Kellene egy világos etikai kódex a könyvelőknek?

A Konyvelok.hu szerkesztősége megkérdezte a szakembereket arról, hogy szükségesnek látnának-e egy szakmai etikai kódexet. Meglepően egyöntetű volt a válasz.

Olvasási idő: 3 perc
Röviden: A Konyvelok.hu tagjai részéről egyértelmű igény mutatkozik egy etikai kódex kidolgozására. Ebben a munkában szívesen részt vállalunk, hogy ezzel is segíthessük tagjaink munkáját.

A szerkesztőségi munkánk során azt tapasztaltuk, hogy sok könyvelőnek igénye lenne egy tömören megfogalmazott, naprakész etikai kódexre. Ez akár egy néhány pontból álló, felsorolás-jellegű nyilatkozat is lehetne, amely közérthető nyelven tolmácsolhatná a könyvelők megbízói számára azt az értékrendet, amelyet a szakképzett, minősített könyvelők képviselnek. Természetesen részletes, iránymutató, sőt akár kézikönyv stílusú kódex sem jönne rosszul. Mindezzel kapcsolatban június végén megkérdeztük könyvelő szakemberek véleményét.

"közérthető nyelven tolmácsolhatná a könyvelők megbízói számára azt az értékrendet, amelyet a szakképzett, minősített könyvelők képviselnek"

 
Az eredmények néhány szemléletes grafikonon ábrázolva:
 

 
35 könyvelőiroda nyilatkozott az ügyben. Szinte mindenki kiállít amellett, hogy a szakmának jót tenne egy közérthető és használható közös etikai kódex. A válaszadók döntő többsége (89%-a) egyben felajánlotta a segítségét is egy ilyen dokumentum összeállításában. Szintén szinte mindenki azt gondolja, hogy ha lenne etikai kódex, akkor azt használná is, például hivatkozna rá és megmutatná az ügyfeleinek is, érdeklődésük esetén.

"a válaszadók döntő többsége egyben felajánlotta a segítségét is"

Szeretnénk (név nélkül) kiragadni néhány érdekes gondolatot és véleményt a válaszadó szakemberek tollából:
 
„Minden könyvelő más értékrend alapján, más-más etikai kódexet tudna magáénak mondani. Nem tudom, mennyire lehet ezt egységesíteni, mindazonáltal minden könyvelőnek rendelkeznie kéne egy ilyen sajáttal.”
 
„…nem tudom, mikor érdekelne bárkit is, hogy én milyen etikai kódex pontokra hivatkozok, de a saját honlapomra kitenném, és akit érdekel, megnézheti, rákérdezhet.”
 
„Alapvető magyarázatok lennének szükségesek akár egy könyv vagy tanfolyam formájában, amiből valamiféle pénzügyi és adózás, adórendszer jellegű képzettséget szerezhetnének a vállalkozók.”
 
„…nem csak az etikáról kellene szóljon, hanem kicsit arról is, hogy mik az elvárások egymással szemben bizonyos élethelyzetekben. Például egy könyvelőváltás esetén két könyvelő kommunikációja egymás között.”
 
„Ez a kódex jó ötlet, viszont főleg akkor lenne értelme, ha országosan egységesen ajánlott lenne alkalmazni a szakmában, mint a kötelező mérlegképes továbbképzést.”

 
Az International Federation of Accountants nevű nemzetközi könyvelői szervezetnek egyébként külön munkacsoportja (International Ethics Standards Board for Accountants) foglalkozik az etikai kódex naprakészen tartásával. Létezik egy 174 oldalas kézikönyv formátumú, elektronikusan is elérhető kiadványuk 2015-ből (itt egy rövid regisztráció után letölthető). Ez a kiadvány a fogalmak definíciójától és magyarázatától kezdve egészen a praktikus ügymenetek bemutatásáig mindenről szól. Sajnos nagyon hosszú és angol nyelvű, valamint a nemzetközi környezet miatt sok olyan témát tartalmaz, amely Magyarországon bennünket csak kevéssé érint. Ennek ellenére érdemes lenne a hazai viszonyokra érvényes részeit adaptálni.

"érdemes lenne a hazai viszonyokra érvényes részeit adaptálni"

Ha a Konyvelok.hu tagjai látják értelmét az etikai kódex kidolgozásának, akkor ebben a munkában szerkesztőségünk nagyon szívesen részt vállal. Örömmel vennénk, ha az üzleti szolgáltatásokon túl szakmai előnyöket is elérhetnénk a könyvelők számára.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ