2017-ben új adózási szabályok: a munkavállalók

A 2017-es év tartogat változásokat a szabályozások terén. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk a legfontosabbakat.

Változik a minimálbér, a szoho, a cafetéria és az útiköltség térítése


A minimálbér emelkedik, a szoho csökken, a cafeteria elemei redukálódnak, és az adómentesen adható támogatások köre is változik.

2017-től minimálbér jelentős emelkedésére kell számítani. A középfokú végzettséget nem igénylő munkaköröknél ez az összeg 127.650 Ft, a diplomások esetén 161.250 Ft lesz. A minimálbérek változásával összefüggésben a szoho, azaz a szociális hozzájárulási adó 27-ről 22%-ra csökken 2017-től.

2017-ben gyakorlatilag csak kétféle fő eleme lesz a kedvezményes adózású cafeterianak, azaz a béren felüli természetbeni juttatásoknak, az egyik a SZÉP kártya, a másik az – Erzsébet utalványt felváltó – készpénz juttatás. Utóbbi éves szinten 100.000 Ft-ban lesz maximalizálva (a bérek csökkentésével párhuzamosan ne próbáljuk meg alkalmazni, tuti büntetést von maga után!), és a két cafeteria elem együttesen legfeljebb 450.000 Ft-ot (a közszférában 250.000 Ft-ot) érhet el. A SZÉP kártyán belüli alszámlákhoz kapcsolódó éves keretek a 2016-os évhez képest változatlanok, azaz szálláshelyre 225.000 Ft, vendéglátásra 150.000 Ft és szabadidőre 75.000 Ft adható. A 2016-ban még kedvezményes adózású helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes nyugdíjas- és egészségpénztári juttatások viszont 2017-ben már nem lesznek sláger cafeteria elemek, mert ezek 2017-től a kedvezőtlenebb adózású egyes meghatározott juttatások közé sorolódnak.

A fentebb ismertetett kedvezményes cafeteria elemek és a kedvezőtlenebb adózású egyes meghatározott juttatások után fizetendő adók számításához használt 1,19-szeres szorzó ugyan 1,18-ra csökken, ez valójában nagyon minimális adóteher csökkenést jelent a cafeteria elemeket illetően. Az állam által preferáltabb természetbeni juttatásoknál ez összesen 34,22% közterhet, míg a kevésbé preferáltaknál 49,56%-os közterhet jelent majd (az eddigi 34,51% és 49,98% helyett). Sajnos még a 49,56%-os közteher is olyan magas, hogy véleményünk szerint jobban járunk, ha inkább munkabérként fizetjük ki az erre a célra szánt pénzt.

Összességében elmondhatjuk, hogy 2017-ben mindössze kétféle kedvezményes adózású cafeteria elemet érdemes adni, a készpénz juttatást és a SZÉP kártyát, valamint az alábbiakban ismertetésre kerülő két teljesen adómentesen adható juttatást. Az egyik a már jól ismert lakáscélú támogatás, ez továbbra is adómentes. A másik egy újonnan bevezetésre kerülő cafeteria elem, a munkaerő-mobilitás célú lakhatási (albérlet) támogatás. Ez olyan határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazott teljes állású munkavállalónak adható, akinek munkahelye és lakhelye között legalább 60 km távolság van, (vagy tömegközlekedéssel 2X1,5=3 óránál tovább tart a napi munkába járása), és a tulajdonában sincs (és legalább egy éve nem is volt) ilyen egyéb – lakhelyén kívüli – lakóingatlan.

Szintén a munkaerő mobilitásának növelését célozza az az intézkedés mely szerint a jelenlegi 9-ről 15 Ft-ra emelkedik kilométerenként az amortizációs átalány.

Családtámogatás

Változik, emelkedik a két gyermek után igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke. Havi 20.000-ről 30.000 Ft-ra nő. Változás még, hogy az igényléshez kötelező a gyermek adóazonosítójának feltüntetése.

Változás az első házasok kedvezménye kapcsán, hogy az már családi adókedvezménnyel együttesen is igénybe vehető. 

Forrás: Pethes Miklós, Konto Forte Könyvelőiroda

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ