Ajánlatadás kevés információ alapján – lehet vagy nem lehet?

A könyvelőktől gyakran úgy kérnek ajánlatot potenciális ügyfeleik, hogy csak minimális információt adnak meg saját vállalkozásukról. Keressük a megoldást!

A Konyvelok.hu szerkesztősége sokszor két tűz közé kerül. Az egyik oldalon a könyvelőt kereső vállalkozások állnak, akik a lehető legkevesebb információt akarják előre „kiadni” a cégükről, de ezek alapján örülnének egy viszonylag pontos könyvelési árajánlatnak. Az ajánlatkérő űrlapon olyan kérdések is szerepelnek, amelyekre sokan laikusként nem tudnak választ adni. Például nem tudják megbecsülni a várható éves árbevételt. Vagy nem ismerik az áfabevallás gyakoriságát. Ez persze természetes, hiszen ezért keresnek szakembert. És a szerkesztőségünk ezért egyszerűsíti le a lehető legnagyobb mértékben ezt az űrlapot.

„sokan laikusként 
nem tudnak választ adni”

De mi van a másik oldalon? A könyvelők hogy kalkuláljanak, mennyi munka lesz az ügyféllel, ha szinte semmilyen számunkra fontos infó nem jön át? Honnan tudják, mivel foglalkozik a cég, várhatóan mekkora lesz a számlaforgalma. Egy átvett vállalkozásnál ki mondja meg, milyen állapotban van az átvett anyag, mennyi csontváz esik majd ki a szekrényből? Egy induló cégnél hogyan becsüljék meg, hogy növekedés vagy csőd várható-e egy év után? Hogy a számlák szépen lefűzve vagy zacskóban ömlesztve „érkeznek”-e?

Ezekre a kérdésekre általában csak a személyes találkozáskor lehet választ kapni. De természetesen találgatni és következtetni már minden könyvelő megtanult, akit így, kevés adattal ajánlatadásra kértek. 

„az ajánlatadás előtt/közben/után 
kérdést küldhetnek az 
ajánlatkérő vállalkozásnak”

A Konyvelok.hu szerkesztősége most kísérleti jelleggel bevezetett egy új funkciót: a visszakérdezés lehetőségét. Az ajánlatkérést megkapó könyvelők az ajánlatadás előtt/közben/után kérdést küldhetnek az ajánlatkérő vállalkozásnak. A tömören megfogalmazott kérdést az ajánlatadó emailben megkapja és reméljük, hogy legjobb tudása szerint – saját érdekében – megválaszolja. A válaszról pedig értesítést küldünk a kérdezőnek. És a legjobb most következik: minden kérdés és minden válasz nyilvános lesz az ajánlatra felkért könyvelők számára! Így mindenki azonos adatok alapján gondolkodhat az ajánlatán. A várható eredmény: több infó áll majd rendelkezésre.

Hogyan kell a kérdést feltenni? Rendkívül egyszerű lesz: az ajánlatkérés lapján, az adatok mellett megjelenik egy szövegdoboz, ahová a kérdés beírható és gombnyomásra elküldhető. A válasz ez alatt jelenik majd meg. Ugyanitt érhető majd el a többi kérdés is. Tehát minden egy helyen, egy oldalon érhető el.

„minden egy helyen, 
egy oldalon érhető el”

A kérdésfeltevés lehetősége máris aktív. Az eredmények és visszajelzések alapján döntünk arról, hogy véglegesítsük-e ezt az új funkciót. Akinek van kedve, máris kipróbálhatja egy olyan ajánlatkérésen, ahol több információ szükséges.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ