Katás vállalkozások lehetőségei a válsághelyzet idején

Mit tehetnek azok a főként katás vállalkozók, akiket komolyan érint a válság, de nem tartoznak a néhány napja meghatározott kedvezményezetti körbe? Cikkünkben ismertetjük a lehetőségeket.

A napokban meghatározott tevékenységi körökön túl még sokan kerülnek súlyos pénzügyi helyzetbe a járvány, illetve a válság miatt. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen lehetőségeik vannak, és azok milyen következményekkel járnak.

Katás vállalkozások lehetőségei

Szüneteltetés

Katás (vagy akár nem katás – mi most a katásokra vonatkozóan fogalmazunk) egyéni vállalkozóként szüneteltethetjük a vállalkozásunkat (ahhoz, hogy már április vonatkozásában ne keletkezzen tételes kata, legkésőbb március 31-ig be kell jelenteni a szüneteltetést a Webes ügysegéd segítségével. A folyamat végén várjuk meg a pdf-es visszaigazolást – ennek megérkeztéig akár néhány perc is eltelhet –, majd azt küldjük el a könyvelőnknek.

A szüneteltetés átránya, hogy nem végezhetünk munkát a szüneteltetés időszaka alatt (számla sem állítható ki). Csak arra a hónapra mentesülünk a kata megfizetése alól, amely hónap vonatkozásában az összes napon szünetelt a vállalkozásunk (azaz ha április 30-án újra „aktivizáljuk” a vállalkozásunkat, akkor áprilisra ugyanúgy fizetni kell a tételes katát. 

Fontos még tudni, hogy mivel a szünetelés előtt kiszámlázott, de a szünetelés ideje alatt beérkezett vállalkozási bevétel már magánszemélyes jövedelemként adózik (15% szja, 17,5% szocho, valamint járulékok), így célszerű, ha a kiszámlázott összegeket még a szünetelés előtt próbáljuk „behajtani”, vagy mérlegeljük, hogy vajon megéri-e mégis inkább egy hónappal későbbre halasztani a szüneteltetést, és még egy havi katát beáldozni, semmint kifizetni a hagyományos magánszemélyes közterheket. További tudnivaló, hogy szünetelés alatt magánszemélyként úgy lehet tb-nk, ha a havi 7.710 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetjük (és ezt is be kell jelenteni a „T1011” adatlapon).

A vállalkozás végelszámolása

Ez a megoldás nagyságrendileg 100.000 forintos költséggel jár, majd a járványhelyzetet követően új vállalkozás indítása – szintén 100.000 forint nagyságrendű költséggel jár. Itt figyelni kell arra, hogy a végelszámolás alatt nem lehetünk se katások, se kivások, illetve ha katás egyéni vállalkozók voltunk, akkor egyéni vállalkozókén nem választhatjuk újfent a katát egészen 2022.01.01-ig!

Mellékállású katások

A nem főfoglalkozású (25.000 Ft/hó összeget fizető) katások vállalkozásukkal a kata alól kijelentkezhetnek (a bejelentés napját követő hónap 1. napjától), és ezáltal nem kell havi 25.000 forintot fizetnük. Ellenben ennek az útnak két nem kívánt következménye is van: kettős könyvelés alá kerül a vállalkozás, amelynek könyvelése drágább, mint a katás könyvelés, valamint ugyanez a vállalkozás legkorábban 2022.01.01-étől válhat újra kata adóalany.

Elmaradás

Ha nem fizetjük be a közterheket, a szankciókkal (végrehajtás, késedelmi pótlék) haladékot kapunk a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig. A vészhelyzet megszűnésekor van lehetőség mérséklési vagy részletfizetési kérelem benyújtására (a vállalkozók esetében 10.000 forintnyi illeték megfizetése mellett).

Figyeljük a további kormányzati intézkedéseket! Várjuk a kormány további vállalkozást segítő rendeleteit, mert a napokban meghatározott tevékenységi körökön túl még sokan kerülnek súlyos pénzügyi helyzetbe a járvány, illetve a válság miatt.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda