Ez várható 2019-ben: bérek, közterhek és juttatások lényeges változásai

Új év, új szabályok. Több részből álló cikksorozat keretében foglaljuk össze a könyvelőket, vállalkozásvezetőket érintő legfontosabb változásokat.

Lássuk tehát melyek a legfontosabb változások a jövőben:

1.) Minimálbérek 2019-ben

Mivel a ezidáig nincs még döntés a 2019-es minimálbér (várhatóan 150e Ft körül) és garantált bérminimum (diplomás minimálbér, várhatóan 200e Ft körül) kötelező legkisebb összegéről, így ezt még nem tudjuk megírni, de a honlapon frissítjük ezt a bekezdést, amint közzéteszik a 2019-es minimumokat.

2.) A bérek közterhei továbbra is csökkenőben, a kedvezményes adózású cafeteria elemek tárháza szűkülőben.

A 19,5%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) tovább csökken, 2019-ben 17,5% lesz, valamint kiváltja majd a szocho mértékével megegyező mértékű százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho), vagyis a százalékos eho 2019-től megszűnik, a kisvállalkozói adó (KIVA) viszont érdekes módon nem csökken, marad 13%.

Ez várható 2019-ben: bérek, közterhek, juttatások

A kedvezményes adózású cafeteria és egyéb természetbeni juttatások tárháza szűkül:

  • megszűnik az adómentes lakáscélú támogatás,
  • sport és kulturális juttatás,
  • a diákhitel törlesztés,
  • a kedvezményes adózású havi 8.333 Ft készpénz juttatás, valamint
  • a már eddig is csak mérsékelten kedvezményes adózásúnak mondható helyi bérlet, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári és iskolakezdési juttatások.

Gyakorlatilag az évi 450 ezer forint kerettel bíró SZÉP kártya marad meg (15%  “kifizetői” szja + 17,5% szocho = 32,5% adóteherrel), illetve az adómentes bölcsőde és óvoda ellátás (étkezés is) juttatás. Ne hagyjuk a havi rendszerességű cafeteria elemek kifizetését vagy átadását jövő év elejére, mert 2019.01.01. után – hiába a decemberi bérhez kapcsolódóan adjuk – már nem tudjuk a kedvezményesebb 2018-as szabályok alapján leadózni!

Kétgyermekes családoknál az eddigi havi 17.500 forint/gyermek/hó családi kedvezmény tovább, 2019-re 20.000 Ft/gyermek/hó-ra emelkedik.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 7.320 Ft-ról 7.500 Ft-ra (napi 250 Ft-ra) növekedik. Ezt a járulék fajtát jellemzően társadalombiztosítás nélküli magánszemélyek, és nyugdíjas társas vállalkozók fizetik.

Radikális változás: a nyugdíjas munkavállalók 2019-től nem fizetnek járulékot, és a vállalkozások sem fizetnek utánuk sem szociális hozzájárulási adót sem szakképzési hozzájárulást. Vagyis mindössze 15% szja-t vonunk majd a bérükből, és ennyi. Kíváncsiak vagyunk, vajon hány nagymama vállalja majd át a fiatalabb generációtól a kis családi cégek vezetését vagy épp adminisztrációját emiatt a jogszabály változás miatt.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

Kapcsolódó cikkünk: 

Fontos könyvelői teendők 2018 végén
Ez várható 2019-ben: ingatlanok bérbeadása és vásárlása
Ez várható 2019-ben: bevallások, ügyfélkapu
Ez várható 2019-ben: nő az alanyi áfamentesség határa