2017-ben új adózási szabályok: a vállalkozások

Korábban beszámoltunk a minimálbér, a cafeteria és a családtámogatás 2017-ben várható lényeges változásairól. Most a vállalkozásokat érintő szabálymódosításokat gyűjtjük össze és részletezzük.

Változások várhatók az áfa mértékében, a kata adózásban és a társasági adó mértékében. 


Az áfa változásai

Áfa mértékének csökkenése várható bizonyos termékek esetében:

  • 5%-ra csökken az áfa mértéke a tej, a tojás és a baromfi hús esetében.
  • 18%-ra csökken az étkezőhelyi vendéglátás keretén belül az étel és a helyben készített nem alkohol tartalmú italok áfája.
  • 18%-ra csökken továbbá az internet esetében is az áfa mértéke.

Gyorsabb lesz a visszaigényelt áfa kiutalása, a határideje 45 napra csökken, Nyrt.-k még rövidebb, 30 napos határidővel számolhatnak.

Szigorodik a tételes áfa bevallás. Az eddigi 1 millió Ft áfa tartalom helyett már a 100.000 Ft a határ, vagyis azoknál a számláknál, amelyek ekkora vagy ennél magasabb áfát tartalmaznak, adataikat tételesen kell szerepeltetni az áfa bevallásban. Emiatt a vevő adószámát is szerepeltetni kell az ilyen számlákon!

 

Alanyi áfa mentesség és kata

6-ról 8 millió Ft-ra nő az alanyi áfa mentesség felső határa.

A korábbi gyakorlattal ellentétben idén érvénybe lép egy átmeneti szabály: aki a kiszámlázott árbevétele alapján idén átlépte a hatmilliós határt, de nem érte el a 8 millió Ft-ot és a következő évre sem várható ennek túllépése, az 2017-re ismét választhatja az alanyi áfa mentességet. (Vagyis nem kötelező a következő év során áfásnak lennie.) Ez a szabály azonban csak mostanra, az átmeneti időszakra érvényes!

6-ról 12 millió Ft-ra, azaz havi átlag 1 millió Ft-ra nő a KATA hatálya. Arra azonban figyelni kell, hogy az áfa mentesség határa most más lesz, az előbb említett 8 millió forintra változik.

 

Változások a társasági adóban

Az eddigi 19, illetve 10% helyett, mind a nagyobb, mind pedig a kisebb cégeknek egységesen 9%-ot kell majd fizetni.

Forrás: Pethes Miklós, Konto Forte Könyvelőiroda

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ