ez idő alatt úgy gondolom, sokrétű tapasztalatot szereztem. Dolgoztam kisebb-nagyobb cégeknél, könyvelőirodákban is. A vállalkozásomat 2019-ben indítottam el. Elhivatott vagyok a szakmám iránt, ezért, ha új kérdés merülne fel, azt igyekszem minden irányból körbejárni, hogy ügyfeleimet teljes körűen tudjam tájékoztatni és megtaláljuk a legkielégítőbb megoldást.

Sajnos úgy látom, sokan még mindig szükséges rosszként tekintenek a könyvelőre és nem partnerként. Fontos a bizalom, igyekszem bebizonyítani, hogy az én érdekem is, hogy a vállalkozásuk nyereséges legyen és sokáig tudjunk együtt dolgozni. A visszajelzések alapján eddig sikerült.

Tóth Zsuzsanna - könyvelői interjú

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

A vállalkozásom másodállásban végzem, de a főállásomban is könyvelőként dolgozom, éppen munkahelyváltás előtt állok. Eddig a főállásom kapott nagyobb hangsúlyt, kissé háttérbe szorítottam a saját vállalkozásom, ezen szeretnék változtatni. Mindenképpen szeretném a jelenlegi ügyfélkörömet megtartani és bővíteni is. Ezek a rövid távú terveim. Nyitott vagyok az új ötletekre is, amiben fejlődhetek.

Mit gondol, a jövőben mennyire lesz jelentősége a személyes kapcsolattartásnak, ami az ügyfél és a könyvelő viszonyát illeti?

Szerintem az utóbbi két év megmutatta, hogy milyen hatékonyan lehet dolgozni úgy is, ha a két fél online vagy más platformon tartja a kapcsolatot. Egyszerűbb témákban egy telefon vagy e-mail is elegendő lehet. Fontosabb, komolyabb kérdésekben viszont sokkal hatékonyabb és célravezetőbb a személyes megbeszélés.

Tóth Zsuzsanna 2019 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ