A növekedés az út a jövőbe a számviteli szakmában

Pikó Andrea családi vállalkozását valósítja meg könyvelőként, három munkatárssal. A Konyvelok.hu riportere a jövőre vonatkozó terveiről kérdezte.

Hogyan indult és hol tart most a vállalkozása?

Többgenerációs könyvelő és adótanácsadó cég vagyunk, cégünket édesapám alapította 1998-ban. Könyvelő-, könyvvizsgálóirodaként indult, egy alkalmazottal. Az évek során folyamatosan bővülő ügyfélkörünket jelenleg három képzett kolléga és jómagam szolgáljuk ki. Komplex szolgáltatást nyújtunk a könyveléstől az adótanácsadásig.

Már az egyetemi tanulmányaim során is a számvitel volt számomra a legérdekesebb, ezért a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megszerzett diploma után elvégeztem a mérlegképes könyvelő és az adótanácsadó tanfolyamokat, miközben egy oktatással foglalkozó cégnél kezdtem könyvelőként dolgozni. Ezután a bankszakmában üzleti ügyfelekkel foglalkoztam, majd megszülettek gyermekeim. Ebben az időszakban is foglalkoztam kisebb cégek könyvelésével, így nem estem ki a szakmából. A magánéletemben történt változás, költözés hozta el a kézenfekvő lehetőséget, hogy a munkát a családi vállalkozásunkban folytassam.

A tavalyi évben történt meg cégünkben a generációváltás, édesapám nyugdíjba ment, a továbbiakban szakmai tanácsadóként támogatja az irodát. Ekkor vettem át az ügyvezetőséget. Az ügyfeleink könnyen fogadták a váltást, komolyabb változást nem érzékeltek, hiszen nekem is volt velük személyes kapcsolatom már néhány éve. Számomra az jelentette a kihívást, hogy bizonyítsam a rátermettségemet. Az ügyfélkörünk növekedése bizonyíték számomra, hogy elégedettek munkánkkal.

Gratulálunk a váltáshoz! Hogyan alakult az elmúlt év a korábbi évhez képest a vállalkozásban? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest?

Az ügyfélkörünket nem sújtotta jelentős mértékben a pandémia. Csupán néhány ügyfelünknél volt visszaesés, a többség olyan ágazatokban működik, ahol nem volt recesszió.

A munkánk mennyisége tapasztalatom szerint folyamatosan növekszik, mivel komplex szolgáltatáscsomagot nyújtunk. Maga a könyvelési munka gördülékenyebben megy a könyvelő program segítségével, azonban mindenhez szükséges a szakember kontrollja.

Emellett sok olyan támogató és adminisztrációs munkánk van, ami nem kifejezetten a könyvelő feladata, de mi az ügyfeleinknek felajánljuk ezeknek az elvégzését is, amennyiben igényt tartanak rá. Gondolok itt a statisztikákra, bértámogatás igénylésére, elszámolására, hitelkérelmek kitöltésére, banki átutalások rögzítésére, számlázásra, hatósági levelezésre, egyeztetésekre, informatikai segítségnyújtásra. De itt említem meg a kisebb KATÁ-s vállalkozókat is, akik igénylik a napi kapcsolattartást, hiszen ők a szakmájukban jók, de a gazdasági ügyekben támogatást igényelnek.

A könyvelőszakma kihívása, hogy sok energiát köt le a törvényi változások nyomon követése, amelyek betartása folyamatos alkalmazkodást kíván mindenki részéről.

Máris megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Az ügyfelek igényei szerint próbálom alakítani a szolgáltatásunkat. Véleményem szerint a növekedés az út a mi szakmánkban, hiszen sok a nyugdíj előtt álló könyvelő, és kevés az utánpótlás. Ehhez alkalmazkodom, örömmel fogadjuk új ügyfelek jelentkezését.

Remélem, hogy ehhez hozzá tudunk járulni. Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

A munkámra egyfajta segítségnyújtásként tekintek. Felemelő érzés, amikor látom az ügyfeleink arcán a hálát, a megkönnyebbülést, hogy levettük a vállukról a terhet. Szakmai elismerésként fogadom, mikor megköszönik, hogy sikerült optimalizálnunk az adófizetésüket.

Pikó és Társa Könyvelőiroda - könyvelői interjú

Veszprémben nagy a verseny a könyvelői szakmában?

Sok könyvelőiroda és egyéni könyvelő tevékenykedik Veszprémben, de nem gondolom, hogy nagy lenne köztünk a verseny. A vállalkozók, ha találtak egy szakembert, akiben megbíznak és jól együtt tudnak vele működni, nem váltogatják a könyvelőjüket. A mi ügyfélkörünk is évek óta stabil, sőt új partnereink meglévő megbízóink ajánlásával jönnek hozzánk,  amely – ügyfeleink véleménye szerint – a segítő, támogató, problémamegoldó szemléletünknek köszönhető.

A Pikó és Társa Könyvelőiroda 2016 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ