Agolli Bt. (Blahó Erika) - Interjú

Új rovatunkban az első interjút Blahó Erikával, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének tagjával készítettük. Az általa képviselt Agolli Könyvelő és Szolgáltató Bt. már hosszú ideje hű tagja a Könyvelők.hu-nak. Köszönjük, hogy megtisztelt minket válaszaival!

1. Milyen vonalak mentén gondolkodott, ami a vállalkozása beindítását illeti? Mennyire volt kompromisszumkész egy-egy döntési helyzetben?

Sok évvel ezelőtt éreztem, hogy valami hiányzik az életemből. Nem tudtam pontosan mi, de vonzódtam a gazdasági pálya felé. Egy hirtelen isteni szikra folytán kristályosodott ki, hogy a könyvelés az, ami az életem része lehet. Utánanéztem a lehetőségeknek, miként tudnám - mai szóhasználattal élve - felturbózni vállalkozásomat.  Megkerestem azokat a fórumokat, ahol cégem szolgáltatásait kínáltam. Weblapot csináltattam (www.agollibt.hu), cégeket, cégvezetőket kerestem meg személyesen, hogy ismertessem munkámat. De alapvetően, ha van egy elégedett ügyfél, szinte biztos, hogy hoz egy következő ügyfelet. Ezzel nem azt jelzem, hogy kettő hatványaival növekszik az ügyfélköröm, de tulajdonképpen elégedett vagyok. Viszont mint minden szolgáltatásnál, itt is kell az utánpótlás, mert hát fluktuálódnak az ügyfelek.
Kompromisszumkész voltam és vagyok egy általam elfogadott etikai határig, ha leendő ügyfelem is pozitívan áll hozzá. Egy vállalkozás sem vezethető merev magatartási normákkal.  De mindenképpen tapasztalnom kell a megbecsülés jeleit. Ez számomra nagyon fontos.

2. Hogyan alakult az elmúlt év a korábbi évhez képest az Ön vállalkozásában? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest?

Meg kell említeni, sajnos az elmúlt év csökkenést hozott. Nehéz lépést tartani azon cégekkel, akik látszólagosan komplexebb szolgáltatást adnak. Nem szeretnék pálcát törni felettük és a legkisebb rossz szándék, kritika nem vezérel. De sok olyan könyvelőcég alakult a közelmúltban, amelyek könyveléssel együtt kínálják egyéb tevékenységüket - például székhelyszolgáltatás - nevetségesen alacsony áron. De biztosan állíthatom, hogy itt nem ülnek le az ügyfelekkel egyeztetni és nem fognak rá 1-2 órát szánni, hiszen nem is lenne rá idejük. De gondolom nem is az a cél, hogy átbeszéljék a vállalkozás aktuális pénzügyi helyzetét, hanem feltehető az ügyfélszám növelése mintegy kompenzálandó az alacsony szolgáltatási árakat. Emiatt jelentős versenytársak lettek, hiszen a mai vállalkozók igen árérzékenyek. Nálam fő szempont is a rugalmasság, ha az ügyfél este ér rá elhozni a számláit, megteheti, ha hétvégén van kérdeznivalója szívesen szánok rá akkor is időt.

3. A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

Fontos az időbeni informálása a cégvezetőnek, hogy fel tudjon készülni a változásokra. Az idejekorán közölt információk jelentős megtakarításokat eredményezhet a cégének. A sok tisztázott kérdés a cégvezető részére időt takarít meg, amit a cég vezetésére fordíthat és az egyértelműen többletbevételt jelent.
Ehhez szükséges a közlönyök, könyvelői szaklapok mondhatni napi szintű olvasása, továbbképzésekre járás, tájékozódás a gazdasági és egyéb vonalakon. Mindig ébernek lenni, mert ha hallok valami jelzésértékű információt, azonnal utána megyek, tájékozódom a hír valóságtartalmáról. Ezek után kialakítok egy koncepciót, átültetem céges szintre, és amire úgy gondolom, hasznos lehet az ügyfelem cégének, rögtön jelzem felé.
Történetesen, ha egy kérdéses probléma nem hagy nyugodni és éjszaka jövök rá, képes vagyok felkelni, a számítógép elé ülök, majd megszállott módon elkezdek dolgozni. Nagyon fontos a kreativitás, a feladatokban látni kell a rejtett lehetőségeket, mert csak így lehetünk naprakészek és megbecsültek az ügyfeleink szemében.

4. Mit gondol a hazai könyvelői szakma jövőjéről? Idővel kedvezőbb, jobban megbecsült helyzetbe kerülhetnek a számviteli szakemberek, vagy éppen az ellenkező irányba haladunk és nehézségekre kell felkészülni?

A jelenkori törvényi szabályzók egyre nagyobb terhet rónak ránk. Az adóhatóságok időről időre jobban terhelnek minket, ami miatt szinte állandóan forgatnunk kell a jogszabályokat és eligazodnunk a paragrafusok között, ami nem könnyű feladat. Elmúltak azok a régi idők, amikor szinte minden fejben volt, csak ritkán kellett utána olvasni néhány problémának. Ezzel párhuzamosan sajnos megbecsülésünk indexe folyamatosan csökken, kis túlzással élve, alárendelt szerepbe kerültünk. Nem kívánjuk, hogy egekbe emeljenek, csak érezzük/érezzék a feladatunk fontosságát. De bízom benne, hogy idővel minden a helyére kerül. Alapvetően határtalanul optimista vagyok. 

5. Az Ön vállalkozása már bizonyított! Mit tanácsolna azoknak, akik a könyvelői szakmában pályakezdők, de esetleg nem tudják, hogy mi lehet az első lépés?

Napjaim - úgy, mint a többi könyvelő társamnak - a tanulással, tájékozódással telnek, mert a jelenkori törvényi szabályzók egyre nagyobb terhet rónak ránk. 
Fontosnak tartottam és tartom a tanulást.  Hogy magamat említsem, miután mérlegképes könyvelő lettem, és belevetettem magam a munkába, akkor találkoztam a tudásom hiányosságaival.  Mint minden pályakezdő nehéz, sok küzdelem után jutottam el a mai tudásszintemhez. Például munkám folyamán sokszor találkoztam a bérszámfejtés ismeretanyagának hiányosságaival. Erre az volt a megoldás, hogy elvégeztem a Társadalombiztosítási és munkaügyi szakelőadói OKJ-s tanfolyamot is, hogy a szakmám minél több szegmensében tudjam segíteni az ügyfeleimet. Megragadok minden alkalmat a továbbképzésre is.
Ezt tudom tanácsolni a pályakezdő a kollégáknak. Ne üljenek a babérjaikon, keményen dolgozzanak, képezzék magukat, forgassák a törvényi előírások kiadásait, mert csak így tudnak lépést tartani a mostanára megsokasodott feladatokkal, követelményekkel. Nem árt, ha tanulás miatt csatlakoznak egy képzett kollégához, vagy eltöltenek egy irodában annyi időt, hogy fogalmuk legyen a problémamegoldás fázisairól, de soha ne ijedjenek meg a feladatoktól, kihívásoktól.

Blahó Erika
(Adatlapja a Könyvelők.hu-n: Agolli Könyvelő és Szolgáltató Bt.)

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ