Érdemes-e interneten keresni könyvelőt?

Sokszor felmerül ez a kérdés, hogy valóban meg lehet-e találni az internet segítségével azt a könyvelőt, akivel jól tudunk együttműködni. Mint sokszor az életben, itt se lehet egyértelmű igazságot megfogalmazni – főként nem olyat, ami mindenki számára minden helyzetben egyformán helytálló lenne.

Az a leghasznosabb tehát, ha áttekintjük, hogy milyen pro és kontra érvek merülhetnek fel egyik vagy másik oldalon. Ezen szempontok mentén talán jobban átgondolható, hogy egy konkrét helyzetben érdemes-e az online csatornához fordulnunk.

Személyes ajánlás

Gyakran hallani, hogy legjobb, ha egy ismerős ajánlja a könyvelőt.  Hiszen az interneten sok mindent lehet magunkról állítani.

Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy ismerőseinknek más szempontjaik lehetnek, ami alapján megítélik a saját könyvelőjüket, mint amelyek számunkra fontosak. Érdemes lehet a szempontjaink egybecsengéséről meggyőződni. Néhány alapvető információt már az interneten is megnézhetünk előre az adott könyvelőről, és így már teljesebb képet kaphatunk. Az olyan online szolgáltatás közvetítőkön keresztül, mint amilyen a Konyvelok.hu is, gyorsan és egyszerűen több releváns könyvelőt lehet elérni. Ez a megoldás gyors és praktikus megoldást ígér.

Bizalom

Nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy a könyvelés többnyire nem csak egy szakma technikai működtetése, hanem bizalmi együttműködés – így a választáshoz szükség van a személyes tényezők figyelembe vételére is.

Az internetes csatorna sem zárja ki azonban, hogy az egy-két szóba jöhető könyvelővel felvegyük a kapcsolatot és személyes benyomást is szerezzünk róla, hogy a végső döntést ennek fényében hozhassuk meg.

Számosság

Online keresés esetében, ha egy kiválasztott könyvelő nem válaszol az ajánlatkérésünkre, még sok másik megteheti azt.

Bár online szolgáltató keresőn keresztül esetleg olyanoktól is kapunk ajánlatot, akiről első pillantás alapján is azt gondoljuk, hogy nem megfelelő partnerek számunkra.

A szükséges adatok

Ha online közvetítőt veszünk igénybe, de sokszor a könyvelők saját weboldalain is, ajánlatkérő űrlapok segítenek abban, hogy a legfontosabb adatokat biztosan megadjuk az ajánlatkérésben.  Így tud a könyvelő az ajánlatban szereplő árról kalkulációt készíteni.

Érdemes azonban a feladatot saját szavainkkal is leírni, hiszen olykor nehéz lehet egy konkrét, speciális helyzetet egy űrlap rubrikáiba belegyűrni. Szükség van némi előzetes bizalomra is, hiszen néhány alapvető információt már előre meg kell adnunk a vállalkozásunkról, cégünkről. Ilyen az éves árbevétel nagyságrendje, vagy a várható számlaforgalom. (Ezek azonban nem alkalmasak arra, hogy üzleti titkainkba mások belelássanak...)

Speciális igények

Ha speciális igények vannak, nehéz más forrásból több szakembert is elérni. Ilyen igény lehet egy bizonyos idegen nyelv ismerete vagy egyéb, a könyvelés mellett nyújtott kiegészítő szolgáltatás.

Azonban ha biztosan (de tényleg biztosan) tudjuk, hogy a számunkra szükséges könyvelési feladat egyszerű, akkor természetesen nagyobb eséllyel botlunk bele egy nekünk megfelelő könyvelőbe.

Ahogy a fentiekből is kitűnik, érdemes lehet az internet adta lehetőségekre és a személyes ajánlásra nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő és egymás mellett létjogosultsággal bíró megoldásként gondolni.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ