Jellemző könyvelési díjak 2017-ben

A Konyvelok.hu ügyfeleit megkérdezve és az adatokat elemezve becslést készítettünk az aktuális könyvelési díjak mértékére.

Az elmúlt néhány hetet azzal töltöttük, hogy megpróbáljuk megválaszolni a kérdést, amire sokan kíváncsiak: mennyibe szokott kerülni a könyvelés. A könyvelési árak nagyságáról gyűjtöttünk információkat a kkv-szektorban.

Az adatgyűjtés során számos könyvelőtől, könyvelőirodától és ügyféltől kértük a tapasztalatai megosztását, és a Könyvelők.hu munkaajánlatainak adatbázisából is gyűjtöttünk adatokat. Az alábbiakban az így nyert információkat ismertetjük.

Azt mindenképp szeretnénk előzetesen leszögezni, hogy az általunk közölt számok nem reprezentatívak, inkább csak tájékoztatónak, iránymutatónak mondanánk őket. Tehát azokhoz képest bármely irányba előfordulhatnak eltérések.

Könyvelés árak

A kutatás kezdetén körülhatároltuk azokat azalapvető paramétereket, melyek meghatározhatják a könyvelési díjakat. Ilyenek a könyvelendő vállalkozás várható éves árbevételének nagysága, az alkalmazottak száma, a havi kimenő és bejövő számlák száma és az, hogy az adott ügyfél székhelye, telephelye az országban hol helyezkedik el. Természetesen ezeknél lényegesen több paraméter határozhatja meg a konkrét könyvelési díjakat, azonban tapasztalataink szerint már ezek önmagukban lényeges támpontként szolgálnak a könyvelői árképzéskor. A havi könyvelési díjat úgy értelmeztük, hogy az a könyvelést, bérszámfejtést, beszámolókészítést és képviseleti, valamint minimális tanácsadási szolgáltatást is magában foglaló nettó összeg. Az elemzéshez meghatároztunk 5 jellemző típusú könyvelendő vállalkozást, amelyek a következő profilokkal jellemezhetők:

#1

Alacsonyabb éves árbevétellel rendelkező (2 millió Ft alatti vagy 2 és 6 millió Ft közötti), kis számlaforgalmú (egy irányban jellemzően 10 db/hó), alkalmazottat nem vagy legfeljebb egyet foglalkoztató egyéni vállalkozók könyvelési díja a településtípustól függetlenül 3 000 és 15 000 Ft között mozog. Átlagos, gyakori árnak a havonkénti öt és nyolcezer forintos vállalási árat mondhatjuk Budapesten és vidéken egyaránt. A KATA adónem könyvelése esetén gyakori az órabéres megállapodás is, ha nem szükséges az évközbeni rendszeres számlaátadás.

#2 és #3

A közepes, azaz valamivel magasabb (6-20 millió Ft) éves árbevétellel kalkuláló, legfeljebb egyetlen alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozások, bt.-k és egyéni vállalkozók esetében látszólag a számlaforgalom alapján tapasztalhatók különbségek a könyvelési árak terén. Míg a kevés, legfeljebb 10 havonkénti kimenő vagy bejövő számlát kezelő vállalkozók esetében az ár az előbbi csoportnál látotthoz nagyon hasonló (8-10 ezer forint per hó), addig a közel 50 kimenő és közel azonos mennyiségű bejövő számlaforgalmú egyéni vállalkozók könyvelésére már magasabb, 20.000 Ft körüli havi munkadíj jellemző.

#4

Nézzük a következő esetet, mely budapesti székhelyű kft. 6-20 millió forint éves árbevétellel, havi 50-et egy irányban meg nem haladó számlaforgalommal, kevés (1-2 alkalmazottal). A vállalási árak nagyjából 10 és 40 000 Ft között mozognak, átlagosan vagy leggyakrabban pedig 20 és 30 000 Ft között jellemzőek. Tapasztalataink szerint körülbelül ugyanezek az árak tekinthetők érvényesnek hasonló paraméterekkel rendelkező vidéki kft.-k könyvelése esetén is.

#5

Az ötödik, általunk utolsónak vizsgált kategóriába tartoznak a budapesti vagy vidéki kft.-k nagyobb éves árbevétellel (átlagosan 100 millió Ft), jelentősebb, havi 100-200 db egyirányú számlaforgalommal, sok alkalmazottal (2-és 8 között). A könyvelők szerint megfelelőnek tartott árak jelentősen szóródnak, 40 000 és 200 000 Ft/hó összeg között. Az átlagos vagy viszonylag gyakoribb árak azonban megfoghatóbbak: 50.000 és 90 000 Ft közé tehetők. Ha viszonylag ritkán is, de akad olyan eset is, amikor hasonló paraméterekkel (magas árbevétel, viszonylag nagy számlaforgalom, sok alkalmazott) egyéni vállalkozó bíz meg könyvelőt. A könyvelési árak az ő esetükben szintén ugyanígy alakulnak, tehát a vállalkozási forma ilyen tekintetben nem differenciál jelentősen.

 #  Település-
típus
Vállalkozási
forma
Éves
árbevétel
Számla-
forgalom
Alkalmazottak
száma
Havi
könyvelési ár
1 Budapest, vidék egyéni vállalkozó

2 m Ft alatt vagy

2-6 m Ft
között

alacsony, legfeljebb 10 db
egy irányban
0

leggyakrabban
5 és 8 000 Ft
között

2 Budapest, vidék

bt. vagy
egyéni vállalkozó

6-20 m Ft között alacsony, legfeljebb 10 db
egy irányban
legfeljebb 1 leggyakrabban
8 és 15 000 Ft között
3 Budapest, vidék

bt. vagy
egyéni vállalkozó

6-20 m Ft között

nagyjából 50 db 
egy irányban

1-2

általában
20 000 Ft körül

4 Budapest, vidék bt., kft. 6-20 m Ft között nagyjából maximum 50 db
egy irányban
legfeljebb 1 leggyakrabban
20 és 30.000 Ft között
5 Budapest, vidék bt., kft. 100
(50-200) m
Ft
magas, havi 100-200 db
egy irányban
2 és 8 között nagyjából havi
50 és 90 000 Ft között

 

Összességében elmondható, hogy a budapesti és a vidéki könyvelési árak az azonos kategóriákon belül egymáshoz képest nagyon hasonlóak. Továbbá az is jellemző és a vártnak megfelelően alakul, hogy a könyvelési árat az ügyfélre fordított munkaidő mennyisége jelentősen meghatározza, vagyis a több alkalmazott és a nagyobb számlaforgalom arányában változnak az árak látszólag cégformától és a székhely vagy telephely településtípusától függetlenül.