Az irodában mindig vannak váratlan események, de én szeretem a meglepetéseket

Egy önálló iroda indítása körül sok bizonytalanság adódik, erről beszélgetett a Konyvelok.hu riportere Sasvári Lilla mérlegképes könyvelővel.

Ha jól tudom, a saját vállalkozásának beindítása előtt dolgozott alkalmazottként is. Milyen volt megélni a felismerést, hogy most már Ön irányít másokat, és Ön az, akinek döntéseket kell hoznia?

Igen, mielőtt a vállalkozásomat elindítottam, főkönyvelőként dolgoztam egy építőipari cégnél, majd komoly elhatározás után megnyitottam irodámat, sok álmatlan éjszaka és vélemények gyűjtése után. Volt, aki segítséget nyújtott, volt, aki el akart tántorítani az elhatározásomtól. Végül mégis úgy döntöttem, hogy belevágok. Az első időkben nehéz volt a tudásomat úgy átadni, hogy 100%-ban biztos legyek önmagamban. Sok energiát, odafigyelést, napi anyaggyűjtést, tanulást igényel ez a szakma. Nagyon sokat köszönhetek egy kedves kolléganőnek, aki megpróbált támogatni a nehezebb döntéseimben, terelgetett a helyes irányba. Fő szempont emberként bánni az ügyfeleimmel és rávezetni őket arra, hogy bármi problémájuk van, azzal bizalommal forduljanak felém. Egyenlőre egyedül dolgozom, terveim között szerepel a következő évet már egy kolléganővel kezdeni.

Sasvári Lilla interjú

Hogyan telik egy átlagos napja az irodában?

A napjaim viszonylag korán indulnak, minden nap 5 órakor ébredek. Az első kávé és az azt követő reggeli alatt végiggondolom a napi teendőimet, találkozóimat, telefonhívásokat, az aktuális munkák elkészítésének folyamatát, majd 7 órakor már az irodában kezdem a napot. A délelőttök az ügyfelekkel megbeszélések, találkozók, aktuális problémák vagy új ötletek, lehetőségek átgondolása az életben, melyeket az üzletben is lehet alkalmazni. Majd a hozott anyagok feldolgozása a délutánjaimat veszi igénybe.

Természetesen mindig vannak váratlan események melyeket meg kell oldani, de szeretem a meglepetéseket és úgy érzem, hazataláltam. Az sem teher számomra, ha időnként a szabadidőmet is munkával töltöm.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Természetesen a könyvelés szépsége, hogy soha nem egyféle munkát csinálunk, amennyi ügyfél, annyiféle feladat. Nevezhetném mindet kihívásnak, de inkább megoldandó feladatoknak hívom. A legjobb, amikor az adott feladat végére érve nyugtázhatom, hogy igen eredményesek voltunk, hiszen együtt dolgozunk és egy irányba mozgunk.

A kötelező továbbképzéseken túl tréningezi szakmai tudását valamilyen módon?

Igen, a könyvelői szakma nem csak a kötelező továbbképzéseken alapul. Nagyon fontos a folyamatos tanulás, információszerzés. Szeretem a meetingeket, mert ezeken sok hasznos információ jut a tudomásomra. Államháztartási és vállalkozási mérlegképes könyvelőként dolgozom, ezért személyesen vagy interneten keresem a lehetőségeket a tanulásra, fejlődésre.

Sasvári Lilla interjú

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni?

Mindig elmondom, mielőtt elkezdek az ügyféllel dolgozni, hogy kezdetben kikértem egy idősebb könyvelő kolleganőm véleményét és ő azt tanácsolta, „Soha ne dolgozz olyan emberrel aki csak beesik az ajtón és könyvelőt keres, hanem olyan ügyfeleid legyenek, akik tudják, hogy veled akarnak dolgozni!” Ezt a tanácsot megfogadtam, alkalmazom és szerencsére nagyon jó ügyféköröm van. 

Én a legjobb programokkal dolgozom, melyek teljesen fel vannak készülve az aktuális törvényi módosításokra. Megpróbálok segíteni, hiszen ez egy segítő szakma. Nem szeretnék versenyezni a kollégáimmal, hiszen mind különbözőek vagyunk. Számomra a legfontosabb a szakma szeretete és ezt átadnom a legjobb tudásom szerint. 

Sasvári Lilla 2018 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.