Egy embernek legyen egy jó ügyvédje, egy jó orvosa és egy jó könyvelője is

Somkuti Nándorné Évával, az Agro-Invoice vezetőjével arról beszélgettünk, mi mindenben kell folyamatosan naprakésznek lenni, fejlődni és helytállni, ha nem szeretnénk elveszíteni az ügyfeleink bizalmát.

Agro-Invoice Kft.

Ha újból elölről kéne kezdenie a vállalkozását, akkor hasonló úton haladna, vagy van, amit gyökeresen másképp irányítana?

Több mint 20 éve vagyok a pályán, vállalkozóként 1995 óta dolgozom. Nagyvállalati pályakezdőként indultam el ezen az úton. Tapasztalataim szerint sokat jelentettek a kapcsolatok, és ha egy megbízható munkatársat talál az ember, az mindenképpen nagy segítséget jelenthet. Nagyon sokszor megtapasztalta az ember, hogy hiába várja el mindenkitől azt a pontosságot és alázatot, amit saját magától is elvár. Az ellenőrzés mindig sok energiát kíván ebben a szakmában. Ha újból kezdeném, mindenképpen figyelemmel lennék arra, hogy olyan munkatársat, munkatársakat válasszak, akik rendelkeznek megfelelő szakmai felkészültséggel, és akikkel hosszú távon tudunk együttműködni.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Egy szakmai megbeszélés során az egyik ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy a könyvelés csak „ujj munka”. Lehet, hogy ő csak az adatrögzítést látta meg a könyvelői munkában. De hiszem és vallom, hogy a mai gazdasági életben csak az tud eredményesen működni, aki szakmailag megfelelően felkészült, s a szakmán kívül is van rálátása a működő világra. Sokszor eszembe jut, hogy a könyvelő szakmai képviselőinek az éppen aktuális számviteli- és adójogszabályokon kívül számtalan területet kell legalább érintőlegesen ismerniük. Az egyik legnagyobb kihívás ebben a szakmában véleményem szerint a naprakészség biztosítása, de legalább az erre való törekvés. Az ügyfelekkel ezt nehéz elfogadtatni, hogy a számlák rögzítése mellett milyen háttértudással kell rendelkeznünk, illetve az ismereteink folyamatos szinten tartása, frissítése mennyi anyagi és szellemi erőforrást igényel. Úgy érzem, ez a könyvelői szakmában nincs igazán elismerve.

Mit gondol, mennyire fontos manapság, hogy egy vállalkozásnak - jelen esetben könyvelőirodának - saját honlapja legyen?

A saját honlap nem csak a könyvelői szakmában, de minden gazdasági szereplő életében nagyon fontos, hisz a mai virtuális világban ez egy állandó kapcsolatot jelent a külvilággal. Ott rejlik benne a potenciális lehetőség a vállalkozás bővülését érintően. A megjelentetett hirdetések csak időszakosak, a honlap által adott információk pedig mindig elérhetőek.

Az Ön meglátása szerint mennyire lehet partneri kapcsolatról beszélni a könyvelőiroda és az ügyfelek között? Az Ön esetében hogyan alakult ez?

Mindenképpen nagyon fontos a partneri kapcsolat a könyvelőiroda és az ügyfelek között, hisz ez a munka a kölcsönös bizalomra kell, hogy épüljön, mert csak akkor lehet sikeres hosszú távon az együttműködés, ha ez megvan. Megfelelő információ hiányában egyik fél sem tud megfelelően működni. Ismerni kell a vállalkozót, hogy milyen elvárásokat tudunk irányába érvényesíteni, tudni kell, kire kell odafigyelni, hogy ne határidő előtt két nappal essen be a bizonylataival, ki az, aki elvárja, hogy szinte naprakész információkat kapjon, a mi általunk átadott információkat hogyan fordítsuk át az ő nyelvére stb. A kisvállalkozókkal foglalkozó könyvelők időnként úgy érzik, hogy ügyfeleiket szinte „örökbe kell, hogy fogadják”. Időnként természetesen akár privát témában is felkeresnek minket. Egy embernek kell, hogy legyen egy jó ügyvédje, egy jó orvosa és többek között egy jó könyvelője is.

Mit gondol a hazai könyvelői szakma jövőjéről? Idővel kedvezőbb, jobban megbecsült helyzetbe kerülhetnek a számviteli szakemberek, vagy éppen az ellenkező irányba haladunk és nehézségekre kell felkészülni?

Mostanában sok fórumon elhangzik a jelen könyvelői szakma helyzete. Az elmúlt években már elindult számos törekvés arra, hogy végre kialakuljon egy komoly szakmai képviselet, amely az érdekképviselet mellett tudja véleményezni az akár bevezetendő szakmai jogszabályi változásokat. Bizonyára a hazai számviteli szabályozásnak is egyre jobban kell közelítenie a nemzetközileg elfogadott irányelvek felé, amit már tapasztalhattunk, akár a 2016-os változásokat tekintve. Mindenképpen szüksége lenne ennek a felhígult szakmának arra, hogy meglegyen egy olyan ellenőrzési rendszer, amely biztosítja, hogy csak azok tudjanak a piacon maradni, akik megfelelő erőforrásokat áldoznak a működésük során arra, hogy biztosítsák a megfelelő szakmai felkészültséget, rendelkezzenek olyan háttérrel, hogy munkájuk után az elvárt módon vállalják a felelősséget. Akkor talán az árakban is el lehetne ismertetni ezeket a tételeket is.

Az Agro-Invoice Kft. 2015 óta tagja a Konyvelok.hu oldalnak.