A tapasztalt szakember feladata, hogy az ifjabb generáció tagjait folyamatosan fejlessze

Doumbouya Diána gyerekkora óta készült a könyvelői szakmára és kemény munkával az ACCA-tagságig jutott. A Master-Cons alapítójával a Konyvelok.hu készített interjút.

Mi ragadta meg a könyvelői szolgáltatásban, amiért később ezt a hivatást választotta?

Mindig is reál beállítottságú voltam, már általános iskolás koromban eldöntöttem, hogy számviteli területen szeretnék felnőttként dolgozni. A szakma iránti elköteleződésem egészen gyerekkoromra vezethető vissza. Édesanyám könyvelőként már ekkor bevezetett a szakmájába: 10 évesen vevő-, szállító- és banktételeket kontíroztam és rögzítettem, két riportból számokat párosítottam, mint később kiderült: pontoztam a szállítói és vevői analitikákat. 

Mindamellett, hogy már egész fiatalon láttam, hogy mekkora szakmai ismeretre van szükség ahhoz, hogy valaki könyvelőként sikeresen megállja a helyét, tetszett az is, hogy az ügyfelek bizalmat szavaznak egy könyvelőnek, hozzá fordulnak adózási és könyvelési kérdésekkel, és ezáltal hozzájárulhatnak szakmai sikereikhez.

A monotonitást nehezen viselem, azonban ez a szakma folyamatos képzést és fejlesztést igényel, ha piacképesek szeretnénk maradni.

Karrierem során először bankban, majd később egy nemzetközi multinacionális cégnél dolgoztam könyvvizsgálati és tanácsadási területeken. A tanácsadás során, bár széles körű szakmai és iparági tapasztalatra tettem szert belső ellenőrzés és kockázatkezelés területeken, mégis hiányzott az adózás és számvitel a gyakorlatban. Emiatt pár éve elkezdtem édesanyám vállalkozásában főállásom mellett könyvelni. Közel 13 év szakmai tapasztalat után döntöttem úgy, hogy az életem során felszedett tudást és gyakorlatot vállalkozóként kamatoztatom tovább és saját vezetési és munkastílusom szerint támogatom ügyfeleimet vállalati sikereik elérésében.

Master-Cons könyvelői interjú

Ön szerint a szűken vett szakmai kompetenciákon kívül milyen egyéb ismeretek, készségek szükségesek egy könyvelőnek a mindennapokban?

Véleményem szerint egy társaság könyvelését ellátni bizalmi feladatkör. Különösen a kis- és középvállalkozók piacán, ahol nem jellemző, hogy a vállalatvezető mellett szenior felsővezetés áll. A cégvezetők gyakran fordulnak könyvelőikhez szenzitív kérdésekkel, hogy bizonyos gazdasági eseményeket hogyan kezeljenek úgy, hogy a vonatkozó jogszabályokkal összhangban járjanak el. Ez a bizalom segíthet hozzá minket, hogy ügyfeleink ragaszkodjanak, hűek legyenek hozzánk és hosszú távú megbízást kaphassunk tőlük. Emiatt fontosnak tartom az erős kommunikációt és a rugalmasságot, például ésszerű keretek között legyünk elérhetőek ügyfeleink számára, ha pedig nem érnek el minket, rövid időn belül reagáljunk megkereséseikre.

Szintén a bizalommal szorosan összefüggő kompetenciának tartom a precizitást és a pontosságot, hogy ügyfeleink megbízzanak munkánk minőségében. Például higgyék el nekünk, hogy az adófizetési kötelezettségeiket megfelelően fogjuk megállapítani, mindig az aktuális jogszabályokkal összhangban, a bevallásaik határidőre beküldésre kerülnek és időben tájékoztatjuk őket adófizetési kötelezettségükről. Ez egyben folyamatos szakmai továbbképzést is igényel, hogy mindig „up to date” tudással rendelkezzünk. 

Végezetül a kreativitást és nyitottságot is fontosnak tartom. Minden könyvelőnek kialakulnak a szokásai, hogy hogyan vezeti számviteli nyilvántartásait, hogyan állítja össze a bevallásokat, milyen önellenőrzési módszerei vannak. Azonban tanácsadóként megtanultam, hogy mindig lehet a folyamatainkon fejleszteni, mindig növelhetjük működésünk hatékonyságát. Ha lépést tartunk a piaci és technológiai változásokkal, ügyfeleinknek folyamatosan „pluszt” nyújthatunk. 

Az Önök irodájában az egyéni vagy a csapatmunka jellemzőbb?

Édesanyámmal közösen alapítottuk cégünket, melyben egyelőre egyedül én működöm személyesen közre. Terveink között szerepel, hogy középtávon 5-7 fős cégre növeljük a társaság létszámát. 

Addig is a csapatmunkát ügyfeleimmel alkotom. Szeretek velük csapatot alkotni. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, szorosan együttműködünk. Gyakorlatilag egyedül dolgozom, de mégsem. 

Korábbi tapasztalataim alapján én mindig is a csapatmunkát preferáltam, csapatban dolgozni jó, mert mindig előrukkolhatnak csapatunk tagjai újabb ötletekkel, amelyekre mi korábban nem gondoltunk és ezek a gondolatok segíthetnek minket a folyamatos fejlődésben. Nagyon szeretek fiatal és pályakezdő kollégákkal is együtt dolgozni. Úgy, mint ahogy fiatal korunkban minket is segítettek a szenior kollégák a szakmai fejlődésben, szerintem a tapasztalt szakembernek feladata, hogy az ifjabb generációt is folyamatosan fejlessze szakmai karrierje útján.   

Mi volt a legnagyobb kihívás, amellyel számviteli szakemberként szembesült?

A legnagyobb kihívást az angol ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) tagságom megszerzése jelentette. Ez a szervezet Angliában a könyvvizsgálói és könyvelői szakma világszínvonalú társulata. Ahhoz, hogy valaki ennek a szervezetnek tagja legyen, 14 vizsgát kell letenni angol nyelven: jogi, számviteli, adózási, beszámolókészítési, ellenőrzési és üzleti elemzési tárgyakból. A 14 modulból 9 modul a tudás elsajátítására épül, míg további 5 professzionális modul arra tanít, hogy hogyan tudjuk a gyakorlatban alkalmazni a megszerzett tudást. A vizsgákat úgy építették fel, hogy a tudás mellett kompetenciákat is fejlesszenek: mérték, hogy hogyan tudunk időnyomás alatt jól teljesíteni és hogyan tudunk gyorsan döntéseket hozni. Embert próbáló ez a képzés, közel 10 év volt, mire megszereztem a tagságot, viszont szakmailag sok gondolkodásra ösztönzött és időt hagyott arra, hogy a sok tudás ülepedjen bennem és azt magabiztosan tudjam használni mindennapi munkám során.

Mi miatt szeretnek az ügyfelei Önnel dolgozni? Milyen visszajelzéseket kap ezzel kapcsolatban?

Maximalistának tartom magam, ezért számomra a legnagyobb örömet az adja, ha azt mondják: „profi vagy”. Szerintem szeretik a nyitott és barátságos személyiségemet, értékelik szakmai tudásomat és megbíznak bennem, hogy amit vállalok, azt határidőre fogom teljesíteni a tőlem telhető legmagasabb színvonalon. 

Master-Cons Könyvelő és Adótanácsadó Kft. 2020 óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ