A digitalizáció és a mesterséges intelligencia révén felszabadult időt tanácsadásra fordítom

Jeszenka Máté könyvelőirodája gyorsan alkalmazkodik az új helyzetekhez: igyekszik a digitalizáció és az AI előnyeit a könyvelés munkafolyamataiba integrálni, továbbá egy új ügyfélszerzési stratégiát is tesztel.

Néhány éve saját könyvelőirodát vezet. Mik voltak a fő pontok a karrierjében, amiknek köszönhetően eljutott idáig?

2017-ben végeztem a Szent István Egyetem Pénzügy és Számvitel alapképzésén, vállalkozói szakirányon. Az iskola befejezése után az Állami Számvevőszéknél dolgoztam számvevő gyakornokként, ahol rájöttem, hogy inkább a piaci szféra érdekel, mint az állami. Egy kisebb könyvelői irodában kezdtem el dolgozni az egy és fél éves határozott ÁSZ szerződésem lejárta után. A munka mellett elvégeztem a bérügyintézői és az adótanácsadó képzést. A könyvelőiroda szerződést kötött egy német cég leányvállalatával, ahol kihelyezett munkavégzést végeztem IFRS könyveléssel. Kezdetben heti 20 órát kellett kint lennem, a többit az irodában, majd a koronavírus miatt az óraszám megemelkedett heti 36-40 órára. Tapasztalatszerzés után egy magyar tulajdonú cégcsoportnál kezdtem el teljes körű könyvelést több iparágban. Az ott töltött évek során elindítottam az egyéni vállalkozásomat és megkezdtem a mesterképzést. A vállalkozásom növekedése miatt a napi 2 órás bejárás időkiesését 5 percre csökkentettem, miután senior könyvelői pozíciót találtam, ahol a mai napig főállásban dolgozom. A vállalkozásom minden évben szerkezeti fejlesztésen megy keresztül, hogy a törvényi és piaci változásokat legjobban kihasználhassa.

 

Jeszenka Máté - könyvelői interjú

Úgy hallottuk, gyorsan fejlődik a praxisa. Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

2020-ban indult a vállalkozásom főállás mellett, katából. Akkor még a társasházak takarítása is a tevékenységem szerves része volt, hogy a vállalkozásom kitermelje a programok, hirdetések és esetleges tanácsadók díját. Első lépésként 2020-ban csak katás egyéni vállalkozásokat vállaltam, hogy megismerjem a piacot, és abban az évben ez volt a preferált vállalkozási forma. 2021-ben abbahagytam a társasházak takarítását és kibővítettem az ügyfélkörömet egyesületekkel. 2022-ben elkezdtem vállalni kft.-ket, illetve a kata változás miatt átalányadózású egyéni vállalkozók is az ügyfeleim lettek. 2022-ben az egyéni vállalkozás mellé létrejött a Jeszenka Szolgáltató Kft. 2023-ban elkészült a vállalkozásom weboldala. Több vállalkozóval is együttműködést kezdtem, hogy a partnereim teljes körű szolgáltatást kapjanak, kiemelve a jogi szolgáltatást. Jelenlegi partnerszám: 5 gazdasági társaság, 2 egyesület és körülbelül 40 aktív egyéni vállalkozás. A munkavégzés teljesen digitálisan működik.

Az Ön vállalkozása milyen területekre specializálódott? Van esetleg személy szerint kedvenc területe?

Ha ki kellene emelnem egy területet, akkor a kezdő egyéni vállalkozások lennének. A kedvenc mottóm az, hogy 'Mindenkinek a hobbija hasznos, értékes és jövedelmező legyen a társadalom és saját maga számára.' És ezt láttom a kezdő egyéni vállalkozókban, hogy ott a tudás és a kezdeményező képesség, de sokszor félnek az úttól, mert tele van ingoványos részekkel, és ebben szeretek segítséget nyújtani, hogy ne térjenek el a céljuktól és sikeresek legyenek. Nincsenek problémák, csak még nem elvégzett feladatok.

Megvannak Önben a jövőre vonatkozó tervek, célkitűzések a könyvelőirodát illetően? Vagy inkább hagyja, hogy megtalálják az új ötletek?

A könyvelőiirodával kapcsolatban a fő tervem az, hogy teljes körű segítséget tudjak nyújtani a partnereimnek. 2024-ben a digitalizáció és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt felszabadult időben inkább a tanácsadásokra, illetve hitelközvetítésekre szeretnék koncentrálni. 2025-ben az eddigi folyamatos növekedés mellett az egyik fő célom, hogy alvállalkozókat alkalmazzak bizonyos munkák esetén. Illetve nagyobb projektek elindítása is a célom.

Az Ön könyvelői praxisa hogyan találja meg az ügyfeleit? Elmondaná, mi a leginkább bevált ügyfélszerzési stratégiája?

Jelenleg főként ajánlások alapján keresnek meg a leendő ügyfelek, illetve a Konyvelok.hu-n adott ajánlatok kapcsán. A recesszió miatt rengeteg vállalkozásnak be kellett zárnia, illetve a vállalkozási kedv radikálisan csökkent. A fent leírtak alapján új ügyfélszerzési módszer alkalmazása zajlik éppen.

Jeszenka Máté 2020 óta tagja a Konyvelok.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ