Mit vállalnak a könyvelők?

Megvizsgáltuk, hogy a Konyvelok.hu tagjai milyen általános, a könyveléssel többé-kevésbé összefüggő szolgáltatásokat kínálnak ügyfeleiknek.

A Konyvelok.hu tagjai a profiloldalukon megjelölik, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak a megbízóiknak. A „könyvelés”, mint alapszolgáltatás jelenik meg, de emellett külön megjelölhető a bérszámfejtés, adótanácsadás, NAV- és TB-képviselet és a távkönyvelés. Ezen kívül a könyvelő(iroda) megadhatja, hogy tud-e segítséget nyújtani cégalapításban és könyvvizsgálatban, illetve hajlandó-e az ügyféltől elhozni a könyvelési anyagát és rendelkezik-e felelősségbiztosítással. Mi összevetettük az adatokat és közreadunk egy statisztikát, amelyből kiderül, hogy a könyvelők milyen arányban kínálják ezeket a szolgáltatásokat.*


Az adatokból megfigyelhetjük, hogy a könyvelési szolgáltatáshoz szinte hozzá tartozik a bérszámfejtés és a NAV- és TB-képviselet, amelyeket a könyvelők 94%-a, illetve 87%-a vállal. Adótanácsadást és távkönyvelést is végez a szakemberek több mint fele. A cégalapításban és könyvvizsgálatban való segítségnyújtás, illetve az ügyfélhez való kiszállás már láthatóan nem tartozik szorosan az alaptevékenységek közé. Látható az is az adatokból, hogy a könyvelők 36%-a rendelkezik biztosítással, amely 4%-kal több, mint 2015. októberében (ekkor végeztük a legutóbbi felmérést és ekkor alkudtuk ki a Konyvelok.hu tagjainak szóló egyedi, maximális kedvezményt tartalmazó biztosítási csomagot).

A jelentésből azt is megtudhatjuk, hogy a könyvelők milyen arányban választják a több szolgáltatásból álló kínálati csomagot, és mekkora hányaduk kínál inkább kevesebb szolgáltatást. A túl hosszú és a túl rövid menü egyértelműen kevésbé népszerű. Az ábrából látható, hogy a legtöbb könyvelő és könyvelőiroda 4-5-6 szolgáltatást kínál.

Fontos tudni, hogy csak az a könyvelő pályázhat egy új munkára a Konyvelok.hu oldalon, aki a megbízó által elvárt szolgáltatást a kínálatában feltünteti. Például ha a megbízó a könyvelés mellett bérszámfejtést is megjelölt az ajánlatkérésében, akkor csak azok a könyvelők tudnak ajánlatot adni, akik szintén megjelölték, hogy bérszámfejtést is vállalnak. Ha ezt egy könyvelő nem tette meg, akkor utólag is megteheti, és a beállítás mentése után már küldhet ajánlatot az adott munkára. A beállításra a belépést követően a SAJÁT FIÓK >> PROFIL SZERKESZTÉSE menüpontban van lehetőség.

*A felmérést 2016. július 26-án végeztük, a Konyvelok.hu-n található könyvelői profilok elemzésével.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ