Az alapokat kell integrálni a digitális világba

Beke Dávid, az E-Adat Könyvelőiroda tulajdonosa szerint a könyvelői szakma útja a digitalizáció irányába tart, így több idő jut az ügyfelekre. A Konyvelok.hu szakmai riportja.

Mindig is könyvelő akart lenni, tudatosan készült erre a pályára?

Ez az egész történet 2016-ban kezdődött, amikor jelentkeztem pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésre a volt középiskolámba – ahol már az érettségi előtti éveim alatt is sikerült belekóstolni a közgazdaság rejtelmeibe – és volt szerencsém egy országos szakmai tanulmányi versenyen megmérettetni magam, mondhatni elég sikeresen, ugyanis sikerült a 4. helyet elérnem. Ekkor jött az az ötlet, hogy ezt nem lehet annyiban hagyni, menni kell tovább és jelentkeztem egy vállalkozási mérlegképes könyvelői képzésre, ekkor már Szegedre. A mérlegképes tanulmányaim alatt már sikerült elhelyezkednem egy szegedi könyvelőirodában, így az iskolai elméleti oktatás mellett sikerült maga a könyvelői gyakorlat megismerése is. Eleinte nehéz volt, ugyanis teljesen más az iskola padjában tanult könyvelés és a való életben lévő tényleges munka, de ennek ellenére beleszerettem ebbe a szakmába.

Ezek szerint a gyakorlat erősítette az elméletet. Ön szerint a szűken vett szakmai kompetenciákon kívül milyen egyéb ismeretek, készségek szükségesek egy könyvelőnek a mindennapokban?

Itt vissza is térnék az előbbi kérdésre adott válaszomhoz, hogy miért is volt nehéz az én pályafutásom indulása. A mai világban már nem elég ismerni a tartozik-követel fogalmakat, ugyanis nekünk, mint könyvelőknek naprakésznek kell lenni mindenféle adójogszabály változással, meg kell tanulni a különböző statisztikai adatszolgáltatásokat, kapcsolatot kell tartani a különböző kamarákkal és egyéb ügyfélspecifikus szervekkel. A készségeket tekintve véleményem szerint haladni kell a korral és el kell sajátítani a digitalizáció adta lehetőségeket. A mai könyvelői munka kezd egyre jobban eltolódni arra, hogy mennyire tudod megtanulni és kihasználni a könyvelőprogramot, amit használsz, mennyire igazodsz el a különböző ügyintézési portálokon és mennyire tudod a megtanult alapokat ebbe a digitalizációba beintegrálni. A papíralapú könyvelés kifakulóban van, manapság már elég sokmindent lehet online intézni (pénztárgép zárások lekérése, bejövő- és kimenő számlák lekérése stb.). Különböző szoftverekkel már a tárhelyre is csak akkor kell belépni, ha valami nem szokványos irat érkezett és még a banki könyvelést meg sem említettem.

A papíralapú könyvelés eltűnését csak megerősíteni tudjuk. Önnek honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

Jelenleg egy személyben tevékenykedem és még csak most próbálom a jelenlegi ügyfélkörömet bővíteni, ugyanis az elmúlt évek viszontagságai miatt a partnerek egy része leállt vagy visszább kapcsolt a működést tekintve. Célom egy újgenerációs könyvelőiroda kialakítása, amiben nem léteznek fizikai akadályok és a könyvelést egy új szintre tudom emelni. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy az időmet nem azzal töltöm el, hogy kézzel felrögzítsem bizonylatokat, hanem amit csak lehet digitalizálok, így sokkal több idő marad az ügyfelekre, kapcsolattartásra és tanácsadásra. Az ügyfeleim nagy része már sajnos megtapasztalta, milyen egy rossz könyvelő, milyen rossz az, amikor nincs meg a kellő összhang a könyvelő és az ügyfél között. Ezt az anomáliát próbálom én megoldani, eddig szerencsére sikeresen.

Szélsőséges árakkal is találkozunk, ha körülnézünk a könyvelői piacon. Mennyire tartja igaznak azt a tételt, hogy „az könyvel, aki olcsóbb ajánlatot adott”?

Sajnos a legtöbb esetben ez helytálló. Azonban ez a tétel leginkább a kezdő vállalkozásokra igaz, ugyanis ők még nem tapasztalták meg azt, hogy milyen egy olcsó könyvelő hibája miatt pótlékot vagy esetleg bírságot fizetni. A tapasztaltabb vállalkozók legtöbbje szerencsére már racionálisan gondolkozik és tudja, hogy a minőséget meg kell fizetni. A partner pedig a magasabb árajánlatot adó könyvelőtől joggal várhatja el a hibátlan, színvonalas munkát. És nyilván a könyvelő is megérzi – mind erkölcsileg, mind anyagilag –, ha egy jól fizető ügyfél a váltás mellett dönt. Én ezzel az idézettel tudnám leginkább megválaszolni ezt a kérdést: „Több marad az Ön zsebében, ha vállalkozása jó könyvelő kezében!”.

Beke Dávid könyvelői interjú

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy 26 évesen a digitalizáció és az automatizált folyamatok integrálásával egy olyan könyvelőirodát tudtam kialakítani, ami a legnagyobb ügyfeleim könyvelésére fordított időt is szinte a felére csökkenti, és helyt tudok állni még egy Szeged szintű nagyvárosban is, ahol sok a magas minőséget képviselő versenytárs.

Az E-Adat Könyvelőiroda 2022 óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ