Ez várható 2019-ben: bevallások, ügyfélkapu

Cikksorozatunk újabb részében az SZJA-bevallással kapcsolatos lényeges változásokat foglaljuk össze.

Az online ügyintézés térhódítása arra ösztökél minket, hogy mindenkinek legyen ügyfélkapu regisztrációja. Már két éve a NAV elkészíti mindenki számára az SZJA-bevallását (bevallástervezetnek hívjuk), és ha hozzá sem szólunk, meg se nézzük, akkor is úgy tekintendő, mint ha az a mi saját végleges nyilatkozatunk lenne az éves jövedelmeinkről.

Mivel a NAV nem lát mindent (csak azt, amit a munkáltató év közben a bérkifizetés kapcsán lejelentett), saját érdekünk tehát, hogy ezt a bevallás tervezetet megtekintsük, és kiegészítsük azokkal az adatokkal, kedvezményekkel, amelyekről a munkáltatóknak év közben nem lehetett tudomásuk (pl. ingatlan bérbeadás, év közben nem érvényesített családi kedvezmény stb).

Persze a NAV által készített tervezet kiegészítéssel/elfogadással párhuzamosan továbbra is megmarad a hagyományos SZJA-bevallás elkészítési lehetőség is. Tavaly megszüntették annak a lehetőségét is, hogy a munkáltató készítse el a munkavállalói SZJA-bevallását. Az idei újdonság pedig, hogy az egyéni vállalkozók megszokott február 25-i SZJA-bevallási határideje meg fog egyezni a magánszemélyek május 20-i határidejével.

Ez várható 2019-ben

A kormány tervei között szerepel az is, hogy 2-3 éven belül kötelezővé teszik az adóbevallás kitöltésének online módját, emiatt javasoljuk mindenkinek, akinek még nincs ügyfélkapuja, készíttessen egyet (néhány perces ügyintézés okmányirodában vagy ún. kormányablakban), nem csak adóbevallásra jó, hanem egyre több ügyet lehet vele otthonról, kényelmesen, sorban állás nélkül elintézni.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

Kapcsolódó cikkünk: 

Fontos könyvelői teendők 2018 végén
Ez várható 2019-ben: bérek, közterhek és juttatások lényeges változásai
Ez várható 2019-ben: ingatlanok bérbeadása és vásárlása
Ez várható 2019-ben: nő az alanyi áfamentesség határa