A kémiának is működnie kell

Veres Andrea hosszú ideje van a pályán, még külföldön is foglalkozott könyveléssel. Karrierje mellett az ügyfelekkel való kapcsolattartásról és a könyvelő szakma jövőjéről is kérdezte a Konyvelok.hu riportere.

Úgy tudjuk, első munkahelye egy könyvelőiroda volt. Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Kicsit igen, kicsit nem. Tinédzserként nehéz eldönteni, hogy mi az, amit valójában szeretnénk, ha egyszer felnövünk és kilépünk a nagybetűs ÉLET-be. Mivel a számok világa mindig is közelebb állt hozzám, mint a human tárgyak, ezért középiskolának a közgazdasági szakközépiskolát választottam. Pályafutásomat egy könyvelőirodában kezdtem, adminisztrátorként, és szépen lépegettem felfelé a létra minden fokán. Majd sok-sok év tapasztalat megszerzése után iratkoztam be egy mérlegképes könyvelői tanfolyamra, mivel akkor már a beszámolók elkészítéséhez szükséges volt a regisztráció is.

Közben megszereztem a BA diplomámat a Szolnoki Egyetemen Nemzetközi tanulmányok – EU szakon, majd az MA-t a Nyugat Magyarországi Egyetemen szintén EU szakirányon. Az egyetem után pedig megszereztem az adótanácsadó képesítést is.

Ezek szerint nemzetközi pályafutásra készült. Mik voltak a fő pontok a karrierjében, amiknek köszönhetően eljutott idáig?

Elég hamar világossá vált számomra, hogy a reál tárgyak sokkal közelebb állnak hozzám, mint a humán. Amit össze lehet adni, meg lehet szorozni, ki lehet vonni és elosztani, azok tények, valós adatok. Az első mérföldkő a szakközépiskola volt, ahol először találkoztam a tartozik és követel fogalmakkal, és rá kellett jönnöm, hogy ez nem úgy működnek, ahogy azt sokan első hallomásra gondoljuk. Áfa le és fel, mikor kell rá- és mikor kell visszaszorozni, ezt mind megérteni, megtanulni és alkalmazni izgalmas volt.

A könyvelőszakma egy olyan szakma, ami élethosszig tartó tanulásról szól, hisz' a törvények folyton változnak. Ezt szinten kell tartani, illetve ott vannak a kötelezően megszerzendő kerditpontok, amik szükségesek a regisztráció megtartásához.

A könyvelőirodában megszerzett tapasztalat volt az első mérföldkő, az itt tanultakat tudtam hasznosítani a különböző multinacionális vállalatoknál. Angliában is ki tudtam próbálni magam könyvelő-kontrollerként, ott is sok tapasztalatot szereztem.

Veres Andrea - könyvelői interjú

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Akik ismernek, tudják, hogy nem kenyerem a büszkélkedés, viszont ha valamit meg kell nevezni, akkor az a karrierút lenne, amit bejártam az elmúlt két évtizedben. Annak nagyon tudok örülni, amikor az ügyfelek problémáin tudok segíteni, akár javaslatokkal, akár konkrét megoldásokkal.

Mit gondol, a jövőben mennyire lesz jelentősége a személyes kapcsolattartásnak, ami az ügyfél és a könyvelő viszonyát illeti?

A személyes kapcsolattartás attól függ, kinek mit jelent. Igen, fontos az, hogy a partnerrel rendszeresen egyeztessünk, informáljuk a vállalkozással kapcsolatos dolgokról, adatokról. A számlák eljuttatása a könyvelőhöz ma már nem feltétlenül kell, hogy fizikailag megtörténjen. Angliai tartózkodásom során ugyanúgy tudtam teljesíteni a partnereknek, mintha itthon lettem volna.

Viszont fontos, hogy a „kémiának” is működnie kell a könyvelő és a partner között, mert ha nincs bizalom, nem fog működni a dolog.

Ön hogy látja, létezik-e, esetleg kidolgozható-e egy olyan minőségbiztosítási rendszer, ami objektíven mérhetővé teszi a könyvelési szolgáltatók tevékenységét?

Tudomásom szerint a Magyar Könyvvizsgálói Kamara dolgozik egy ilyen rendszeren, 2019. december 15-én indult a könyvviteli szolgáltatók minősítési és minőségbiztosítási rendszere. Itt lehet jelentkezni a “Magyar Könyvvizsgálói Kamara által minősitett könyvviteli szolgáltató” címért, amelyet az eredményes pályázó sikeres minősités esetén 2 éven keresztül viselhet.

Veres Andrea 2023 óta tagja a Konyvelok.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ