A legtöbb ügyfelemhez elmegyek, megnézni a mindennapi munkát

Vasas Edina épp akkor adta le két legnagyobb ügyfelét, amikor a járvány kezdett hozzánk is eljutni. A Konyvelok.hu szakmai interjúja következik.

Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Én humán beállítottságú voltam, némi művész lélekkel gyerekkoromban. Sokáig rajztanárnak készültem, nem is voltam oda a matematikáért, valahogy az élet irányított a számviteli pályára. Érettségi után úgy éreztem, hogy az informatika a jövő záloga. 1999. évet írtunk, és mivel soha nem szerettem, ha megmondják, mit és hogyan tegyek, tudtam, hogy el fog jönni az idő, mikor a saját lábamra kell állni, szükségem lesz némi gazdasági tudásra. 

Vasas Edina könyvelői interjú

Ezért hogy kiderüljön, van-e ilyen irányban affinitásom, gazdasági informatikusnak jelentkeztem. Ott találkoztam a pénzügy, számvitel világával, ráadásul ügyviteli rendszerek felépítésével, programozással egybekötve jeles szakmai vizsgát tettem, így bizonyságot szereztem, hogy jó az irány, szerettem is ezeket a tantárgyakat. Jelentkeztem a Nyíregyházi Főiskolára Közgazdász szakra, még akkor vállalkozási szakirányon, és bár Szerencs környéke nem dúskál kezdők számára munkahelyekben, szakmai tapasztalatra csak nagyon nehezen sikerült szert tenni. De mindig volt a környezetemben, akinek segíteni kellett, hivatalos ügyek intézésében, személyi jövedelemadó bevallások elkészítésében, hiánypótlások, kérelmek benyújtásában, így elvégeztem közben a mérlegképes könyvelői szakiskolát is, és bekerültem egy épp fellendülő könyvelőirodába dolgozni.

Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

2014-ben indítottam a saját vállalkozásomat, még akkor könyvelői főállás mellett kiegészítésként, 3 év után már főállású vállalkozóként elvállaltam 2 nagyobb termelő cég és kereskedelmi vállalkozásának a könyvelését, ahol vállalatirányítási rendszerek beállításában is segítettem, tapasztalatot szereztem a nagyobb felépítésű vállalatok működésének ügyvitelében. Itt tanultam meg, hogyan tud hatékonyan együtt dolgozni az ügyvezető igazgató és a könyvelő. Ezek a cégek kapacitásom nagy részét elvették és úgy éreztem, hogy nem tudok tovább fejlődni, ezért átadtam ezeket a cégeket 2020 januárjában, pont amikor a járvány kezdett begyűrűzni. De most is úgy érzem, hogy jól döntöttem, a vállalkozások többségét én indítottam.

Az a célom, hogy élvezzék a vállalkozói létet, bízzanak magukban, ne keseredjenek el a kezdeti kudarcoktól, érezzék, hogy van kire támaszkodni, ott vagyok, ha elbizonytalanodnak és szakmai segítség kell. Az irodám csak annyi ügyfelet fogad, amennyit egy könyvelő biztonsággal ellát. Később még 2 fő alkalmazottal szeretném bővíteni a létszámot. Könyvelésen kívül segítünk cégek és civil szervezetek végelszámolásának véghezvitelében, belső ellenőrzések, feltárt hibák javításában, cégértékelések elkészítésében.

Az Ön környezetében nagy a verseny a könyvelői szakmában?

Bizonyára van verseny. Hogy nagy-e, én nem érzékelem. Legyesbénye egy kis község, ahol dolgozom, és mégis eljönnek 50 km-ről is, ha kell, nem érzem szükségét elcsábítani senki ügyfelét, megtalálnak azok az emberek, akiknek rám van szüksége.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

A fő szakmám közgazdász, és a könyvelői munka csak egy része ennek. A vállalkozás működésének kialakításában, fejlesztésében is segítséget tudok nyújtani, persze ez csak akkor működik, ha pontosan egyeztetve van az adott tevékenység. Könnyebben észreveszem a felesleges működési költségeket, és időben váltunk az optimális adózásra vagy vállalkozási formára. Nálam nincs eladósodott ügyfél, emiatt nincs elégedetlen ügyfelem se.

Mit gondol, a jövőben mennyire lesz jelentősége a személyes kapcsolattartásnak, ami az ügyfél és a könyvelő viszonyát illeti?

Nekem mindig is fontos volt a személyes kapcsolattartás, az én szakmai tapasztalataim is erre épülnek. A legtöbb ügyfelemhez magam is ellátogattam legalább egyszer tevékenységétől függetlenül, ilyenkor több elképzelés és ötlet is előkerül. Hiszen ha én is látom az adott környezetet és az ott zajló mindennapos munkát, közösen könnyebben összerakhatjuk a szükséges feladatokat, többet tudok segíteni, mintha csak telefonon felhív vagy ír egy e-mailt. Az ilyen fajta törődés is hosszú távon segít az ügyfelekkel kialakított közös munka fenntartásában.

Vasas Edina 2018 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ