Hogyan találtam új könyvelőt?

Új könyvelőnk van, mert megérett a helyzet a váltásra. Azt a tapasztalatomat szeretném most megosztani, hogyan kerestem és találtam meg a szakembert (könyvelőirodát) a vállalkozásomnak.

Nem azért írom ezt a posztot, hogy bárkit is reklámozzak, nem fogok megnevezni senkit. Inkább azért, mert boldog vagyok az eredménnyel és ezt az állapotot kívánom minden vállalkozásnak és vállalkozónak. A boldogságom oka, hogy a könyvelő segít a vállalkozási döntésekben és konkrétan munkát vesz le a vállamról. Ha viszont az ember nem jön ki a könyvelőjével, vagy éppenséggel nincs neki, akkor az nagy átok.

Úgy kezdődött minden, hogy a könyvelőnk megszűnt bennünket szeretni. Annyi információt azért adok elöljáróban, hogy egy könyvelési szempontból szokványos kft-t vezetek, egyetlen tulajdonos-ügyvezetővel, nyolcéves múlttal, tíz alkalmazottal, egyetlen bankszámlával, havonta párszáz kimenő számlával. Fordítóiroda vagyunk, sőt mi vagyunk maga a Villámfordítás.

A barátság vége

Szóval ott tartottam, hogy volt egy könyvelőnk, akivel egy évig jól megértettük egymást. Nem vagyunk bonyolultak, ezért nem sokat beszéltünk a számlák átadásakor, futárt küldtünk a csomaggal, és utána főleg e-mailben tartottuk a kapcsolatot. Egy idő után elkezdtem érezni, hogy valami nincs rendben. Elmaradoztak a visszajelzések, nagyon gyakorivá váltak a könyvelési hibák. Ez utóbbiakat én nem vettem a szívemre, hiszen aki dolgozik, az hibát is vét. Ugyanakkor, amikor próbáltam a tévedések okáról beszélni, akkor a konstruktív megoldáskeresés helyett ellentámadásba mentek át és egyszer csak megfogalmazták, hogy bennünket kifejezetten nem egyszerű könyvelni, és erről mi tehetünk. Ezzel az állásponttal én nem voltam kibékülve, de gondoltam: nem baj az, ha az ember könyvelője kritikus. Nos, ettől kezdve minden aprósággal kifejezetten kellemetlenné tették a kapcsolatunkat és egy hónap múlva levélben tudatták, hogy csak a korábbi könyvelési díj többszöröse fejében tudnak a jövőben elviselni minket. Felmondtunk. De a felmondási idő alatt pokollá tették az életünket, mindenben betartottak, és kifejezett ellenszenvet tanúsítottak. Sosem tudtam meg, mi volt a dolog mögött, de biztos vagyok abban, hogy volt valami…

Kinyílt előttem a könyvelők világa

Új könyvelőt kerestem. Olyan könyvelőirodát szerettem volna találni, amelyik nem csak szakmailag van rendben, hanem emberileg is kifejezetten szimpatikus. Elsődleges szűrési szempont a fizikai közelség volt. Elhatároztam, hogy több ajánlatot is kérek, és nagyobb merítésből választom ki a megfelelőt.

Könyvelőkereső szolgáltatásként a www.konyvelok.hu portált választottam. Kereshettem volna a Google-ben is, de nem akartam arra hagyatkozni, hogy a könyvelő webmestere mennyire ügyes az optimalizálásban, és különösen nem akartam a könyvelőt és magamat is megterhelni sok felesleges levelezéssel. Ezzel szemben a Könyvelők.hu-n egyszerre több száz könyvelő szerepel, mindegyik iroda egy-egy adatlapon mutatkozik be, összehasonlíthatók és könnyen értelmezhetők az adataik. Azt a megoldást választottam, hogy egy ajánlatkérő űrlapon megadtam azokat a paramétereket, amelyek nekem fontosak voltak és feladtam egy ajánlatkérést. Ezt követően a könyvelők megkapták ezeket az adatokat, eldöntötték, hogy érdekli-e őket a feladat, és ha igen, akkor ajánlatot küldtek.

Megkaptam az ajánlatokat!

Az ajánlatok a könyvelő kereső szolgáltatás révén egységes formában készültek el és így nagyon könnyű volt eligazodni bennük. A könyvelők is jól áttekinthetik az én szempontjaimat és valószínűleg így az ajánlatadás is egyszerűbb számukra. Ráadásul én azon kívül, hogy minden egyes beérkező ajánlatról értesítést kérhettem, egy összefoglaló táblázatot is kaptam, amelyben minden ajánlat szerepelt. Budapesten elég nagy területen kerestem, így több mint 20 ajánlatot kaptam. Az összesítő táblázat nemcsak áttekintést adott, hanem arra is lehetőséget kínált, hogy a könyvelőknek egy-egy gombnyomással visszajelzést küldjek. Így a nekem kevésbé szimpatikusa ajánlatokra másodpercek alatt válaszolhattam egy udvarias „kösz, de kösz nem”-et és az érdekesebbeknél pedig kérdezhettem tovább.

Mennyibe kerül?

Voltak nagyon olcsó szolgáltatást kínáló könyvelők, akiket szándékosan nem választottam. Ismertem ugyanis a könyvelési munka mennyiségét és úgy gondoltam, hogy a túl alacsony árat kínálók nem jól becsülték fel a várható munkamennyiséget. Volt néhány kiugróan magas ár is, amelynél pedig azt feltételeztem, hogy olyasmi szolgáltatásokat is tartalmaz, amelyet én nem fogok igénybe venni. De a többség azt az árszintet hozta, amelyet előre elképzeltem, úgyhogy igyekeztem a tényleges minőségi szempontok és a szimpátia alapján válogatni. Végül egy könyvelőiroda maradt, a leg-leg, amelynek (szintén egy gombnyomással) elfogadtam az ajánlatát. Végül telefonon egyeztettünk, elmentem, megbeszéltük, megállapodtunk.

Új barátság kezdődött

Most egy éve van új könyvelőnk, és azóta boldog vagyok a választásommal. Jól kijövünk, mindent meg tudunk beszélni, nem félek a váratlan helyzetektől. Azért írtam mindezt le, hogy azt hangsúlyozzam: a jó könyvelő megtalálása nem a véletlen műve! Az országban rengeteg jó könyvelő van, biztosan minden vállalkozás számára megvan a legjobb. A lényeg, hogy a leg-leg megtalálásához sok könyvelőt kell megkeresni, és ha van olyan szolgáltatás, amely ebben segít, akkor azt érdemes igénybe venni. Én ezzel az írással szeretném megköszönni a Könyvelők.hu-nak, hogy a keresést lehetővé tette.

Gál-Berey Tünde
ügyvezető
Villámfordítás fordítóiroda

(A poszt szerzője hozzájárult írása megjelentetéséhez a Könyvelők.hu oldalán. Köszönjük!)

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ