Miért kell a könyvelőknek évente megvizsgálniuk a szakmai felelősségbiztosítási szerződésüket?

A Konyvelok.hu közel ezer könyvelő számára kínál megjelenési lehetőséget. Együttműködve egy biztosítási alkusz partnerével, kedvezményes díjú szakmai felelősségbiztosítás megkötését teszi lehetővé regisztrált könyvelő partnereinek.

A szakmai felelősségbiztosításról bővebben ezen az oldalon olvashat, és itt igényelhető:

https://konyvelok.hu/kedvezmeny/konyveloi-felelossegbiztositas-iroda

Ha egy könyvelő vagy könyvelőiroda a biztosítás iránt érdeklődik, akkor biztosítási alkusz partnerünkkel egy online adatlap kitöltésével veszi fel a kapcsolatot, mely után pontos tájékoztatást kap az árbevételéhez illeszkedő biztosítási díjakról. Ezt azonban érdemes minden évben felülvizsgálni, mert amennyiben változás történt a biztosítási szerződésben lejelentett állapot és a valóság között, érdemes a szerződést módosítani. Szerencsére ez nagyon egyszerű és a biztosítási alkusz a biztosító mellett automatikusan e-mail értesítést küld a teendőkről, melyet minden évben egy alkalommal az évfordulót megelőzően tesz meg.

Miért érdemes frissíteni?

Amikor a biztosítási ajánlatkérés során a könyvelő kitölti az adatlapot, akkor a forgalom (előző évi lezárt bruttó) alapján a biztosító besorolja a vállalkozását egy tarifarendszer alapján és ennek megfelelően számolja, majd küldi el a díjtájékoztatót.

A díjtájékoztató tartalmaz egy hűségkedvezménnyel köthető díjat is, mely azt jelenti, hogy 3 évig az Allianz-nál maradunk és ezért kedvezményben részesülünk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem mehetünk el tőlük (ha elmegyünk, az igénybe vett kedvezmény mértékét vissza kell fizetnünk). De mivel a feltételben a kárkifizetés jogalapjának egyik fontos pontja, hogy a káresemény és a tudomásunkra jutásának ténye is akkor következzen be, amikor szerződéssel rendelkezünk a biztosítónál, egy biztosítóváltás olyan kockázatokkal járhat, ha nem figyelünk oda a záradékokra, hogy többen a hűségkedvezmény választása mellett döntenek. 

Például 2023-ban sem változott a díjtétele a biztosítónak, viszont azt tudni kell, hogy minden évben a forgalom változása miatt felül kell vizsgálni a szerződést. A felülvizsgálatra felszólító alkuszi, illetve biztosítói megkeresésre mindenképpen célszerű válaszolni, mert a szerződést a biztosító csak így tudja a megfelelő díjon tartani, nem beszélve arról, hogy a tévesen kezelt forgalmi adatok kár esetén akár az alul- vagy felülbiztosításhoz is vezethetnek.

Miért kell a könyvelőknek évente megvizsgálniuk a szakmai felelősségbiztosítási szerződésüket?

Példa arra, miért is szükséges frissíteni szerződésünk

Tegyük fel, hogy a könyvelő 2020-ban köt egy szerződést, a forgalma mondjuk 5.000.000 Ft. A példában a számok reálisak, de nem pontosak, csak a példa kedvéért használjuk őket. A díja 28.031 Ft, mert tételezzük fel, hogy nem vállalta a hűséget. 2021-ben nem jelez vissza az évfordulókor megküldött levélre, a forgalma felemelkedik 5.200.000 Ft-ra. A biztosító indexálja (értékköveti) a szerződését, mondjuk 32.013 Ft-ra. A könyvelő azonban 2022-ben sem jelez vissza, viszont a forgalma újra változik, tételezzük fel, hogy most 4.800.000 Ft lesz. A biztosító újra indexálja a szerződést, immáron 36.058 Ft-ra. Ha 2023-ban sem jelez vissza könyvelő, a forgalma növekedik, mondjuk 5.600.000 Ft-ra, a biztosító újra a KSH adatai alapján indexálja a szerződést és 40.433 Ft-ot fog fizetni éves szinten.

Számoljunk csak! Ha a könyvelő minden évben szólt volna és figyelt volna az értesítésekre, akkor a fent felsorolt években évente csak 28.031 Ft-ot kellett volna fizetne ilyen forgalmi adatok mellett. Ezért fordulhat elő, hogy az üzletkötő évekkel később újból az alapdíjon tudja felajánlani a szerződés megkötését. Az éves infláció mértékével történő díjemelés tehát azon szerződések esetében, ahol a díjszámítás a forgalom alapján történik, nem megfelelően alkalmazható anélkül, hogy ne évről évre ne módosítanánk a szerződést.

Fontos tudni, hogy a biztosító kár esetén először azt vizsgálja meg, hogy a bejelentett és a valóságnak megfelelő forgalom milyen arányban áll egymással. Ha a szerződésben szereplő forgalom akár csak 20%-kal alacsonyabb mint a valóság, azt azt jelenti, hogy 20%-kal alul vagyunk biztosítva, tehát a kártérítést is ennek az arányszámnak az alkalmazásával fogják megtéríteni, ami szintén nem szerencsés!