A szívem csücske a mezőgazdaság

Az Adó-Padló Kft. Gödöllőn és Budapesten a 16. kerületben működő könyvelőirodájáról Szabóné Scheuring Éva ügyvezetőt kérdezte a Konyvelok.hu újságírója. Megtudhatjuk, hogy a személyes érdeklődés és a piaci rés adta lehetőség milyen egyértelműen jelölheti ki az irányt a könyvelői szolgáltató számára.

A szívem csücske a mezőgazdaságAmikor a vállalkozása elindult, akkor a kérdőjelek, vagy inkább a piaci jelenségekre adott válaszok voltak jelen nagyobb arányban Önben?

Nagy kérdőjelek sosem voltak az életemben. Mindig úgy éreztem, hogy becsületes munkával lassan, de biztosan lehet előre haladni, s felépíteni egy vállalkozást.  A mai napig ez az elvem: szorgalom és becsület. Ha tudok, akkor segítek másokon. Ha valaki olyan problémával keres meg, amire nem tudom a választ, akkor annak utánanézek. A gyorsan változó jogszabályok világában csak töredékes tudásunk lehet.

A legtöbb könyvelőiroda specializálódik valamilyen területre, amelyben idővel elmélyed. Ez az Ön esetében is így alakult?

A mi irodánk telephelye Gödöllőn, Pest megyében található. Mi is specializálódtunk, próbáljuk felkarolni a környékbeli mezőgazdasággal foglalkozó embereket. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem, mint agrármérnök, s később, mint EU agrárszakértő, s csak később fordultam a könyvelés és az adótanácsadás felé.  Ez adta az alapot, hogy őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók és cégek könyvelésére specializálódjunk. Természetesen mezőgazdaságon kívül más tevékenységgel foglalkozókat is könyvelünk, de a szívem csücske továbbra is a mezőgazdaság maradt.  

Mi alapján döntötte el, hogy az Ön vállalkozása milyen könyvelési területre fog specializálódni?

Pályafutásomat agrármérnökként én is mezőgazdasággal foglalkozó cégeknél kezdtem.  Kezdetben ezen cégek adminisztrációjában vettem részt. Ekkor tapasztaltam meg, hogy a mezőgazdasági könyvelést és adózást sokan "fekete foltként" kezelik. Ekkor határoztam el, hogy a termeléstől egy kicsit elfordulva az adózás és könyvelés felé orientálódom.  

Az elmúlt év piaci folyamatai hogyan befolyásolták az Ön vállalkozásának működését?

A nagy piaci változások igazából nem nagyon érintenek bennünket. Mi ügyfélkörünket a kisgazdaságok, az egyszerű őstermelők teszik ki. Az ő esetükben tapasztaljuk az adminisztráció szigorodását pl. kamarai tagság, őstermelői igazolványok kiváltásának, hosszabbításának esetében. Persze a gazdasági körülmények változását, pl. a járulékterhek növekedését több vállalkozás nem tudta vállalni, s végelszámolás alá került. Jelenleg is több végelszámolás alatt álló cégünk van.  

Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?

Szerencsés vagyok, nagyon jó csapatunk van, így egyelőre nem tervezünk létszámbővítést.  Ha mégis munkatársat keresnénk, akkor a szakmai tapasztalaton kívül fontos lenne, hogy mennyire tud csapatban dolgozni, mennyire szorgalmas. 

Mi miatt szeretnek az ügyfelei Önnel dolgozni? Milyen visszajelzéseket kap ezzel kapcsolatban?

Talán a rugalmasság miatt szeretnek velünk dolgozni. Tisztában vagyunk vele, hogy ügyfeleink márciustól novemberig nagyon elfoglaltak. Természetesen ezen időszakban is szükségünk van könyvelési anyagra, de a kapcsolattartást próbáljuk e-mailen keresztül vagy telefonon lebonyolítani.  A nagy stratégiai megbeszéléseket pedig a téli időszakra időzítjük.

Az Adó-Padló Kft. 2013 óta regisztrált tag a Konyvelok.hu oldalon.

 

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ