Szeretem, amikor a sok számból kialakul egy rendszer

Dr. Domján Annával, az Audit-Labtech Könyvelőiroda szakmai irányítójával a könyvelői szakma motiváló oldaláról, ügyfelekkel kialakult szorosabb barátságokról beszélgettünk. Szó esett az elmúlt két és fél évtizedben bekövetkezett változásokról is.

Mi ragadta meg a könyvelői szolgáltatásban, amiért később ezt a hivatást választotta? 

Még akkor kezdtem, amikor gomba mód szaporodtak az új vállalkozások, és mindenki "tanulta" a vállalkozást. Ez szoros együttműködést igényelt, és folyamatosan kaptam a visszacsatolást a vállalkozások sikereiről, ami örömmel töltött el.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legizgalmasabb kihívást az Ön számára a könyvelés során? 

Nekem az éves zárás feladatai a legvonzóbbak. Szeretem, amikor a sok számból kialakul egy rendszer, megvannak a kötelező egyezőségek, látszanak az összefüggések. Ezért dolgozunk egész évben, hogy egy jó, egy szép beszámoló összeálljon. Ez számunkra olyan érzés, mint amikor egy művész azt érzi, hogy elkészült, összeállt a kompozíció. 

Az Ön meglátása szerint mennyire lehet partneri kapcsolatról beszélni a könyvelőiroda és az ügyfelek között? Az Ön esetében hogyan alakult ez? 

Nekem biztosan szerencsém volt, de több olyan ügyfelünk van, akivel közel 25 éve van meg a kapcsolatunk, és olyan is van, ahol barátság alakult ki a családjaink között. De összességében elmondható, hogy olyan ügyfeleink vannak, akikkel hasonló az értékrendünk, és tartósan jó partneri kapcsolatot tudtunk kialakítani.

Hogyan alakult az elmúlt év a kezdeti évekhez képest az Ön vállalkozásában? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest? 

Sokat változott a rendszer, nehéz is összehasonlítani. Mikor kezdtem, sokkal kevesebb adónem volt, az ÁFA bevallás egy oldalas volt, átírós lapon. Az egy oldalon levezettük a bevallás adatait. Az első példányt személyesen beadtuk a hivatalban, a másodpéldányon átvette a hivatalnok. A mi példányunk hátlapján volt a kitöltési útmutató. Természetesen ezt kézzel töltöttük ki. Ma tudjuk, hány oldalas egy bevallás, hány oldalas a kitöltési útmutatója. De elektronikusan vesszük át a könyvelőprogramból, elektronikusan küldjük be a hivatalba. Olyannyira nagy a változás, hogy már nem is igazán hasonlítható össze a mostani állapot a kezdeti időszakkal.

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán? 

Igen, két dologra gondolok. Az egyik, hogy sok olyan sikeres vállalkozás könyvelését végezzük, aki annak idején nálunk kezdte el kicsiben, a nulláról a vállalkozását. Mivel akkor a vállalkozások működtetését sehol nem tanították, a könyvelők adták a gazdasági tanácsokat is. Mi voltunk a kis cégek "gazdasági vezetői" is. Ezek közül több olyannal tartjuk ma is a kapcsolatot, ahol a több száz milliós árbevételű vállalkozás több család megélhetését biztosítja. És úgy érezzük, nagyon kicsit ezeknek a sikereknek mi is részesei vagyunk. A másik pedig, hogy fiatal, ambiciózus kollégákkal dolgoztam együtt e hosszú pályafutás alatt és közülük sokan dolgoznak sikeres emberként ma is ezen a területen. Rájuk is nagyon büszke vagyok.  

Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. - interjú

Az Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. 2004. óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ