A naprakész könyvelőn nem fog ki a törvényhozás

Muliter Gáborné azt tapasztalta, hogy manapság egyre nehezebb helyzetben vannak a könyvelők. Az elmúlt években a törvényszabályozások gyakori változása miatt jelentősen megnövekedett a szakmabeliek felelőssége, több a munkamennyiség, fokozott figyelem szükséges. A Könyvelők.hu a könyvelők mai helyzetéről kérdezte a szakembert.

1. A piaci változásokat nagyon gyakran azonosítják azzal, hogy minden egyre bonyolultabb, összetettebb lesz a könyvelők számára. Ön érez ez alól kivételt, vagy tényleg egyértelmű ez a folyamat?

A fogyasztói igények átalakulása és a technika fejlődése által a gazdasági élet és annak folyamatai jelentősen felgyorsultak. A könyvelők feladata az, hogy megfeleljen a mai gazdasági szereplők és a hatóságok elvárásainak.  Ez igen nagy terhet ró a könyvelőkre, gyakorlatilag „két tűz között” vannak. Amennyiben a könyvelőket jogalkalmazóknak tekintjük, a gyakori törvényváltozásokkal jelentősen megnehezítik munkájukat.

2. Mi alapján döntötte el, hogy az Ön vállalkozása milyen könyvelési területre fog specializálódni? 

Úgy gondolom, hogy a vállalkozási formák között a legnépszerűbbek a társas és egyéni vállalkozások. Ezen belül igen változatos a tevékenységi kör és az általuk választott adózási forma, amely vállalkozásoknak könyvelek. Nincs célzott könyvelési területem, amit kiválasztottam.

3. Hogyan alakult az elmúlt év a korábbi évhez képest az Ön vállalkozásában? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest?

Azt hiszem, minden könyvelő a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a tőle elvárt teljesítmény jelentősen nőtt az elmúlt évek során. Ez nem elsősorban az általuk könyvelt munka mennyiségére vonatkozik (bár biztos van ilyen is), inkább a törvényi szabályozások gyakori változása miatt. Ez nemcsak a könyvelőkre hat negatívan, hanem a vállalkozásokra is.

4. Ki az a személy, aki ebben a szakmában a legnagyobb hatással volt Önre? Hogyan alakította át / befolyásolta az Ön véleményét?

Ezt a szakmát sokan szárznak és érthetetlennek tartják, de nekem volt szerencsém részt venni több olyan előadáson is, ahol az előadók úgy tudták elmondani az éppen aktuális témát, hogy a résztvevők egyáltalán nem találták unalmasnak.  Ilyen előadó volt például: dr. Vámosi-Nagy Szabolcs (adótörvények) és dr. Futó Gábor (Tb. törvények)

5. Mi a legnagyobb kihívás egy könyvelőirodának ebben az évben? Kiemelkedik valamelyik változás, ami a többinél jelentősebben befolyásolja a működést?

Mint már említettem, a gyakori törvényi változások figyelemmel kisérése, ezek alkalmazása, a vállalkozások tájékoztatása nem egyszerű feladat. Mostanában sok szó esik a 40 eurós behajtási költségátalányról. Ez ugyan nem újdonság, már tavaly is érvényben volt az új Ptk. szerint. Szerintem ez egyáltalán nem fog javítani a vállalkozások helyzetén, a fizetési határidő pontos betartását sem segíti elő. A fizetési késedelembe esett vállalkozásnak erről analitikát kell vezetnie, ami valószínűleg a könyvelő feladata lesz. Jelentős még az időszaki számlázásra vonatkozó (ÁFA törvény, teljesítés időpontja) változás is, 2015. július 1-től a számviteli szolgáltatást végzőkre vonatkozóan történt a törvény módosítása, majd 2016. január 1-től a többi vállalkozásra is érvényes lesz (kivétel a közüzemi cégek). Ezekről a fontos változásokról a vállalkozásokat időben tájékoztatni kell!

(Adatlapja a Könyvelők.hu-n: http://konyvelok.hu/szaknevsor/muliter-gaborne)

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ