Senki sem úgy születik, hogy tud vállalkozni

Több mint két évtizedes múlttal rendelkező könyvelőiroda vezetője Losonczi Margó, aki az ügyfélkezelési módszerébe enged bepillantást a Konyvelok.hu riportján keresztül.

Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

Az önálló könyvelést 1995 januárjában kezdtem egyéni vállalkozásként. Akkor még az volt a célom, hogy az akkori jövedelmemet kiegészítsem. Kis egyéni vállalkozásokat és néhány céget vállaltam el. Esténként kézzel írtam a pénztárkönyveket és naplófőkönyveket. Akkoriban még minden bevallást kézzel töltöttünk ki, nem volt sem internet, sem olyan program, ami könnyebbé tehette volna a napi munkánkat.

Később sikerült céget alapítani és egy pici helyiséget bérelni, ahol egyedül, majd alkalmazotti segítséggel folytattam vállalkozásomat, amely folyamatosan fejlődött, növekedett.

Jelenleg saját irodában, 5-6 fő dolgozik folyamatosan magas színvonalú tudással és technikai háttérrel. Rengeteg informatikai és szakmai tapasztalat van a birtokomban, amit használok is, de mindig tanulok, fejlesztem tudásomat.

Audit and Account Szolgáltatások Kft.

Az Ön vállalkozása milyen területekre specializálódott? Van esetleg személy szerint kedvenc területe?

Megtanultam jól angolul és olaszul, így a nemzetközi cégek folyamatosan keresnek. Kedvenc területem a külkereskedelem, illetve olyan cégek, akiknek folyamatos idegen nyelvű riportokat kell készítenem.

Sokszor keresnek meg, kérnek fel, hogy gazdasági tolmácsként és tanácsadóként vegyek részt a munkájukban.

Hogyan telik egy átlagos napja az irodában?

Az irodai munkám általában a tanácsadás területére korlátozódik. Munkaügyi jogi végzetségem van, így a bérelszámolást és a munkajogi tanácsadói vonalat én képviselem. Rendszeresen van időpont, amelyre ügyfeleim és nem csak kizárólag ügyfeleim érkeznek és veszik igénybe magas szintű tapasztalatomat. Területem még a munkajog és az adózás, a vállalkozások működése, mely esetében az elinduláshoz, illetve a működéshez kérnek főleg tanácsot.

Én annak a híve vagyok, hogy megtanítsam a partnereimet jól vállalkozni, tudást adok nekik, amelyet örömmel fel is használnak. Folyamatosan oktatom vállalkozóimat, hogy sikeresek legyenek az üzleti életben!

A tanácsadás mellet én is jelentek ki és be alkalmazottat, rögzítek számlákat, készítem az adóbevallásokat. Kiveszem a részem a nap mindennapi teendőiből is.

Úgy tudjuk, Ön rendelkezik idegennyelv-ismerettel is. Milyen előnnyel jár ez ebben a szakmában?

Angol és olasz nyelven beszélek, olaszul anyanyelvi szinten. C típusú, középfokú gazdasági nyelvvizsgám is van mindkét nyelvből, rendszeresen használom is azokat. Ezen kívül elég jól értem a spanyolt is. Oroszul is elboldogulok, a cirill betűk nem jelentenek akadályt. Nemrégiben a délszláv nyelveken is tanultam, így ezeket is értem és beszélem.

Ez az oka valószínűleg, hogy nemzetközi cégek szeretnek is irodánkkal szerződni, viszont anyagi előnyt ez nagy mértékben nem jelent, vagyis igazi anyagi értéke nincsen.

Általában a vállalkozások ár alapján döntenek még mindig.

Mit tudna ajánlani egy kezdő vállalkozónak, hogyan érdemes könyvelőt választania?

Egy kezdő vállalkozásnak elsődleges szempont, hogy mindig olyan könyvelőt kell választania, akivel mindent meg tud beszélni. Fontos a szakmai tapasztalat és a megfelelő háttér, ehhez még párosul a kölcsönös szimpátia.

Semmiképpen se hagyatkozzon a döntésnél az árra. A könyvelőre fordított összeg kamatostul megtérül. Sokszor az olcsó később sokba kerül.

Egy megbízható könyvelőnek a szaktudás a legfontosabb és az, hogy ezt kommunikálja is megfelelően a partnerei felé. Senki sem úgy születik, hogy tud vállalkozni és az iskolai oktatási rendszer sem segít abban, hogy ezt meg lehessen tanulni. Mi minden kezdő vállalkozónak és új céget alapítónak egyórás oktatást tartunk. Rengeteg információt adunk át, amely megkönnyíti az elindulást.

Másik fontos elvárás az, hogy megfelelő jogi háttér legyen a könyvelő mögött. Legyen regisztrált mérlegképes könyvelő, képezze magát és legyen szakmai felelősségbiztosítása.

Fontos még az azonnali kommunikáció egy meghatározott intervallumon belül. E-mail, Skype, Messenger és más azonnali kommunikációs eszközök, amelyeken keresztül azonnal gyors segítséget adhatnak a vállalkozásnak, így megkönnyítve az üzleti döntéseit.

Audit and Account Szolgáltatások Kft.

Az Audit and Account Szolgáltatások Kft. 2016 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ