Átalányadó mértéke és tevékenységi kör

Kedves Szakértők,

azzal kapcsolatosan szeretnék érdeklődni, hogy egyéni vállalkozás esetében az átalányadó mértékét a kiállított számlán szereplő tevékenységi kör alapján vagy a felvett tevékenységi körök alapján, tehát számláktól függetlenül állapítják meg? Tehát ha több felvett tevékenység van, de nem ugyanabba az átalánykategóriába esik, melyik a mérvadó?

Válaszukat köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Judit!

Több felvett tevékenység esetén a rosszabb átalány kategória a mérvadó, azaz ha van 40%-ba tartozó és 80%-ba tartozó, akkor a 40%-os lesz amit figyelembe kell venni.

3 pont pont pont

Köszönöm a gyors választ! Még annyi merült fel, hogy úgy tudom, az alkalmazhatja a magasabb költséghányadot, aki egész évben az ahhoz kapcsolódó tevékenységről számláz. A mostani helyzetben vajon ez hogyan működik? Tehát ha katásként az idei év első 8 hónapjában voltak mellette más (40% alá eső) tevékenységi körök, de szeptembertől csak a 80%-os marad az átalányadózásra való áttéréskor, alkalmazható az év hátralévő részében a 80%-os költséghányad?

0 pont pont pont

Szerintem igen! Csak a szeptember 1 utáni tevékenység számít, a KATÁ-s tevékenység már nem. Természetesen a törzs adatokat is aktualizálni kell, ha van olyan tevékenység a törzsben ami nem a kedvezményezetti körbe tartozik törölni kell.

2 pont pont pont

Pontosan! Ki kell venni azokat a tevékenységi köröket, amiket nem használ. Az idei "adóév" érdekesen alakul, most szeptembertől december végéig tart azoknak az adóév, akiket kitereltek a KATA alól évközben. :/

1 pont pont pont
  • +1  
    2022.08.11. Judit

Nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

Még annyival egészíteném ki, hogy a NAV által adott információk szerint nem az számít, hogy milyen tevékenység szerepel a tevékenységeink között, hanem azt kell nézni, amiről a bevételszámla szól.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ