Az egyszerű vállalkozóhoz is úgy forduljunk, mintha bankigazgató lenne

Schmidtné Csuport Mariann, a Csupaszám'06 könyvelőiroda tulajdonosa Alsónémediben alakította ki saját praxisát. A Könyvelők.hu stábjával a mikrovállalkozások igényeiről beszélgetett.

Schmidtné Csuport Mariann könyvelőAz Ön által vezetett iroda inkább generalista, vagy inkább specializálódott valamilyen szakterületre, amelyben elmélyedhetett?

Specializálódtunk, de ezt a helyzetet inkább a kényszer teremtette. Sokkal több a kis cég, vagy az egyéni vállalkozó, akikkel a „nagyobb”, nevesebb irodák nem nagyon szeretnek foglalkozni, mert minimális díjért sokkal több, szerteágazóbb szolgáltatást kell nyújtani a számukra, mint a nagyobb cégeknek. Az ő vállalkozásuk, üzletük ugyanolyan fontos, mint egy nagyobb cég, mert sokszor családjuk megélhetését rejti. Itt a személyes tanácsadás, a tipikus adókímélő praktikák alkalmazása életmentő lehet. Mivel egy nagyobb cég, több tartalékkal, jobban át tud vészelni gazdaságilag nehezebb időszakokat is, a kisebb vállalkozók sokkal érzékenyebbek ezekre az időszakokra, az ő esetükben fontos a tényleges cégre szabott egyéni tanácsadás. Ha van specializáció, akkor talán ez lehet az: a kisebb cégekre szabott tényleges tanácsadás.

Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

Dolgoztam könyvelőirodában még kezdő koromban, „tanoncként”, nevesebb könyvelők mellett. Aztán amikor meglett a mérlegképes végzettségem, tovább léptem egy másik irodába, ahol rengeteg cég könyvelésével foglalkoztunk. Innen már mint a cég vezetője mentem GYES-re.

Aztán kisgyerek mellett úgy alakult az időbeosztásom, hogy otthon kezdtem el dolgozni, de ahogy a gyerekek nőttek lett saját irodám is. Most mégis újra otthon dolgozom, de ennek már praktikus okai vannak. Bármikor oda tudok ülni a gép elé, ez nagyon kényelmes megoldás. A könyvelések havidíjába viszont nem kell beépítenem olyan feleslegesen fizetendő tételt, mint a bérleti díj, vagy az iroda rezsije, ezért a havidíjaim igazán versenyképesek.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Talán amiről a legelején szó volt. Hogy az egyszerű egyéni vállalkozó felé is úgy forduljon az ember, mintha egy bankigazgató lenne, és ha naponta ötször hívja fel, akkor ötödjére is tudjak a problémájával foglalkozni.

Ki az a személy, aki ebben a szakmában a legnagyobb hatással volt Önre? Hogyan alakította át vagy befolyásolta az Ön véleményét?

Konkrét személy nem nagyon van, de akikkel az életemben dolgoztam, mindenkitől lehetett tanulni valamit. A legelső irodában csupa nálam idősebb munkatársam volt, ott nagyon jó volt a légkör, imádtam őket. Na, tőlük például rengeteget tanultam szakmailag, de ők is tanultak tőlem, mert a technikai dolgokkal hadilábon álltak, vagy egy-egy program beüzemelése mindig az én feladatom volt. Tanulni mindig lehet valamit. Ha nyitott szemmel járok, és nem kioktatásnak veszem, ha egy tapasztaltabb kolléga mond valamit, akkor így lehet az évek során stabil szakmai tapasztalatot szerezni.

Az Ön városában nagy a verseny a könyvelői szakmában?

Tudunk egymásról, olyan nagy versenyt én nem érzékelek. Az elmúlt években viszont mivel sok cég megszűnt, a mi munkánk is csökkent. Sokan feladták, máshol helyezkedtek el. Már nincs olyan sok könyvelő, mint ezelőtt volt.

Mit tudna ajánlani egy kezdő vállalkozónak, hogyan érdemes könyvelőt választania?

Attól függ, hogy mik az elvárásai a vállalkozásnak. Van olyan cég, amely még a banki utalásokat is a könyvelővel végezteti, van olyan, aki maga szereti ezeket intézni. Van, aki vezeti a bevételeit, kiadásait és elvárja, hogy egyeztessen vele a könyvelő, van aki „ömlesztve”, reklámszatyorban adja át, hogy válogassa ki. Lényeg, hogy mit várok el a könyvelőtől és ennek megfelelően válasszam ki. Érdemes a környéken lévő könyvelőktől árajánlatot kérni, és ne a külsőségek alapján döntsünk. Nem biztos, hogy egy nagy neves iroda tud velem személyesen foglalkozni, akármilyen jó is a híre.

Ugyanakkor a vállalkozóknak is kell venniük a fáradságot, hogy bizonyos alapfogalmakkal tisztában legyenek; tudják azt, hogy minek mi a következménye, és ne az legyen a hozzáállás, hogy „majd a könyvelő megoldja”. Amit a könyvelő kér tőlük, azt tartsák be, és így ha mindkét fél jóindulattal áll hozzá, biztosan hosszú távú, kölcsönösen jó megállapodást köthetnek.

Köszönjük a beszélgetést!

A Csupaszám'06 Kft. adatlapja a Konyvelok.hu oldalon >>

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ