Hobbi videózásból 525€-t kerestem (Twitch, Youtube). Hogyan érdemes folytatnom?

Sziasztok!

Mikor időm engedi, hobbiból néha készítek Youtube videókat, vagy egy Twitch nevű oldalon élőben közvetítek valamit barátoknak.
Egyetemista vagyok, azonban intézményváltás folyamatában, úgyhogy szeptemberig sok időm felszabadult. Kicsit több időt fektettem a "hobbi" szintű netes tartalomkészítésbe így karácsony fele, mert ugye nem voltak vizsgák, ebből 525€ bevételem származott (többsége Twitch feliratkozás alapú, csekély mennyiségű borravaló (tip, donation)).

Nem számítottam ekkora bevételre, nem értek egyáltalán a pénzügyekhez, úgyhogy érdeklődni szeretnék, hogy ilyenkor mi a teendőm. Magánszemélyként csak feltüntetem önálló tevékenységből adódó jövedelemként az adóbevallásomban és valahogy fizetek adót utána? Vagy ez már túl nagy összeg ahhoz?

Most azon gondolkozom, hogy szeptemberig diákmunka helyett ezzel foglalkoznék: kiváló nyelvgyakorlat, megtanulok videókat szerkeszteni, kapcsolatokat építek ki, tudok itthon segíteni - mint egyedüli férfi a háznál - kertimunkában, bármiben, ha szükség van rám.
Ha esetleg ezt az utat választom, akkor milyen lehetőségeim vannak? KATA-s adózásnak olvasgattam utána eddig, de havi 50.000 forint adó mellett félek, ha csak az első hónapom volt ilyen szerencsés, akkor hamar bajba kerülnék.
Ha dolgozni mennék, akkor sem kaphatok még olyan állást, ami a jövőmet igazán építi, mivel még csak érettségivel rendelkezem, úgyhogy nagyon örülnék neki, ha ezt működtetni tudnám, szerintem többet tanulnék belőle pénzkezelés, nyelv, marketing, minden tekintetében.

Ne haragudjatok ha sok ostobaságot kérdezek, az iskolarendszer nem tanított semmit a pénzről, úgyhogy még nagyon elveszve érzem magam. A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
1. lehetőség: A nappali tagozatos diáknak 25-000 ft/hó a KATA,

KATA tv
2.§. 8. főállású kisadózó: a kisadózó, kivéve azt a kisadózót, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének:
i) a köznevelési intézményben, a szakképző intézményben vagy a felsőoktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat, azzal, hogy 25. éves életévének betöltéséig ide tartozik a tanulmányait szüneteltető kisadózó is;


2. lehetőség: Hallgatói jogviszony mellett nem kell feltétlenül KATÁ.t választanai, a sima szja alá tartozó egyéni vállalkozás esetében nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett nincs járulékfizetési kötelezettség.
Persze ebben az esetben a bevétel és költségek különbözete = eredmény után jövedelemadót kell fizetni. Könyvelni kell a számláit, hogy a nyilvántartásból ezek kiderüljenek.

Azt, hogy a két lehetőség közül melyiket választja, az már kalkuláció kérdése. Le kell ülni, és ki kell számolni, előre meg kell körülbelül ítélni a jövőbeli számokat. Könyvelő segítségét kérje mindenképp, mert az költségek elszámolhatósága, helyi adók, határidők sokat számítanak.

üdvözlettel
Lengyel Krisztina

3 pont pont pont

Kedves Viktor!
Az eddigi bevételt csak önálló tevékenységből származó bevételként lehet elszámolni (sőt kell!) a 2019-es szja bevallásban. 10% költséghányad elszámolható számla nélkül, tehát a bevétel 90%-a az szja és a szochó alap. A szochó is további költségnek számít, tehát a bevallásnak abban a sorában kell bevallani, ahol az szerepel, hogy a szochót saját maga fizeti meg, tehát csak 85% az szja alap. AZ szja-t és a szochot is május 20-ig kell megfizetni.
Hogy a jövőre nézve mi éri meg? Ha nincs hallgatói jogviszonya, akkor egy vállalkozás tetemes költségekkel jár, így lehet, hogy mivel a munka nem folyamatos, adószámos magánszemélyként lenne érdemes csinálni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Et

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ