Könyvelő a szénakazalban

A könyvelőt kereső vállalkozásokat kérdeztük tapasztalataikról, tehát arról, hogy a keresés során megtalálták-e a megfelelő könyvelőt. Íme, az eredmények!

A Könyvelők.hu kíváncsi volt arra, hogy a segítségével könyvelőt keresők valóban megtalálták-e a megfelelő számviteli szakembert. Ezért 250 könyvelő keresővel vette fel a kapcsolatot és érdeklődött a tapasztalataik iránt. Az eredmények tanulságosak!

Hogyan talált rá először a Konyvelok.hu weboldalra?

Először arról érdeklődtünk, hogy a könyvelőt kereső vállalkozás hogyan jutott el a könyvelőkereső portálra, hol értesült arról a lehetőségről, hogy sok szakember ajánlatával ismerkedhet meg egyetlen munkaajánlat meghirdetésével.

Az eredmények: a könyvelőt keresők közel háromnegyede kulcsszavasan keresett könyvelőt az interneten, míg 9%-a a Facebookot használva akadt rá a lehetőségre, és 17%-uknak ismerőseik javasolták ezt a módszert. Azt korábban is sejtettük, hogy a Google a keresés első lépcsőfoka, de meglepetést jelentett az, hogy milyen sokan kerültek szóbeli ajánlás révén a Könyvelők.hu-ra.

Talált megfelelő könyvelőt a Konyvelok.hu segítségével?

Azt is szerettük volna megtudni, hogy a keresés eredményre vezetett-e, azaz a keresők elérték-e céljukat és találtak-e megfelelő könyvelő partnert. A kérdés azt is tartalmazta, hogy a megtalált partnerrel létrejött-e végül a megállapodás.

Az eredmények azt mutatták, hogy a keresést követően 73%-ban megállapodás is született a könyvelő és megbízója között, míg további 13%-ban a megállapodás folyamatban van. Azonban a keresők 14%-a vagy nem talált szimpatikus könyvelői ajánlatot, vagy valamilyen egyéb ok miatt nem jött lére az új megállapodás.

Miért keresett könyvelőt?

Az egyik legfontosabb kérdés az volt a számunkra, hogy vajon miért keresnek új könyvelőt a vállalkozások. Természetesen sok prekoncepciónk volt, de szerettük volna pontosan látni, hogy milyen szándékok és célok vezetik a könyvelőt keresőket.

A legtöbben (43%) új vállalkozást alapítottak és ehhez kerestek könyvelő szakembert. A válaszadók egyötöde nem volt megelégedve a jelenlegi könyvelői partnerével és ezért döntött úgy, hogy keresésbe fog. A könyvelőt keresők kicsit több mint egytizede nyilatkozott úgy, hogy alacsonyabb árszintet képviselő könyvelőt keres a jelenleginél. Illetve nagyon jelentős részarányt képvisel az ajánlatkérők negyede, amelynél a könyvelő felmondása kényszerítette rá az ajánlatkérőt az új partner keresésére.

Tanulság számunkra, hogy milyen nagy arányban indul a könyvelőkeresés a könyvelő kezdeményezésére. Minden negyedik esetben a könyvelő dönt úgy, hogy megszünteti a megállapodást. A kérdéseinkre adott válaszok többségéből az derült ki, hogy ez a legritkább esetben jelentette a partnerek közötti bizalmi viszony megromlását. A leggyakoribb ok az volt, hogy a könyvelő csökkenteni akarta ügyfélkörét kapacitáshiány miatt, vagy nyugdíjba vonult és tervezetten, fokozatosan felmondta ügyfeleit. Ez a jelenség magyarázatot adott arra is, hogy miért tapasztaltuk váratlanul nagy arányban a személyese ajánlásra érkező könyvelőkeresőket: mint a kérdésekből kiderült, sok esetben az ügyfelének barátsággal felmondó könyvelő javasolta ezt a partnerkeresési módot.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ