A könyvelés mosolygós emberekkel körbevéve kevésbé stresszes

Miközben elmélyedt a könyvelés rejtelmeiben, úgy szerette meg egyre jobban ezt a folyamatos változásokhoz való alkalmazkodást kívánó szakmát. A Konyvelok.hu Dr. Csintalan Mónikát kérdezte a munkájáról.

Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Az igazság az, hogy mindig is nagyon szerettem a matematikát, és középiskola után építőmérnök szerettem volna lenni, el is kezdtem a Műegyetemet. Az ott töltött évek során azonban a szüleim vállalkozása folyamatosan növekedett, és a könyvelőnk hibát hibára halmozott a könyvelésben. Ekkor édesapám feltette a kérdést, mi lenne, ha megszerezném a mérlegképes könyvelői oklevelet, azért, hogy átvegyem a könyvelést. Végül is nem tartottam rossz ötletnek, úgyhogy belevágtam. Ahogy elmélyedtem a könyvelés rejtelmeiben, úgy szerettem meg egyre jobban és jobban. A mérlegképes után elvégeztem a PSZF-et számvitel szakon, majd adótanácsadói oklevelet is szereztem. Addigra már szenvedélyem lett a könyvelés, és a rengeteg jogszabályváltozás hatására elvégeztem a jogi egyetemet is, annak érdekében, hogy ne csak a könyvelői, de a jogi szemléletmódban is otthonosan mozogjak.

PJT Sziget Kft. - könyvelői interjú

Ez nem kevés végzettség! De honnan indult és hol tart most a saját vállalkozása?

Mint azt említettem, először a családi cégünket könyveltem. A főiskola után elhelyezkedtem egy könyvvizsgáló cégnél, hogy a szakma mélységeivel minél inkább megismerkedjek. Ebben az időszakban kezdtem meg a saját cégem építését is. 2007-ben kaptam egy főkönyvelői pozíciót egy nagy nyomdaipari cégnél. Az itt töltött évek alatt jöttem rá, hogy a saját magam ura akarok lenni, és kezdtem el komolyan építeni a saját cégemet. Kezdetben egyéni vállalkozásokat, kisebb bt.-ket és kft.-ket könyveltem, majd később elkezdtem külföldi cégek magyar leányvállalatait könyvelni.

PJT Sziget Kft. - könyvelői interjú

Megtetszett az a kihívás, amit ezek a cégek nyújtanak, megfelelni egy konszolidált vállalat elvárásainak. Itt kamatoztathatom nyelvtudásom is, amit szintén élvezek. Mostanra az egyszemélyes kis cégemből egy családias hangulatú 4 fős csapat nőtt ki, akikkel közösen közel 70 kisebb-nagyobb vállalkozást könyvelünk.

Büszke vagyok arra, hogy az eddigi évek során minden adóellenőrzésünk hibátlan volt. Számos olyan cégünk van, akik könyvelését olyan káoszban kaptuk meg, hogy az utolsó 5 évet nulláról újra kellett könyvelnünk, és állítottuk a céget erős számviteli lábakra. Az újra könyvelések után az adóellenőrzések szintén mind hibátlanok voltak.

Milyen lényeges változások történetek az elmúlt évek során mind szakmai, mind pedig ügyfélszerzési vagy akár ügyfélkezelési szempontból ahhoz képest, mint amikor vállalkozása elindult?

A kezdetekben még dos-os programokban dolgoztunk, mindent papíron vezettünk. A Windows elterjedése nagy mérföldkő volt a mi szakmánkban is, majd a számítástechnika rohamos fejlődése kapcsán egyre inkább előtérbe kerültek a vállalatirányítási rendszerek. Jelen pillanatban a felhő alapú rendszerek hódítanak. Ami azt is jelenti a könyvelésnél, hogy a folyamatosan változó szakmai kérdések mellett naprakészen haladni kell, sőt sok esetben előre gondolkodni a technikát illetően, főleg ha egy dinamikusan fejlődő cég ügyviteli rendszerének a kiépítésében részt vesz az ember. Én úgy látom, hogy míg régen a vállalkozásoknak valóban könyvelőre volt szükségük,  jelen pillanatban már ez nem elegendő.

A hihetetlen tempóban digitalizálódó ügyintézések útvesztőjében, jelentések, statisztikák, adatközlések világában a vállalkozások fuldokolnak, így tőlünk, könyvelőktől várják a mentőövet.

Nagyon fontos, hogy a szakmai jogszabályi környezeten túl egy jó könyvelő lépést tudjon tartani a technikai változásokkal is. Az ügyfélszerzés is átorientálódott az internetre, bár azt kell mondjam, megbízásim nagy része már meglévő ügyfeleim ajánlásából származik, amire szintén büszke vagyok. Jó érzéssel tölt el, hogy az ügyfeleim szeretnek velem dolgozni, és bátran ajánlanak ismerőseiknek.

Ön szerint vajon mi miatt tartanak ki az ügyfelei Ön mellett? Milyen visszajelzéseket kap a munkájukkal kapcsolatban?

Nagyon vidám és pozitív személyiség vagyok, aki mindig mosolyog. Úgy gondolom a szakmai hozzáértésemen túl ez is nagyon fontos dolog, ami miatt szeretnek velem dolgozni. A könyvelőhöz járás senkinek sem élvezet, olyan mint a fogorvos, azonban kellemes környezetben, mosolygós emberekkel körbevéve kevésbé stresszes. A hátam mögött álló több mint 20 éves tapasztalattal pedig a mosoly mögött mindig egy biztos válasz, egy jó megoldás, egy segítő kéz van. Azt hiszem, ez az, amit értékelnek az ügyfeleim. A visszajelzések is ezt mutatják, mind az ajánlások, mind az, hogy legyen egy névnap vagy nőnap, számtalan ügyfelünk kopog be egy bonbonnal vagy egy csokor virággal, mondva, köszönik a kedvességet és szakmai hozzáértést, mellyel egész évben támogatjuk őket.

PJT Sziget Kft. - könyvelői interjú

A jelenlegi helyzet mennyire érezteti hatását a könyvelőiroda működésében?

Van néhány ügyfelünk, akiket sajnos az elmúlt év korlátozásai komolyan érintenek, van, akinek be is kellett zárnia vállalkozását, de szerencsére a cégek nagy része zavartalanul tud tevékenykedni, így a jelenlegi helyzet a mindennapjainkat csekélyen befolyásolja, azt leszámítva, hogy mi is igyekszünk otthonról dolgozni, valamint az ügyfeleink is sokkal ritkábban térnek be hozzánk, valóban csak ha az elkerülhetetlen. Bízunk abban, hogy hamarosan visszatérhetünk a megszokott életbe, ritmusba, és újult erővel, a tavasz lendületével tudjuk tovább építeni a könyvelőirodámat.

PJT SZiget Kft. 2021 óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ