A verseny olyan, mint egy saját, személyi edző

Kihívást jelentő változásokról és versenyhelyzetről, valamint a számviteli szakmán belüli specializálódásról beszélgettünk Tóth Istvánnal, a Cauldron Ügyvitel vezetőjével.

Cauldron Könyvelés

A piaci változásokat nagyon gyakran azonosítják azzal, hogy minden egyre bonyolultabb, összetettebb lesz a könyvelők számára. Ön érez kivételt, vagy tényleg egyértelmű ez a folyamat?

A piaci hatások által generált folyamatok (akár politikai, gazdasági, vagy jogi) tényszerűen bonyolultabbá teszik a cégek folyamatait, nem kis kihívás elé állítva a szakembereket, könyvelőket. Ez alól nem érzek kivételt, még magam is szinten kézzelfoghatóan érzem ennek létezést, kiegészítve azzal, hogy a változás dinamikája egyre gyorsabb ütemben pörög fel. Úgy érzem, hogy a bonyolultságot leginkább az generálja, hogy mire egy adott szituációhoz, elvárási körhöz alkalmazkodnának, vagy felvennénk a ritmust, máris új jelenség, folyamat, elvárás jelenik meg, amely részben, vagy egészben felülírja ismereteinket, a követelményeket irányunkba. Az összetettséget ettől függetlenül nem észlelem, mivel mióta a szakmámban vagyok, az összetettség, az összetett folyamatok mindig is a részemet képezték, számomra az természetes és megszokott.

Mi alapján döntötte el, hogy az Ön vállalkozása milyen könyvelési területre fog specializálódni? 

A vállalkozás igazából nem specializálódott. Ennek az oka, hogy ami mellett elköteleztem magam, az kizárólag ez a szakmai terület. Tapasztalatomat tekintve szinte minden területről gyűjtöttem ismereteket, szakmai háttért, ebből fakadóan szinten minden területet "otthonomnak" érzek. Vállalkozásomat arra alapozva indítottam el inkább, hogy eddig közép- és nagyvállalati körben mozogva, az ott szerzett szakmai hátteret, kombinálva a szakmai készséggel alkossak egy olyan egzakt szolgáltatási közeget, amely segítségével bármely területre képesek vagyunk biztosítani a gazdasági szolgáltatásokat legyen szó kizárólag csak könyvelési feladatokról, adó, TB és/vagy bérszámfejtésről. Azonban, ha eljátszanék a gondolattal, hogy mit választanék specializációként, ha döntenem kellene, az a sokszor mostohán kezelt non-profit szektor lenne, mivel azon a területen nem áll elengedő szakember jelenleg rendelkezésre.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

A versenyt minden esetben úgy kezelem, hogy az kézzel fogható, körbevesz és edzésben tart, olyan érzés, mint egy saját személyi edző, ezért folyamatosan alkalmazkodom a piaci igényekhez, elvárásokhoz, illetve igazítom a folyamatainkat is. Ami a vállalkozás mellett szól, amit minden esetben kiemelek,hogy mi szakmai támogató partnerek vagyunk, a közép- és nagyvállalati tapasztalatainkat elérhető áron, kiemelt szinten biztosítjuk minden gazdasági szereplő számára. A szakmai támogató partnert külön kiemelném, mivel cégünk hitvallása, hogy egy jó könyvelő feladata az Ügyfél támogatása gazdasági oldalról, hogy a vállalkozás kitűzött céljait elérje, a lehető leghatékonyabban teljesítse és hosszútávon fenntarthassa. Úgy gondolom, hogy ez a mi kiemelkedő előnyünk, mikor Ügyfeleink igazán Partnernek érzik magukat, és megerősítjük támogatásunkkal, szolgáltatásunkkal abban, hogy nincs lehetetlen cél, nincs teljesíthetetlen követelmény.

A kötelező továbbképzéseken túl vezetőként tréningezi magát valamilyen módon?

Vezetői oldalról nézve leginkább a múltamra támaszkodom, mivel mielőtt vállalkozói útra léptem, igyekeztem helytállni gazdasági vezetőként, illetve gazdasági igazgatóként egyaránt. E pozíciókban eltöltött évek nem múltak el nyomtalanul, így csupán azt a lángot kell életben tartani, amely azóta is megvan bennem. Emellett szerencsére az életben mindig történnek velem olyan események, amelyek újra és újra rákényszerítenek arra, hogy ezen képességeim ne csupán alkalmazzam, hanem magasabb szintre emeljem. Véleményem szerint a legjobb fejlődés mindig az, ha az ember a mélyvízben találja magát, ahol keményen bizonyítania kell. Hiszen teher alatt nő a pálma. 

Ha újrakezdhetné, ugyanezt a szakmát választaná?

Eléggé szenvedélyes természet vagyok, amely munkában is megmutatkozik. Most ebben a pillanatban a válaszom az lenne: nem tudom. De, ha az életem fő mozgatórugói közel azonos módon történnének, akkor szinte biztosan ugyanitt kötnék ki, ugyanúgy elkötelezett lennék a gazdasági terület irányába. Hiszen nem minden nap áll fel egy 12 éves gyerek osztályfőnöki órán 100%-os elkötelezettséggel kijelentve: közgazdaságiba fogok menni, közgazdasági egyetemet fogok végezni, mert könyvelő leszek. És ennek a döntésnek idestova már 23 éve, ami mellett már 15 éve dolgozom a szakmában.

Cauldron Ügyvitel

A Cauldron Ügyvitel 2016 óta aktív tag a Konyvelok.hu oldalon. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ