A könyvelő jobb, ha előre tud a dolgokról

Gyurika Beatrix számára úgy hozta az élet, hogy kétszer is fel kellett építeni könyvelői vállalkozását. Jövőbeli célokról és szakmai fejlődésről is szó esik a Konyvelok.hu vele készített interjújában.

Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor a vállalkozása elindult? Mennyire ment gördülékenyen az első időszak? Mik voltak a nehézségek akkoriban?

Egy nagyon nehéz időszak volt a vállalkozás elindítása, nekem különösen. Sajnos a sors úgy hozta, hogy kétszer kellett a nulláról kezdenem, mindkettő elég megterhelő volt. Amikor a második vállalkozásomat alapítottam, akkor kezdtem el a mérlegképes képzést, hogy egyedül el tudjam látni a szakmai hátterét teljes mértékben, ne kelljen másokban bíznom, kiszolgáltatnom magamat. Nekem eredetileg társadalombiztosítás diplomám van, előtte csak bérszámfejtéssel, munkaüggyel foglalkoztam, besegítettem a könyvelésbe. Család mellett kellett a vállalkozást fejlesztenem, tanulni. Talán az ügyfélkörbővítés a legnehezebb. Meg kell ismertetnie magát egy könyvelőnek, fel kell mutatni valamit, hogy megbízzanak benne.

Ez utóbbit mások tapasztalatai is megerősítik ebben a szakmában. Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

Én mindig azt szoktam elmondani, hogy nálam a havi díj teljes körűen tartalmaz minden szolgáltatást, úgy határozom meg a díjakat, hogy ne kelljen plusz költségeket számlázni az ügyfeleknek. Sok irodánál látom, hogy nem fix havi díjak vannak, minden szolgáltatást külön számláznak, én ezt nem tartom jónak. A másik fontos dolog, hogy megkérem őket, ha bizonytalanok, kérdés merül fel bennük, valamilyen gazdasági esemény van, de nem tudják hogyan lenne jó megoldani, dönteni, akkor keressenek bátran, inkább beszéljünk egymás után többször, minthogy nem mernek kérdezni és nem jól csinálnak valamit. A könyvelő jobb, ha előre tud a dolgokról és nem utólag, utólag mindig rosszabb javítani. Szerintem az az előnyöm, hogy bármikor számíthatnak rám, amiben tudok segítek, amilyen gyorsan csak tudok. 

Ezek nagyon egyedi és praktikus tanácsok, köszönjük. Ön a kötelező továbbképzéseken túl tréningezi szakmai tudását valamilyen módon?

Szakmai lapokat olvasok, szakmai előfizetéseim vannak. Az Adozónát rendszeresen olvasom. Illetve pont most végeztem el az adótanácsadó tanfolyamot, hogy jobban tudjak segíteni az ügyfeleknek adózási kérdésekben.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

Vannak célkitűzések, de egy jó lehetőség elől nem zárkózom el. Az is elképzelhető, hogy átgondolom és változtatok a célokon.

Ön szerint melyek a legjobb szakmai információforrások napjainkban, amelyek ténylegesen információval segítik a könyvelési munkát?

A jogszabályok, rendeletek a leghitelesebb források, amiket mindenképpen érdemes olvasni, de én szeretem a szakmai oldalakat is. Sokszor lelek olyan információra, amit máshol nem olvastam még. A Facebookon a szakmai csoportokat rendszeresen olvasom, és sokat segítenek az idősebb, tapasztaltabb kollégák posztjai, válaszai.

B-Plan Consulting - könyvelői interjú

B-Plan Consulting Kft. 2020 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ